2021. dec 03.

Hazudott a Nokia: Mégsem kapja meg a beígért frissítést a PureView

írta: 1nsanat1
Hazudott a Nokia: Mégsem kapja meg a beígért frissítést a PureView

nokia_9_pureview-og_image.jpg

 

   A HMD Global által birtokolt Nokia 2019-ben megpróbálkozott azzal, amivel azóta egyszer sem: piacra dobtak Nokia 9 PureView néven egy flagship kategóriás készüléket, mely első ránézésre remek készüléknek tűnt. 5,99"-es P-OLED kijelzője remek volt, maximális fényerő terén csak néhány 2021-es mobil tud versenybe szállni vele például, volt továbbá kijelző alá épített ujjlenyomatolvasója, ami akkoriban nagy szó volt, és a hátlapi 5 kamerás képalkotórendszere is ígéretesnek tűnt.

  A készülék azonban távolról sem volt tökéletes. Vastag kávái erősen a múltat idézték, Snapdragon 845-ös lapkája pedig ekkorra már elmúlt 1 éves, ennek ellenére nem volt olcsóbb mint az ekkorra már piacon lévő 855-ös lapkával szerelt konkurensek. Az igazán súlyos probléma azonban az ujjlenyomatolvasóval és a kamerákkal volt. Előbbi annyira megbízhatatlan és esetlen volt, hogy a tesztek szerint egy rágógumival is lehetséges volt átverni, a papíron remek szenzorokat pedig az küldte padlóra, hogy a riválisokkal szemben abszolút nem volt lehetőség a látószögváltásra, a rendszerchip pedig egyszerűen képtelen volt elfogadható módon összeolvasztani az 5 képalkotóból egyszerre érkező adatokat. Ez az előre mutató megoldás ugyanis megelőzte a korát és túllépte a Snapdragon 845 által kínált lehetőségeket, hiszen még a nemrég debütált Huawei P50 Pro kameramátrix rendszere is csak 3 szenzort dolgoztat egyidejűleg, így, bár nem sokan látták. Volt azonban a PureView-nak még egy szóra érdemes tulajdonsága, méghozzá a vegytiszta Android 9-es rendszer, amihez a gyártó 2 nagy rendszerfrissítést ígért. Nos ezt az ígéretet vett most semmisnek a HMD Global és nemes egyszerűséggel elkaszálta a típus Android 11-re történő frissítését.

   A felhasználók természetesen jogosan fel is háborodtak ezen, így a HMD Global már a rossz hír bejelentésének pillanatában leszögezte, hogy ennek véletlenül sem a típus sikertelensége az oka, hanem az, hogy az Android elvileg nem lenne kompatibilis a bonyolult kameraszoftverrel. Továbbá közölték, hogy egyenlőre csak regionális jelleggel, de 50% kedvezményt adnak minden Android 11-et futtató Nokia mobilra azoknak, akik PureView készüléküket le szeretnék cserélni emiatt.

   Ez mind szép és jó, de egy hatalmas probléma mégiscsak fennáll. A Nokia 9 ugyanis egy kameraorientált csúcskészülék volt, így akik anno megvették vélhetően most is nagy teljesítményt, remek kijelzőt és prémium minőségű kamerákat igényelnének, azonban a Nokia jelen pillanatban egyetlen ilyen modellt sem forgalmaz, hiszen a legerősebb modelljük, az X20-as magas ára ellenére is megreked a középkategória alsóbb részén 60hz-es IPS kijelzője, Snapdragon 480-as lapkakészlete és felejthető kamerái okán, így nem tiszta, hogy valaki miért váltaná le erre, a még most is jóval erősebb telefonját.

Szólj hozzá

Nokia Hírek Flagship