2021. nov 24.

Xiaomi 11T Pro teszt: Mozivárás

írta: 1nsanat1
Xiaomi 11T Pro teszt: Mozivárás

 xiaomi-11t-pro-8gb-128gb-celestial-blue.png

 

   A Xiaomi kapcsán már nem egyszer felmerült, hogy nem tisztázott okból imád belső konkurenciát állítani magának, ami a piac lefedése szempontjából talán jó stratégia, de emiatt gyakran előfordul, hogy a kínai óriás beleütközik a nehézségbe, miszerint egyre nehezebb elkülöníteni a különböző típusokat. A Mi előtagot már teljesen mellőző 11T Pro is hasonló problémával szembesül, hiszen a Mi 11i és a Mi 11 közé próbál beférkőzni. A Xiaomi persze kigondolta a tökéletes megoldást: egy erős szlogent, nevezetesen a Cinemagic/Mozivarázst, ami viszont furcsa módon abszolút nem utal a készülék valódi erősségére, a gyorstöltésre. A kérdés persze adott: Egy kimagasló számadat és egy ötletes jelszó a negyedmillió forintos mobil összes aduásza, vagy a 11T Pro a konkurenciával szemben is állja a sarat? 

 

Külső:

   Ha egy gyártó több mint félszáz típust dob egy év alatt piacra, akkor magától értetődő, hogy ezek nagyja nem lesz túlságosan egyedi és karakteres. A 11T Pro esetén az egyetlen igazán ikonikus jegy a régi kamerákat idéző hátlapi szenzorsziget, ezt leszámítva azonban kifejezetten jellegtelen a készülék. Méretét  tekintve igazi tepsi, dizájnja pedig látszólag teljesen véletlenszerű. Háta lekerekített, eleje lapos, amit maximum az sérelmezhet, aki még nem próbált megtartani huzamosabb ideig, egy iPhone 13 Pro Maxhoz hasonló lekerekítések nélküli készüléket, az viszont már jóval érthetetlenebb, hogy a készülék teteje lapos, míg az alja ívelt, ami bár kényelmi szempontból nem zavaró, mégis furcsa hatást kelt.

  A színek terén is jelen van ez a kettősség. A legérdekesebb egyértelműen a szálcsiszolt mintázatú fekete verzió, ami remekül passzol a típus markáns vonalvezetéséhez, azonban komoly hátránya, hogy a hátsó üveglap fényes felületű, így ujjlenyomatmágnesként funkcionál. Az elég jellegtelen fehér verziónál és a jóval érdekesebb színváltós matt kék változatnál szerencsére ez a probléma nem áll fenn, bár kérdéses, hogy az esetek jelentős részében babakék, lila és babarózsaszín színekben tündöklő hátlap mennyire passzol a telefon szánt szándékkal nyers, férfias kialakításához.

  Ezek persze nem végzetes hibák, ráadásul a típus kétkezes telefonhoz képest kényelmesen fogható és a gombok is elérhető helyre kerültek, szóval első ránézésre senki sem fog megriadni a 11T Pro-tól, de ez önmagában talán nem elég, hogy elkülöníthető legyen a 11-es széria hasonló méretű, de esztétikusabb tagjaitól.

Minőség:

   A Xiaomiról már az első típusaiknál is elmondható volt, hogy ügyelnek arra, hogy készülékeik összeszerelési minősége megfelelő legyen és ez a gyakorlat szerencsére azóta is él. A Xiaomi 11T Pro ennek megfelelően nem recseg, nem hajlik egykönnyen és Gorilla Glass Victus előlapja jól bírja a karcokat és az ejtéseket, gyengébb kivitele ellenére pedig a hátlap sem fog csalódást okozni, viszont a költségcsökkentés okán, itt már nem ismert az üvegborítás típusa. A típus kerete a megszokott alumínium, ami kellően szorosan tartja egyben az eszközt ahhoz, hogy az kiérdemelje az IP53-as minősítést. Tökéletes minőségről azonban mégsem lehet beszélni, hiszen ebben az árkategóriában már bőven megtalálható az IP67-es vagy IP68-as védelem a legtöbb esetben, sőt 100.000 forinttal olcsóbban is találunk rá példát az iPhone SE, vagy a Galaxy A52 esetén, szóval joggal lehet hiányérzete annak, aki szeret a kádban ülve is mobilozni.

Képernyő:

   Pár éve még elmondható volt, hogy akinek a kijelző elsődleges szempont, de nem kíván flagshipet venni, annak a Samsung az ideális választás. Már a helyzet teljesen megváltozott, hiszen ahogy a 11T Pro is mutatja a Xiaomi nagyon is fontosnak tarja újabban a minőségi megjelenítést. Ez a számok tekintetében azt jelenti, hogy adva van egy 6,67"-es, sokak örömére nem lekerekített FullHD+ felbontású 120hz-es HDR10+-os AMOLED kijelző, ami bár 1000 nites maximális fényerejével rekordokat talán 2021-ben már nem döntöget, de a tipikus fényereje bőven az élvonalban van. Ráadásul a Xiaomi a finomhangolásra is figyelt, így a színhelyesség és a kontraszt is rendben van, a mozivarázs jelszó tehát itt megállja a helyét, hiszen például utazás esetén remek "egérmozi" varázsolható az eszközből. 

 Hangzás:

  A különböző neves márkákkal való együttműködés a mobiliparban sajnos nem mindig vezet eredményre, elég csak arra gondolni, hogy az idei OnePlus sem lett DxOMark dobogós a Hasselblad logótól, azonban úgy tűnik a Xiaomi igyekszik valóban hasznos szövetségeket kötni, jelen esetben például a Harman Kardonnal. Azt persze nem tudni, hogy valóban a neves vállalat közreműködése, vagy a Xiaomi mérnökeinek hozzáértése tette remekké a 11T Pro hangzásvilágát, az viszont biztos, hogy kimagasló lett. Nem arról van szó, hogy ne létezne ennél jobb, vagy kicsit olcsóbban hasonló, hanem arról, hogy az árban és tudásban is a flagshipek alá pozícionált készülék csúcskategóriás hangzást képes produkálni sztereó hangszórói segítségével, és hangereje és dinamikatartománya tökéletes podcastek és sorozatok nézéséhez, így ebből a szempontból is igazolt a Mozivarázs, bár a jack hiánya egyeseknek fájó lehet. 

 

Teljesítmény:

   A Lite verziókat kivéve a Mi 11-es széria a nyers erő megtestesülésének tekinthető, és ez a Mi előtag elhagyása után sem változott meg, így a 11T Pro esetén is adott a legalább 8/128, legfeljebb 12/256GB-os RAM/tárhely kombináció, ráadásul a jobbik, UFS 3.1-es fajtából. Kritikaként maximum azt lehetne felhozni, hogy ha már a szlogen Cinemagic, akkor egy 512GB-os esetleg egy 1TB-os tárhelyopció nem ártott volna, hiszen a videókészítés és a filmek tárolása bizony hamar felemészti a gigabájtokat.

   A lapkakészlet terén hasonlóan kevés ok van a panaszra, hiszen a Snapdragon 888-ról van szó és bár a késszülék megjelenésekor már elérhető volt a 888+ is, furcsán hatott volna, ha a pénztárcabarát T verzió izmosabb mint az Ultra. Szerencsére a normál 888 is igazi erőgép, gyakorlatilag bármit elfuttat gond nélkül, multitasking esetén is remekül helytáll, azonban két fő hibája a Xiaomi minden igyekezete ellenér itt is jelen van. Hajlamos ugyanis felmelegíteni a köré épített telefont és részben emiatt a fogyasztása is meg tud ugrani a kelleténél jobban, ha terhelés alatt van. Ez persze minden ilyen chippel felszerelt típus sajátja, így a konkurenciához viszonyítva így csöppet sem csorbulnak a 11T Pro érdemei. 

 

Szoftver:

   Sokan szoktak kételkedni a Xiaomi által megalkotott MIUI észszerűségében és megbízhatóságában és valljuk be, volt példa arra, hogy egy-egy frissítés valóban  nem sikerült túl jól, a rengeteg különböző típus pedig mindig felveti a kérdést, hogy van-e ideje a gyártónak mindegyikkel külön-külön foglalkozni. Nos a válasz az, hogy az esetek nagyjából 95%-ban igen, ráadásul a 11T Pro ezen a téren komoly erőlelépést jelent a vállalat porfóliójában. Az eddigiekhez képest ugyanis a Xiaomi egy évvel tovább fogja a frissítéseket biztosítani a 11T Pro-hoz, ha pedig ez nem lenne elég akkor ott van az az érv is a MIUI mellett, hogy végtelenül testreszabható, márkán belüli okoseszközökkel való együttműködése pedig az Apple ökoszisztémájával vetekszik. 

   Bugok sajnos néha azért becsúsznak(mint minden okostelefonnál), de összességében elmondható, hogy a megjelenéskor a készüléken lévő MIUI 12.5 egy jól átgondolt, funkcióbő, fürge rendszer, ami tökéletesen kihasználja a hardver által kínált lehetőségeket.

 

Akkumulátor:

   Ha létezik mobil, ami kiérdemelné az akkumulátorbajnok címet, akkor az nem az Enegizer ormótlan kísérleti készüléke, vagy az üzemidőben remekelő iPhone 13 Pro Max, hanem a 11T Pro. A készülék ugyanis nem egy, hanem rögtön három kimagasló tulajdonsággal rendelkezik. A legkevésbé érdekes egyértelműen az 5000mAh-s kapacitás, ami bár valóban remek, a Snapdragon 888 étvágya tesz róla, hogy másfél-két napnál tovább ne bírja ki a készülék egy feltöltéssel. A második, említésre méltó újítás, a 120W-os töltés azonban tesz arról, hogy ne zavarjon senkit a napi töltés, hiszen ennek az értéknek hála a telefon még melegebb környezetben is 100%-ra tölt 20 perc alatt, őszi-téli időben pedig 17 perc alatt is gond nélkül boldogul a feladattal. Sajnos a vezeték nélküli megoldás kimaradt, de ennek igazából túl sok értelme nem is lett volna, hiszen garantált, hogy a vezetékes töltés teljesítményének a felére se lett volna képes.

  Na de mi van az akis élettartamával? Jogos kérdés, amit valamiért az esetek 90%-ban azok tesznek fel, akiknek a telefonja a gyorstöltési versenyt messziről kerülő gyártók kínálatából kerül ki. A helyzet az, hogy ezzel kapcsolatban fölösleges aggódni, ugyanis a 11T Pro gyakorlatilag 2 külön akkumulátorral van felszerelve, így "csak" 60W jut egy telepre, ráadásul a Xiaomi a piacon először grafént is használt ezek elkészítésénél. Ennek köszönhető, hogy a tesztek szerint a szóban forgó cellák előreláthatólag másfélszer annyi töltési ciklust képesek elviselni a nagy terhelés ellenére, mint hagyományos társaik 18-30 W-os, manapság már nem különösebben gyors értékeikkel.

 

Kamera:

   Cinemagic, mozivarázs. Az ilyen szlogeneket hallva csak másodsorban jut eszünkbe a telt hangzás, vagy a fényes kijelző, ugyanis ha telefonról van szó akkor sokkal hamarabb jut eszünkbe a kameraszekció. Sajnos azonban a fotózással és videózással kapcsolatos ígéretek a mobilpiacon sok esetben bizonyulnak falsnak és ez a 11T Pro esetén sajnos hatványozottan igaz. A negyedmillió forintos készülék ugyanis minden ígéret és a parasztvakító effektek és filterek(melyeknek nagyját egyébként külsős applikációk, vagy épp a TikTok is tudja) ellenére semmivel sem kapott többet(sőt!) hardver szinten, mint a 120.000 forintos startoló Redmi Note 11 Pro. Ugyanaz az aprócska, de legalább korrekt képeket készítő 16MP-es szenzor figyel az előlapon, a hátlap ékessége pedig szintén stimmel, egy 108MP-es kameráról van szó, ami optikai stabilizáció híján jó képeket talán képes készíteni(melyek színhelyessége egyébként nem méltó a kategóriához), de semmiféle varázslatra nem képes, ha videózásról vagy éppen hosszú záridőt igénylő éjjeli fotókról van szó.

   Ennél sajnos még gyérebb a felhozatal további része. Az autofókusz nélküli 8MP-es ultraszéles érzékelő 2021-ben már-már töltelékszenzornak számít, hiszen a Samsung mellett már a kevésbé mainstream Motorola is túllépett már ezen a 150-200.000 forintos kategóriában, az 5MP-es telemakró pedig alapvetően nem lenne rossz ötlet, de mindenképpen szükség volna a nagyobb felbontásra és a nagyobb szenzorra, hogy a mindennapokban megérje használni. Aki figyelmes sajnos azt is észreveheti, hogy a felsorolásból kimaradt a Note 10 Pro 4. 2MP-es mélységkamerája, ami annak köszönhet, hogy a 11T Pro sem kapta meg azt, ennek ellenére a típus  a portrékkal remekül boldogul, érezhetően jobban, mint a Note, ez pedig a mélységérzékelők hasznosságát érezhetően aláássa. 

  Természetesen nem arról van szó, hogy a Xiaomi 11T Pro pocsék kamerás telefon lenne, hiszen a főbb kívánalmaknak megfelel és a főkamera a színhelyességet leszámítva nem marad el klasszisokkal a Mi 11-től sem, azonban a köré épített reklámhadjárat és a borsos ára már bőven megkívánna egy 12-13MP-es ultraszéles szenzort és/vagy egy optikai zoomra képes telefotó egységet, illetve az sem ártana, hogy az előlapi kamera képes legyen meghaladni a 1080p/30fps értéket, ha már a hátlapon a 8K is elérhető.

 

Extra funkciók:

   A Xiaomi mindig is ügyelt arra, hogy az extrák terén az élvonalban legyen, ennek megfelelően ennél a típusnál is adva van az NFC chip, a TV és légkondi tulajdonosok kedvencének számító infra port, azonban mintha a szokottnál kicsit fáradtabbak lettek volna az ilyen tulajdonságokért felelős mérnökök. Ugyanis a bővíthető memória, a jack csatlakozó teljességgel kimaradt. Ez persze napjainkban már megszokott, az azonban nem, hogy az ujjlenyomatolvasó a prémium árazás és megvalósítás ellenére nem a kijelző alá került, hanem a készülék oldalára. Ez persze egyeseknek előny is lehet, hiszen ez még mindig gyorsabb és megbízhatóbb megoldás, azonban így a típust nem igazán lehet feloldani ha mondjuk egy asztalon fekszik, illetve bal kezeseknek továbbra is körülményesebb ez a megoldás. A megszokottnál egy hangyányit hiányosabb hardveres extrák listáján túl, szoftveres fronton szerencsére teljesebb élményt kapunk és valljuk be, egy sok okos megoldással felszerelt ökoszisztéma sokszor többet számít, mint egy ritkán használt jack csatlakozó.

 

Ár/Érték arány:

   Bár a Xiaomi és a jó ár-érték arány fogalma mára már szinte teljesen összeforrt, sajnos akad egy-két modell a cég kínálatában, amire ez nem feltétlenül igaz. Sajnos a 11T Pro is ezen típusok egyike lett. 250.000 forintos ára még önmagában nem lenne probléma, hiszen így pont beékelődhetne a Mi 11 és a Mi 11i nyitóára közé, azonban ennyi pénzért már jogosan lenne elvárható a vízállóság, a vezeték nélküli töltés, a flagship kategóriához közelítő kamerarendszer, esetleg a kijelző alá épített ujjlenyomatolvasó. Ezek közül azonban egyik sincs jelen, így az i jelzésű kistestvéréhez képest a 11T Pro csak akkumulátor terén(nagyobb kapacitás, gyorsabb töltés) hoz előrelépést, ez azonban nincs egyenes arányban az árak(a Mi 11i már 189.000 forintért is kapható) különbözőségével. Még rosszabb a helyzet, ha a már hasonló árszintre zuhant Mi 11-el mérjük össze a teszt alanyát, az ugyanis kijelző, kamera, hangzás terén is jobban szerepel, sőt ha hozzávesszük, hogy ott adott az elképesztő, 50W-os vezeték nélküli és a 10W-os fordított vezeték nélküli töltés is, akkor már az akkumulátor szekció terén is szorosodik a verseny.  

  A Xiaomi 11T Pro tehát tökéletes példája annak, hogy mi a legnagyobb hátulütője annak a Xiaomi által használt stratégiának, amely alapján egymástól specifikációban és árban alig eltérő modelleket dobnak piacra eltérő időben. Ez a hiba pedig összességében az, hogy fél év, vagy még több idő eltelte után a picit erősebb modell ára pont bezuhan az aktuális készülék szintjére, az egy picit gyengébbé pedig szintén csökken annyit, hogy ár-érték arányban ne lehessen kérdés a fölénye. A 11T Pro tehát egy összességében jó telefon  amit azonban a prémium megoldások hiánya és a belső konkurencia menthetetlenül megtorpedózott.

 

 

Külső: 7/10

Minőség: 8/10 

Képernyő: 9/10 

Hangzás: 9/10 

Teljesítmény: 9/10

Szoftver: 8/10 

Akkumulátor: 9/10 

Kamera: 6/10 

Extra funkciók: 7/10 

Ár/Érték arány: 6/10

Összesítve:78/100

70-79:Korrekt vétel!

Szólj hozzá

Teszt Xiaomi Flagshipkiller