2021. aug 16.

Önképzavar: A Mi 11 Ultra és a Mi Mix 4 átgondolatlan szelfikamerái

írta: 1nsanat1
Önképzavar: A Mi 11 Ultra és a Mi Mix 4 átgondolatlan szelfikamerái

xiaomi_mi_mix_4_launch_drdnbc.jpg

 

   Az idei évben kevés készüléket övezett akkora várakozás, mint a Xiaomi két nagyágyúját, a Mi 11 Ultrát és a Mix 4-et. Minkét készülék igazi fenevad lett, brutális kamerákkal, csúcsminőségű kijelzőkkel és az elérhető legjobb lapkákkal felvértezve. A durva hardveren túl azonban van a két típusban még egy közös  jellemző: minkét esetben az látszik, hogy a Xiaomi valamilyen okból hibás döntést hozott a szelfikamerákkal kapcsolatban. A dolog pikantériája ráadásul az, hogy a két típus egy ötvözéssel tökéletesen kiegészíthetné egymást, azonban a valóság, mint oly sokszor most sem a legjobb kártyákat osztotta. Nézzük is meg pontosan mi is hiányzik a két készülékből, vagy éppen mi az, ami teljesen fölösleges rajtuk.

 

A kevesebb néha több

 

   Ha van telefon a piacon ami jogosan kapta meg az ultra jelzőt, akkor az a Mi 11 Ultra. A típus ugyanis szinte minden fontosabb specifikációban maga mögé utasítja a legtöbb riválisát. Elég megnézni a típus kameráit. A hátlapi kijelző miatt szelfizésre is használható hátlapi kamerakontinense a világ jelenleg legnagyobb, mobilba szánt kameraszenzora mellé még két 48MP-es kiegészítő kamerát is kapott, nevezetesen egy ultraszéles és egy periszkópos telefotó egységet, ami bár "csak" 5x-ös optikai zoomra képes, nagy felbontása miatt azonban a gyakorlatban rendszerint jobban szerepel, mint a P40 Pro+ vagy az S21 Ultra 10x-es nagyítású, de jóval kisebb pixelszámmal dolgozó egysége. Egy ilyen bajnokhoz méltó kameratrió mellé logikusnak tűnne, hogy a gyártó már nem pakol több szenzort, hiszen a Nubia Z20- hoz hasonló megoldás miatt az előlapi kamera az esetek 90%-ban funkcióját veszti. A Xiaomi azonban máshogy gondolkodott.

  A gyártó előtt két remek lehetőség állt, amikor a Mi 11 Ultrába kerestek szelfikamerát. Egyfelől a "név kötelez" elv alapján választhattak volna egy brutális felbontású, minden konkurensnél nagyobb szenzorral büszkélkedő egységet, mely bár elmaradt volna a hátlapi társaitól, de bőven meghaladta volna a sima Mi 11-ben is megtalálható, specifikációit tekintve még a Mi 10 Proénál is gyengébb kamerát. Másrészt opció lett volna a kijelző alá rejtett kamera is, ami bár kétségtelenül gyengébb eredményeket produkált volna, de az így bevágásmentessé váló, négy oldalon lekerekített méretes, 120hz-es AMOLED kijelző páratlan látványt jelentett volna.

  Mint az sejthető, a cikk címéből is, a Xiaomi inkább a két szék közt a pad alá típusú megoldást favorizálta. A szelfikamera ugyanis kicsit sem lett elrejtve, hanem a felső és az oldalsó káváktól egyenlőtlen távolságra lett elhelyezve, amitől kicsit a koncepció nélküliség hatását kelti, ez azonban a kisebbik probléma. A komolyabb gond, hogy a lyuk mélyén lévő szenzor bizony egy, már a korábbi Mi készülékekből is ismert 20MP-es egység, ami nem elég, hogy videózás terén csak 1080p/30fps-re, tehát a 2021-ben elvárható abszolút minimumra képes, de fotók terén is érezhetően le van maradva a konkurenciától. Ez a megoldás végeredményben pedig senkinek sem felel meg. Rossz a specifikációfüggőknek és a hobbifotósoknak, hisz kénytelenek a hátlapi szenzorok használatára ha a készülékük valódi tudását kívánják prezentálni és rossz a forradalmi megoldások szerelmeseinek is, hiszen a teljesen szabálytalan elhelyezésű kamera az egyébként parádés kijelzőt látvány szempontjából minimum egy kategóriával visszaveti.

 

Rosszul mixelve

 

  A Xiaomi Mix szériája minden alkalommal a bevágásmentes, vékony kávákkal övezett kijelzőkkel mutatott valami újat a konkurenciának. Idén a korábbiaknál nagyobb kijelző-test arány érdekében például bevezették a kijelző alá épített kamerát, ami azonban néhány kompromisszummal is járt. Például hiába került a legfejlettebb kijelző alá szerelt szenzor a Mix 4-be, képminőség terén még bővel alulmarad egy hagyományos megoldással szemben, ráadásul maga az érzékelő sem túl combos, csak a jól megszokott 20MP-es modulról van szó. További probléma, hogy a technológia kiforratlansága miatt a megoldás magával hozta azt, hogy a Mix "csak" 800 nit-es fénysűrűségre képes FullHD+ felbontás mellett, ami a HDR10+ támogatást leszámítva számok terén még kicsit gyengébb is, mint például a Redmi Note 10 Pro képernyője. 

  Bár az utóbbi két kötöttségre nem igazán találhatott megoldást a Xiaomi, maximum a kedvező árazással, a gyenge fotós teljesítményre bizony kéznél volt a megoldás a Mi 11 Ultra hátlapi kijelzője képében. Ez ugyanis remek kiegészítő lehetne a Mix 4 108MP-es főkamerája mellé(az ultraszéles egység az autofókusz hiánya miatt kevésbé lenne alkalmas szelfizésre), ami így példátlanul részletgazdag önarcképeket eredményezhetne, azonban nem nehéz észrevenni, hogy a mondatban sok a feltételes mód. Ennek az az oka, hogy a Mix 4 hátlapjáról érthetetlen okból lemaradt az aprócska, de annál hasznosabb kijelző.

  Erre lehetne mondani, hogy "de hát a legtöbb telefonon nincs hátlapi kijelző és amúgyis fölösleges, ha van egy jó szelfikamera", csakhogy az idei Mix esetében három okból is elvárható lett volna ez a kiegészítő. Egyrészt a Mi 11 Ultra is rendelkezik ilyennel, a Xiaominál pedig eddig mindig a Mix volt az abszolút prémium készülék, így furcsa, hogy idén inkább hat egyfajta gazdaságosabb kiadásnak, mintsem formabontó flagshipnek. Másrészt a Mix Alphval már a gyártó előrevetítette, hogy kacérkodnak egy olyan telefon ötletével, ami a hátlapon(is) lévő kijelző miatt minden fotós/videós funkciót a főszenzorokkal old meg, ezért logikus lett volna a csillagászati áru készülék megoldásának olcsósított verzióját átültetni a Mix 4-be is. Harmadrészt pedig ott a fő probléma is, a kijelző alá épített kamerák gyenge minősége, ami azt eredményezi, hogy az egyébként remek telefonnal kizárólag belépő szintű mobilokra jellemző minőségű szelfiket tudunk készíteni, ami egy közösségi médiára fókuszált korban egyszerűen elégtelen.

  A Mix 4 és a Mi 11 Ultra végeredményben két remek készülék egy-egy komoly bakival, ami bár nem sokat ront az összképen, de ezek a hibák pont elegendők ahhoz, hogy elvegyenek a prémium érzetből, ami talán a Mix flagshipkiller mivoltánál még nem akkora tragédia, azonban egy olyan típusnál, ami hazánkban még az S21 Ultránál is drágábban nyitott, elég komoly problémát okozhat. A dolgot pedig az teszi igazán abszurddá, hogy kéznél lett volna a megoldás, hiszen a Mi 11 Ultra szelfikamera nélkül, vagy éppen kijelző alá rejtett szenzorral csak még tökéletesebb lett volna, míg a Mix 4 esetén a legapróbb hátlapi megjelenítő is lényegesen megdobhatta volna a típus megítélését. 

 

Szólj hozzá

Vélemény Xiaomi