2021. jún 14.

A telefon amiben a JerryRigEverything féle teszteken is kifogott

írta: 1nsanat1
A telefon amiben a JerryRigEverything féle teszteken is kifogott

22416_460_m_01c98ab19d11c3f62e1f0ec5076dce58.jpg

 

  A legtöbb mobilhasználó gond nélkül képes felsorolni kapásból öt telefongyártó céget, a tájékozottabbak akár tízet is, az azonban garantált, hogy a Kyocera nem fog szerepelni a felsorolásban. Ez nem véletlen, hiszen az egyébként több területen is maradandót alkotó cég meg sem próbál a Samsunghoz hasonló óriások konkurense lenni, ehelyett inkább a strapamobilok szűk piacára koncentrálnak. Ennek legjobb példája pedig a nemrég debütált DuraForce Ultra 5G, ami bizonyos szempontból az Ultra névre leginkább méltó eszköz a piacon.

  Azt mondjuk érdemes leszögezni, hogy a nevét nem a specifikációinak köszönheti, hiszen labdába sem rúghat egy M11 Ultra vagy egy S21 Ultra mellett. Snapdragon 765G chipje ugyanis maximum a felső-közép kategóriában fogadható el és a 6/128GB-os kiszerelés és a 4500 mAh-s akkumulátor sem számít ma már kimagaslónak. A komolyabb gyengeségek azonban a kijelzőnél és a kameráknál keresendő. Az 5,45"-es FullHD+ felbontású IPS panel ugyanis csak 60hz-re képes és abszurd méretű kávákkal van határolva, ennek ellenére a panel fölé csak egy 8MP-es szelfikamera fért be. Hátul sem sokkal jobb a helyzet, hiába dizájnos ugyanis a kamerasziget, hiszen csak egy  24MP-es főszenzort és egy 16MP-es ultraszéles látószögű képalkotót találunk rajta, amik a korai tesztek alapján nem nyújtanak kiemelkedő teljesítményt. Nos, ezek voltak azok a specifikációk, amik kicsit sem érdekelték Zack-et, a híres telefongyilkos videóst, amikor a JerryRigEverything néven futó csatornáján próbára tette a DuraForce Ultra sokat hangoztatott strapabíróságát.

  A méltán népszerű youtuber általában változatos kínzásoknak veti alá aktuális alanyát, amik közül a három legfontosabb teszt a következő: mennyire állja a telefon a karcokat, mennyire bírja a kijelző a nyílt lángot, el lehet e puszta kézzel törni a készüléket. A kísérletek sorrendje az aktuális videójában sem változott meg, azonban az eredmények igen. A Kyocera típusa ugyanis rögtön erősen nyitott és az iPhoneok zafírüvegnek hazudott kameravédő üvegével ellentétben itt valódi zafírt érzékelt Zack eszköze, és a Mohs skála fokozataira beállított karcolószerszámok is bebizonyították, hogy ez a telefon a hagyományos üveggel ellentétben(ami 6-os fokozaton kezd karcolódni, mélyebb nyomokat pedig a 7-es keménységű anyagok hagynak benne) itt a 8-as fokozatig, azaz a topázig semmi sem képes megkarcolni a telefon kijelzőjét vagy kameravédő üvegét, valamint az esetleges ejtések sem okozhatnak olyan drasztikus gondot mint az üveg esetén.

  Az ezután következő öngyújtós teszt hasonlóan kedvezően zárult, hiszen a papíron gyengécske kijelző bár elfeketedett egy idő után, nagyon hamar vissza is állt normális állapotába, ami nem mondható el még a legdrágább csúcstelefonokról sem feltétlenül, hiszen nem feltétlenül ilyen behatások elviselésére tervezik őket(a DuraForce Ultra a gyártó szerint -20 és 60°C közt képes bármiféle gond nélkül működni). Végül pedig jött a hajlítópróba, amin a vaskos és nehéz(278g) készülékház rezzenés nélkül kiállt. A teszt tehát teljes siker volt, Zack pedig úgy kommentálta a végeredményt, hogy abba is hagyhatná az idei évre a videókészítést, mivel ennél strapabíróbb készüléket biztosan nem talál ebben az évben.

  Üröm az örömben, hogy a strapamobilok új, koronázott királya csak a Verizon kínálatában kapható és á 899$-os ára sem túl kedvező a specifikációit nézve, azonban akinek a munkája vagy a hobbija megköveteli az extrém tűrőképességű telefont, annak ez lehet az egyetlen értelmes opció, hiszen a piac összes többi "rugged" jelzővel ellátott készüléke magmaradt az üvegborítású kijelzőknél, ami örök gyengepont marad.

 

 

 

Szólj hozzá

Vélemény Kyocera