2021. okt 01.

Középkategóriás szelfikirály: Itt a Huawei Nova 9 széria

írta: 1nsanat1
Középkategóriás szelfikirály: Itt a Huawei Nova 9 széria

huawei-nova-9-.png

 

   A Huawei helyzete egyre reménytelenebbnek látszódik, a kínai óriás azonban láthatóan nem kívánja feladni és népszerűbb mobilsorozatait amennyire a körülmények megengedik, frissíti. Ezek közé tartozik például a Nova is, mely debütálásakor azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy komoly hangsúly helyeződött a figyelemfelkeltő megjelenésre, valamint a kiváló szelfi és portréfotós képességekre, sokan emiatt és a későbbi modelleken megjelenő extravagáns színvariációk miatt azonnal el is könyvelték női telefonnak, azonban a prémium tulajdonságokkal felruházott középkategóriás típusok nemtől függetlenül szép eladási számokat produkáltak. Sajnos ezeket az eredményeket a friss Nova 9-esek valószínűleg nem tudják majd megugrani azonban mégis érdemesek a figyelemre, hiszen néhány ponton még a csúcskategóriás riválisokat is felülmúlják.

  Mivel az érdekes dolgokat mindenki mindig a végére hagyja, így először érdemes az unalmasabb, de abszolút versenyképes Nova 9-es modellt megvizsgálni. Ha az ilyen feliratú dobozt vesszük meg, akkor egy manapság pehelysúlyúnak is nevezhető, 175g-os készülék fog benne lapulni, melyet szemből egy méretes 6,57"-es képátlójú, 120hz-es FHD+ felbontású OLED panel(ami mögé egy ujjlenyomatolvasó is elfért), hátulról pedig a  Honor 50-et idéző kameraszigettel felszerelt üveglap fog közre.

  Ezen az oly ismerős kameraszigeten egyébként meglehetősen felemás felhozatalt kapunk. A fő szenzor egy RYYB színszűrővel felszerelt 50MP-es monstrum, ami garancia a gyönyörű fotókra, a 8MP-es ultraszéles egységgel és a 2MP makró-mélység duóval kapcsolatban viszont már semmi jó nem mondható el. Ott vannak és ennyi a szerepük, 2021-ben mégiscsak furán hatna egy egy kamerás mobil. Szerencsére az előlapon nem lehet hiányérzetünk, a 32MP-es, 4K felvételekre is képes szelfikamera ugyanis pont az a dolog, amit a hasonló, kedvező árú készülékekből rendszeresen kifelejtenek. Szerencsére itt a Nova név kötelezte a Huaweit a magas minőségre, a gyártó pedig meg is felelt az elvárásoknak.

  Az egyik legnagyobb meglepetést azonban mégsem a kamerák terén kell keresgélni, hanem a készülék belsejében. A 8GB RAM vagy épp a 128/256GB tárhely ugyan teljesen hétköznapi és a 4300mAh sem számít ma már példátlannak azonban az már jóval érdekesebb, hogy a készülék egyfelől egy 4G-sre lebutított Snapdragon 778-as lapkát kapott, a már említett átlagos telep pedig bőven átlag feletti 66W-os teljesítménnyel tölthető fel.

  Alapjaiban véve a Pro verzió sem tér el jelentősen specifikációk terén, a változtatások mindössze két területen jelentkeznek. Egyfelől a kijelző meg lett növelve 6,72"-re és ezzel együtt a felbontása is 1236x2676 lett, ami leginkább az Apple Super Retina értékeihez hasonlít. Természetesen a nagyobb felületű panel ugyanúgy képes a 120hz-re, viszont a kameralyuk középről eltolódott a bal szélre és kapott egy ikertestvért is, ugyanis a Nova 9 Pro példátlan módon két 32MP-es szelfikamerát is kapott, melyek közül az egyik normál a másik viszont ultraszéles látószögben képes a képek és videók készítésére. A típus tehát igazi szelfibajnok, azonban ezen túl is akad még egy dolog a tarsolyában, nevezetesen az akkumulátor. Bár a 4000 mAh-ra csökkentett érték egy ekkora méretű telefonnál már akár kicsinek is hathat, bőven kapunk kompenzációt érte, ugyanis a típus a Huawei leggyorsabb, 100W-os töltési megoldását kapta meg, így a típus 0%-ról akár 20 perc alatt is teletankolható, ami ebben az árkategóriában a Xiaomi 11T Pro-t leszámítva példátlan.

   A Nova 9 két verziója  mindent összevetve zseniálisan kiszolgálja a fiatalabb felhasználók igényeit, hiszen kamerás fronton kevés telefon felel meg ilyen szinten a közösségi médiumok által támasztott igényeknek, a nagy méretű, 120hz-es OLED panelnél pedig kevés jobb megoldás van a tartalomfogyasztásra. A hab a tortán, hogy a Huawei az árakkal sem szállt el, a sima modell 8/128GB-os kiadása például Kínában 418$-nak megfelelő valutáért kapható, míg a Pro verzió hasonló kiszerelése átszámolva 542$(a 256G-os verziók ára 464 és 604$), amit maximum akkor lehet jogosan soknak mondani, ha figyelembe vesszük, hogy egyik típus sem képes csatlakozni 5G hálózatokhoz.

Szólj hozzá

Hírek Huawei