2021. aug 05.

Nem lett közönségkedvenc az S21 széria

írta: 1nsanat1
Nem lett közönségkedvenc az S21 széria

samsung-galaxy-s21-galaxy-s21-plus-galaxy-s21-ultra-feature-image_1.jpg

 

  Megjelenésekor a teljes tech sajtó az S21 szériától volt hangos. A megszokottnál korábban érkező család ugyanis vitathatatlanul méltó volt a figyelemre, főként megosztó mivolta miatt. Amíg ugyanis az S21 Ultra kijavította a felemás S20 Ultra fő hibáit és hasonló áron immáron valódi Ultra élményt kínált(a kamerákra és a kijelzőre kihegyezett S20 Ultrával pont ezen a két területen voltak komoly problémák), és bár Exynosos verziójával továbbra is akadtak komoly melegedési gondok, de egyéb tulajdonságai(QHD+ SAMOLED kijelző 120hz-el, 10x-es optikai zoom) komoly érvek voltak amellett, hogy valaki Huawei vagy Apple készülékről is átváltson a Samsung üdvöskéjére.

  Az S21 és az S21+ viszont már nem volt ilyen könnyen ajánlható. Az elődjeik beesett áránál magasabban nyitó  típusok ugyanis kaptak egy újabb lapkát, viszont kisebb felbontású kijelzővel érkeztek, ráadásul a sima verzió hátlapja üveg helyett műanyag lett, így nem meglepő, hogy sokan inkább elkerülték a két modellt ráadásul a szoftverfrissítésekkel helyrehozott S20 FE is opció volt, alig kisebb tudással, de sokkal kedvezőbb áron. A hosszú bevezető után pedig érdemes megnézni, hogy ennek a kettősségnek mi lett a következménye. 

  Rövid távon az S21-es modellek hatalmas sikert arattak. Az előrendelések során és az első 1-2 hónapban sorra jöttek a hírek arról, hogy az új S-ek rakétaként lőttek ki. Az persze már csak utólag derült ki, hogy ezek jó része annak volt köszönhető, hogy az S20 széria aránylag gyenge szereplése miatt sok vérbeli Samsungos az S10+-szát közvetlenül az S21 Ultrára cserélte, illetve a P és Mate szériáról is többen váltottak Samsungra mint Apple-re. A remek nyitószámok viszont szépen lassan visszaestek, olyannyira, hogy a Kiwoom Securities  mérvadó adatai szerint az S10 széria 25,5 milliós eladásaival szemben az S21 család mindössze 13,5 millió példányban fogyott, ami nem pusztán a 47%-os visszaesés miatt elkeserítő, hanem azért is, mert még a sikertelennek kikiáltott S20-ak is képesek voltak elérni a 17 milliós számot úgy, hogy a Huawei akkor még hellyel-közzel, de talpon volt, a vírus pedig alaposan visszafogta az eladásokat. 

 A Samsung helyzete tehát nem túl rózsás, hiszen a Note széria az elmaradása okán semmit sem tud majd javítani a számokon, a méregdrága Fold és Flip modellek pedig garantáltan nem fogják produkálni még a 10 milliós számot sem. Az persze vigasz lehet, hogy a kieső profitot akár még pótolhatja is a korábbiaknál sokkal vonzóbb A széria, de a flagshipek terén bekövetkező presztízsveszteség hosszú távon komoly károkat okozhat a cégnek, főleg, hogy a Mi 11 Ultra képében már a Xiaomi is beszállt az ultraprémium szegmensbe és az Oppo is könnyen becsempészheti a Find X széria legújabb tagjait a nyugati piacokra.

Szólj hozzá

Samsung Hírek Flagship