2020. júl 19.

Komoly előrelépést hozhat kamerás fronton a jövő évi Galaxy A széria

írta: 1nsanat1
Komoly előrelépést hozhat kamerás fronton a jövő évi Galaxy A széria

A csúcskategóriából vehet kölcsön technológiát az A52 és az A72

maxresdefault_2.jpg

   Rég elmúlt már az az idő, amikor a szűkebb pénztárcával rendelkező embereknek le kellett mondania a vállalható mobilos fotók készítéséről, hiszen mára már a középmezőny nappali fotók és felbontás terén egyaránt a csúcskategória nyomába ért és csak egy igazi szakértő tudja megállapítani, hogy egy jó fényviszonyok közt készült képet mondjuk egy Galaxy A50, vagy egy Galaxy S10 készített el.

    Az előbb említett telefonok gyártója, a Samsung azonban tovább szeretné szűkíteni a tudásbeli rést a hírek szerint azzal, hogy kiküszöböli a középkategóriás telefonok talán legnagyobb hibáját, az optikai stabilizálás hiányát. Az első hallásra nem túl nagy, és sokszor alig észrevehető hiányosság ugyanis komoly hatással lehet egy telefon képességeire.

   A két terület ahol az OIS megléte, vagy hiánya leginkább látható, az az éjszakai fotózás és a videózás. Utóbbi esetben nincs igazán szükség magyarázatra, hiszen egyértelmű, hogy egy rángatózó felvétel még nagyobb felbontás esetén is rosszabb minőségűnek tűnik, mint egy remegéstől mentes. Az éjjeli fotózásnál már kevésbé egyértelmű, mi szerepe van egy OIS-el  felszerelt kamerának. Ilyen esetekben a stabilitás fontossága abban rejlik, hogy a telefonokban a szenzorok kicsik, a blendeérték csak nagyon ritka esetben állítható, így éjjel kizárólag arra hagyatkozhat egy mobiltelefon, hogy sok egymásután készített képből rakjon össze egyet, azonban ha két kép közt egy kicsit is elmozdul a készülék máris homályos lesz a végeredmény. Az OIS itt jut szerephez, hiszen az apróbb remegések, elmozdulások kiküszöbölésével jóval tovább(pl egy P30 Pro esetén akár 30 másodpercig is) képes a fotózni kívánt dologra fókuszálni és így begyűjteni kellő fényt ahhoz, hogy az AI áltál összerakott kép tűéles legyen az éjszaka közepén is.

   Nos, ez a kifejezetten fejlett technológia kerül a hírek szerint be a híres gyártó jövő évi középkategóriás A szériájába. Persze várhatóan az A22, vagy éppen az A42 nem fog részesülni ebből, azonban a várhatóan 130 illetve 170.000 forintos áron nyitó A52 és A72 megkapja majd az optikai stabilizációt. Kérdés, hogy egy ilyen fejlesztés után megéri-e majd csúcskategóriás telefont venni, főként azután, hogy az idei felhozatalból messze az S20 Ultra kamerarendszerével volt a legtöbb probléma, ezzel szemben az A51 kifejezetten jól helytállt fotós szempontból.

   

Szólj hozzá

Samsung Hírek Kamera