2021. már 10.

Nem túl meggyőző az S21 Ultra kamerás teljesítménye

írta: 1nsanat1
Nem túl meggyőző az S21 Ultra kamerás teljesítménye

Elődjénél is jelentősen gyengébb a Dxomark szerint

cameraspecs.jpg

 

   A Samsung új nagyágyúja, az S21 Ultra gyakorlatilag mindenkit lenyűgözött megjelenésekor. A stílusos készülék több területen is remek specifikációkat tudott felmutatni, azonban vitathatatlan, hogy a fókusz a kameraszigeten volt, ami dizájn és számok tekintetében egyaránt  olyat mutatott, amire korábban maximum a Huaweinél volt példa. A 108 megapixeles fő szenzort ugyanis a kötelező ultraszéles kamerán túl egy 3x-os és egy 10x-es telefotó egység is kiegészítette, ami papíron minden eddigit felülmúló fotós képességet vetített előre. A készüléket vitán felül körülölelő varázst azonban hamar szétoszlatta a Dxomark, amikor alapos tesztelés után verdiktet mondott a legerősebb Samsung képalkotó képességeiről.

   A fájóbb pontok előtt érdemes tisztázni, hogy az S21 Ultra abszolút nem rossz kamerás téren. A méltán híres tesztlabor is kiemelte többek között, hogy a továbbfejlesztett 108 megapixeles fő kamera remek dinamikatartománnyal bír, enyhén túlszaturált, de a szemnek kifejezetten kellemes színekkel dolgozik, portréfotózáskor viszont kifejezetten valósághű bőrszínt mutat. További előnye a P40 Pro+ esetén már megismert dupla telefotó, ami miatt komolyabb minőségromlás nélkül lehet fotózni nem optikai, azaz mondjuk 4x-es nagyítás esetén is. Ezekkel a tulajdonságokkal bizony az S21 Ultra abszolút nem összekeverhető holmi középkategóriás mobillal, azonban a Dxomark nem is ilyenekkel vetette össze. A két ellenfél ugyanis a jelenlegi csúcstartó kisöccse, a Mate 40 Pro és a fő konkurens, az iPhone 12 Pro Max volt, ilyen mezőnyben azonban hamar kiütköztek a nem is annyira apró hibák.

   A problémák már a látszólag hibátlan új generációs fő szenzornál kezdődnek. A 108 megapixeles egység ugyanis a kép készítése során 9 pixelt von össze, így alkotva egy 12 megapixeles, elméleti síkon jobb végeredményt. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy ezek a képek zajosak, belenagyítás esetén pedig jól látható, hogy a textúrák sincsenek megfelelően kezelve, ami a szoftver optimalizálatlan mivoltára vezethető vissza. A méretes szenzor ráadásul éjjel sem remekel, érezhetően gyengébben szerepel mint a jóval kisebb modullal dolgozó iPhone 12 Pro Max.

   Az S21 Ultra persze nem is a már tavaly is sok gonddal küzdő 108-as kamerával tört be a köztudatba, sokkal inkább a telefotós duóval, aminek előnyeit eddig csak a kínaiak tapasztalhatták meg és be kell vallani, nyugaton a helyzet változatlan. A Samsung ugyanis valamit nagyon elszámolt, az ígéretes páros ugyanis jelentősen gyengébb teljesítményt nyújt mint az S20 Ultra 4x-es optikai zoomra képes egysége. Az elkészült képek ugyanis nem túl részletesek, elképesztően zajosak, ha pedig az aktuális fotó elkészüléséhez egynél több kamerát kíván igénybe venni a készülék, akkor súlyos elmosódások, textúrahibák jelentkeznek. A zoom paletta másik végén sem minden rózsás, hiszen az ultraszéles kamera hiába szerepel jobban, mint a tavalyi modellben, a zajosodás itt is fennál, a csúcstól pedig elég messze van a Dxomark szerint.

   Összefoglalva tehát a Samsung új zászlóshajója óriási csalódás lett a fotózás szerelmeseinek szemében, pontszáma ugyanis a konkurencia másfél éves készülékeitől is elmarad(Mate 30 Pro, iPhone 11 Pro Max), ebből pedig az is következik, hogy a Samsung palettáján előállt az a talán példátlan helyzet, hogy egy piacvezető gyártó egyértelmű romlást produkál kamerás fronton.

Szólj hozzá

Samsung Hírek Kamera