2021. már 24.

Nem piroslik már az alma! Fakulni kezdtek az új iPhoneok

írta: 1nsanat1
Nem piroslik már az alma! Fakulni kezdtek az új iPhoneok

69846465465.jpg

 

   Az elmúlt fél év történései alapján gond nélkül kijelenthető, hogy Apple hadilábon áll a színekkel. A 12-es széria egy zavaróan nagy hányadának zöldült be a kijelzője(ez a hiba valószínűleg a  Samsung kijelzőből fakadt, ami már több Samsung és egy OnePlus modell esetén is hajlamos volt elszíneződni alacsony fényerőn), a gyári tokok színét és tapintását pedig a MagSafe tette tönkre, lényegében kidörzsölte az elvileg hozzá tervezett tokok külső oldalát. Azonban a mobiloknak nem hátlapja és előlapja van, hanem kerete is, így a nemrég piacvezetővé avanzsált amerikai gyártó a telefonjaik ezen részét sem hagyhatta hibák nélkül.

  Egy szlovák weboldal, az Apple elleni gyűlölettel nem vádolható Svetapple ugyanis egy posztban gyűjtötte össze a falhasználók panaszait arról, hogy vadiúj iPhonejaik kerete zavaró mértékben fakul, ráadásul nem egyenletesen, hanem foltokban. Az probléma elsősorban az alumínium keretes modelleket, tehát a 12-t a 12 Minit, az 11-et és az SE 2020-as verzióját érinti, de néhány színét vesztő XR is előkerült a fórumokon. A furcsa jelenséget legjobban egyébként a Produck RED, tehát a piros verziókat érinti, de más színvariánsoknál is megfigyelhető enyhe szürkülés a keret egyes pontjain.

  A hiba pontos oka egyenlőre nem ismert, de persze már rengeteg elmélet kapott szárnyra. A kritikusabban vélekedők szerint egyértelmű, hogy kicsinyes spórolás, vagy hanyag tervezés, esetleg hanyag gyártósori ellenőrzés áll a háttérben(ezzel nehéz vitatkozni, jól látszik, hogy egyik készülék sem szándékosan lett smirglivel vagy oldószerrel megdolgozva), de vannak akik elnézőbbek. Ezen hangok egyike maga az Apple, ami olyannyira elnéző, hogy messze eltekint az ügytől és nem ad ki hivatalos közleményt, ami igazából senkit sem lep meg. Megint mások szerint nem szándékos felhasználói hiba okozza a problémát, konkrétan az, hogy egy-egy olcsóbb szilikon tok kémiai reakcióba lép az Apple által használt festékkel. Ezen kívül felmerült a túlzott UV fény is mint okozó, ezt azonban cáfolni látszik a foltokban jelentkező fakulás és az, hogy a legtöbb esetben az iPhoneok alja veszített a legtöbbet a színéből, amit a legkevesebb fény ér hétköznapi használat során.

  A gond természetesen kizárólag esztétikai, nem befolyásolja az iPhoneok gördülékeny működését, így az ügy mondhatni fölöslegesen kezd akkora hullámokat kelteni, mint a pacemakeres eset, azonban kellően felháborító ha az ember számításba veszi, hogy egy 300.000 forintos készülék olyan bajokkal küzd, amik már a 60.000 forintos árkategóriában is kikerülhetők.

  Kis öröm az ürömben, hogy több fórumon is felfedezték már az eset humoros oldalát, ami a következő gyakori iPhone 12-es hibák láncolatából áll: Ha tok nélkül használja az iPhonet a felhasználó, akkor az éle jó eséllyel nyomni, rosszabb esetben vágni fogja a  kezét, ezért érdemes megvenni a gyári tokot. A gyári tok viszont drága és tönkreteszi a MagSafe, ezért érdemes olcsó tokot venni, amit nem félt az ember. A filléres kínai kiegészítő azonban a jelek szerint elcsúfíthatja az értékes készüléket, éppen ezért a legjobb, ha tok nélkül van az iPhone és itt jön el a pillanat, amikor az ördögi kör elölről kezdődik. 

Szólj hozzá

Apple iPhone Hírek