2021. máj 15.

Ígéretes belépő szintű telefonnal és TWS fülhallgatót kínál a Umidigi

írta: 1nsanat1
Ígéretes belépő szintű telefonnal és TWS fülhallgatót kínál a Umidigi

ummi.jpg

 

   A Umidigi név sokak számára kifejezetten idegenül csenghet, azonban a megbízhatatlan készülékeivel kifejezetten rossz hírnevet szerzett gyártó az utóbbi időben nagyon összeszedte magát és teljesen vállalható és szokatlanul olcsó készülékeket dobott piacra. Az új lendület pedig úgy tűnik egy ideig még biztosan a vállalat sajátja lesz, hiszen két legújabb termékük, az A11 és az AirBuds U egyaránt bizalomgerjesztő specifikációkkal rendelkezik.

Az álmokon túli valóság: A11

 

   A Umidigi eddigi legsikeresebb mobilszériája vitathatatlanul az A, ennek pedig jó oka van. A sok kudarcos, flagshipnek hazudott típussal ellentétben az A család minden tagja végtelenül egyszerű, modern, a legújabb divatok által ihletett megjelenésű alsó kategóriás eszköz néhány középkategóriás elemmel és évről-évre meggyőzőbb teljesítménnyel. A fejlődés pedig most sem maradt el és ez már első ránézésre megállapítható.

  Az A11 ugyanis talán a piacon jelenleg kapható legmodernebb kinézetű belépő szintű készülék. A legújabb iPhoneokról másolt, lapos alumínium keret, a Realme készülékekről ismerős kreatív szlogennel ellátott matt üveg hátlap, valamint a vékony kávákkal körülvett vízcsepp notchos kijelző, vagy éppen a bekapcsológombba épített ujjlenyomatolvasó mind-mind a 2021-es középkategóriához passzol és felfelé lóg ki a 100 dolláros mezőnyből, mert bizony, az Umidigi készüléke felfelé kerekítve kerül ennyibe. Természetesen tökéletesnek távolról sem nevezhető az új dizájn. A telefon ugyanis kifejezetten nehézre sikeredett 222 grammjával, ráadásul nagy és vaskos is(9,2mm), ami még az iPhone 12 Pro Maxnál is kényelmetlenebb fogású eszközzé teszi.

  Ezt szerencsére némiképp kompenzálja a dobozba mellékelt átlátszó szilikontok. Ha pedig szóba került a csomagolás: Az A11 mellé egy kijelzővédő fólia, egy 10W-os adapter, egy USB-C kábel valamint egy köszönőkártya is jár minimalista fehér dizájnnal(a régi fekete-vörös színkombináció a bőr mintázatú tokkal kombinálva mondjuk mérföldekkel jobban mutatott).

  A lényeg persze most sem a külső, ezt pedig tudta a gyártó így, bár ezen a téren semmi maradandót nem alkot az A11, de a kötelezőket hozza. A kijelző például a vékony kávákon túl nem tud sok dolgot felmutatni. A felbontása HD+, képátlója pedig 6,53", tehát sem alul, sem felülmúlni nem tudja a riválisait. A MediaTek G25-ös lapkája, valamint az alap esetben 3/64 GB-os kiszerelés szintén  megszokott az alsó kategóriában, a kicsit drágább 4/128GB-os verzió viszont már egy fokkal combosabb és az Androis 11 miatt lehet érdemesebb is költeni a plusz gigákra. Ami még ezen kívül szót érdemel a belső kapcsán, az az akkumulátor, ami a fentebb említett lassú töltése ellenére is remeknek mondható, hiszen 5150 mAh-s kapacitása parádésnak nevezhető.

  Ha valakit az unalmas belső elrettentett volna, annak ajánlatos elidőznie a kamerasziget környékén. A gyengécske 8mp-es előlapi kamerával ellentétben ugyanis hátul egész komoly arzenállal bír az A11. Adva van egy 16mp-es fő szenzor, ami már az A7 Proban is meglepően részletgazdag képeket alkotott a gyenge dinamikatartománya ellenére. Ezenkívül egy ultraszéles 8mp-es és egy 5mp-es makró egység (utóbbi újdonságnak számít, hiszen az előd csak egy haszontalan 2mp-es mélységszenzort kapott) is rendelkezésre áll, valamit megtalálható 4. tagként az új Umidigik különlegessége, a testhőmérő is, aminek haszna ugyan nem sok van, de mindenképpen érdekes kiegészítő.

  Összességében az új A szériás Umidigi egy, a kategóriájában kiemelkedő készülék lett, még akkor is, ha a hátlapra írt "Túl az álmokon" szlogen kissé túlzás is. A fő pozitívumai közé tartozik a kamerás felhozatal, a megnyerő külső, a hatalmas akksi és persze a pénztárcabarát árazás , míg a mérleg másik serpenyőjébe a lassú töltés, a kényelmetlen kialakítás és a maximum elégséges teljesítmény.

 

A fülhallgatók kabriója: AirBuds U

 

   Bár nem egyszerű feladat, a mobilok terén még bőven van lehetőség újat mutatni, akár olcsóbb kategóriákban is, azonban a vezeték nélküli fülhallgatók terén ez már közel lehetetlen. Adva van ugyanis néhány, már sokszor látott forma, amin az emberi fül alakja miatt nem is igazán érdemes variálni, de ha mégis, akkor biztosan nem a belépő szint környékén várjuk a forradalmat. A Umidigi furcsa módon mégis úgy volt vele, hogy márpedig megpróbál valami újat és egyben jót a végtelenül "egyedi" nevű AirBuds U képében.

   A különlegesség persze nem magunkon a fülhallgatókon figyelhető meg, ezek ugyanis formavilágban az AirPods kicsit dundibb megfelelői, színvariációkban pedig a Huawei volt az ihlető,(az itt Szikla Vörösnek(?) nevezett színárnyalatot a Huawei már egy ideje használja a füllhallgatóin) így az egyéniség vádja fel sem merül. Annál inkább meglepő a töltőtok, ami felül teljesen nyitott, alul pedig lapos a felülete, így állítva is tárolható.

  Bár korábban már volt 1-2 példa nyitott tokokra, semmiképpen sem megszokott vagy elcsépelt a dizájn, ráadásul két pozitívuma is van. Egyik az USB-C csatlakozó, ami abszolút nem mindennapos a másik pedig az értesítési led. Aprócska gond viszont, hogy ezek helyileg nagyon nincsenek összehangolva. A függőleges helyzetre optimalizált toknak ugyanis az alján van a port, míg a fénylő pötty az első részen kapott helyet. Utóbbi még nem is igazi probléma, de az, hogy csak fektetve tölthető az AirBuds U alaposan szembe megy a logikával. Több probléma szerencsére nincs a töltőtokkal, hiszen egy teljes napig folyamatosan képes energiával ellátni a bele mágnessel rögzülő füleseket, méretre pedig a kompaktabb megoldások közé tartozik.

4.jpg

 Teszt híján az AirBuds U hangminősége kérdéses, de meggyőző specifikációkkal rendelkezik

    A csomag fülhallgató része elsőre talán unalmasnak tűnhet, viszont valójában legalább annyira érdekes, mint a tok, csak éppen az ár-érték aránya miatt. A bemutatói akcióban 25 dollárért kapható kütyü ugyanis rendesen meg lett pakolva funkciókkal. Kezdetnek ott az IPX5-ös vízállóság, ami az összesezrelési minőségről is árulkodik. Aztán a 13mm-es driver is említésre méltó, még akkor is, ha ez önmagában nem garantál tökéletes hangzást. Elvileg van zajszűrés is, viszont ez ilyen árazásnál kérdéses minőségű, jó eséllyel csak a leginkább monoton zúgásokat fedi el némiképp. 

   Az olcsó fülesek rákfenéje szokott lenni, hogy gyakorlatilag semmiféle szoftveres támogatást nem kapnak, a testreszabásról pedig álmodni sem lehet. Nos a Umidigi gondolt erre is és bár nem a remek szoftvereikről ismertek összedobtak egy appot is az AirBuds U-nak, ami meglepő módon sokszínű lett. Beállítható egyfelől, hogy dupla és tripla érintésre minként reagáljon az eszköz, másfelől pedig kapott egy saját hangszínszabályzó menüt is, amiben válogatni lehet előre beállított profilok közt, esetleg egyéni értékeket beállítani, ami még a felsőbb kategóriákban sem magától értetődő funkció, mondván "Majd a gyártó úgyis jobban tudja mit szeretsz".

  Mérlegelve az eddig ismert tényeket(személyes teszt híján a valódi üzemidőről, a zajszűrés és a hang minőségéről nincs információm) az AirBuds U egy kifejezetten vonzó belépő szintű TWS fülhallgató lett, fő hátránya inkább a gyártójából fakad, ugyanis a Umidigi szinte kizárólag a belépő szinten van jelen, aki pedig ilyen mobilt keres az jellemzően nem fog márkahűség miatt a cég weboldalán kutakodni, hanem a közeli műszaki áruházban leemel a polcról egy ennél is olcsóbb vezetékes headsetet, aminél nem késik a hang és tölteni sem kell külön.

 

Szólj hozzá

Hírek Umidigi