2020. ápr 21.

Tudnivalók

írta: 1nsanat1
Tudnivalók

Üdv a Phonecast blogon!

 

   A Phonecast célja a telefonokról szóló hírek közlése, a még meg nem jelent készülékekről terjedő pletykák kielemzése, szűrése és a megjelent típusok véleményezése, alapos tesztelése és néhány a telefonokhoz remekül passzoló kütyü is ismertetésre kerül. Kis extraként feltűnnek a blogon nem fizetett "hirdetések" is melyeknek célja felhívni a figyelmet egy-egy valóban remek akcióra, hiszen előfordul, hogy pár napra egy webshop készlet kisöprés céljából komoly árengedményeket tesz egy amúgy is kitűnő telefonra. 

   A blogon a fent említett tevékenységek a követhetőség és az érthetőség érdekében a lehető legjobban külön vannak választva rovatokba, melyeknek állandó ismertetőjegyei és címkéi vannak, melyek a következők:

 

Vélemény:

A véleménycikkekben telefonok, kiegészítők, mobilszériák, márkák, hírek, pletykák vagy éppen az iparágban jellemző trendek elemzése olvasható. Ezen cikkek szigorúan szubjektívek, így nem kizárt a tévedés sem.

Teszt:

A teszt a Phonecast leginkább részletekbe menő bejegyzéstípusa. Az itt bemutatott telefonokat a tesztet író már alaposan tanulmányozta, legalább 5 órán, de inkább pár napon át használta változó körülmények között, így képet kapva annak tulajdonságairól. A tesztekre tagolsz felépítés jellemző, külön foglalkozik bennük a szerző az aktuális készülék minden fő tulajdonságával és pontozza is azokat a következő módon:

Külső: x/10 (dizájn,esztétikai jellemzők, kézreállóság)

Minőség: x/10 (vízállóság,anyaghasználat, összeszereltség)

Képernyő: x/10  (képernyőfelbontás, panel technológiája, fényerő, színhűség)

Hangzás: x/10 (hangszórók,mikrofonok)

Teljesítmény: x/10 (RAM, ROM, chipset)

Szoftver: x/10 (optimalizáltság, gördülékenység, funkciók és gyári appok)

Akkumulátor: x/10 (kapacitás, üzemidő, töltési sebesség)

Kamera: x/10 (képalkotás, videózás)

Extra funkciók: x/10 (bővíthetőség, infra, szenzorok)

Ár/Érték arány: x/10

Ez tehát egy 10 részből álló lista, melyben minden kategóriában elérhető maximum 10 pont, tehát összesen 100. Ez az értékelési mód garantálja, hogy egy erős processzorral, de gyenge kamerával és kijelzővel felszerelt készüléket ne lehessen egy kalap alá venni egy minden téren remekelő flagshippel illetve, segít az olvasónak a számára fontos tulajdonságok alapján választani mobilt. Az értékelésen felül a tesztek tartalmaznak egy táblázatot a készülék nyers adataival, azok számára, akiknek csak egy gyors ismertetés kell.

A pontok alapján a következő kategóriákba eshet egy telefon:

0-49:Kerüld el!

50-59:Rossz vétel!

60-69:Meggondolandó!

70-79:Korrekt vétel!

80-89:Ajánlott megvenni!

90-100:Kötelező vétel!

Hírek/Infók:

 A Hírek/Infók rovatban a telefonipar legújabb hírei, bejelentései és szivárogtatásai szerepelnek, melyek közül nem feltétlen mind igazolódik be, ahogy azt több esetben is látható volt az elmúlt évek során, azonban a józan észre és a tapasztalatokra hagyatkozva szelektálva lesz minden értesülés, hogy az alaptalan pletykák lehetőség szerint a blogon kívül maradjanak.

Versus:

Ez a rovat hasonló árú telefonokat ereszt egymásnak és vizsgálja, hogy a specifikációk és a gyakorlati teljesítmény alapján melyik készüléket milyen esetben érdemes megvenni. 

Most vedd meg!:

Ha éppen telefonvásárlás előtt állnál, akkor ez a te rovatod. Itt ugyanis az aktuális akciók követésére tesz kísérletet a blog. Persze a több száz árengedmény összeírása túl nagy feladat lenne és ezek nagyja ráadásul nem is valódi kedvezmény, ezért csak a legjobb telefonokkal kapcsolatos legkedvezőbb ajánlatokat gyűjti az oldal.

Kiegészítők:

Ez a rovat a telefonokhoz tartozó kütyük világát mutatja be. Bluetooth hangszórókról, fülhallgatókról töltőkről, tokokról és okoseszközökről szólnak az itt található cikkek.

 

   A blogon a cikkek könnyű megtalálását a rovatokon kívül címkék is segítik, melyekre kattintva elérhetővé válik minden hasonló írás. A címkék nagyja bárki számára egyértelmű lehet, azonban a megfelelő szakszavak hiánya, vagy esetlensége miatt előfordulhat egy két idegen szó. Ezek a következők:

Budget: Olcsó, belépő szintű telefon, árakat tekintve nagyjából 10-60.000 forintig beszélhetünk erről a kategóriáról. Jellemzőjük a gyenge kamera, a nem túl combos lapkakészlet, így pár kivételtől eltekintve csak alapvető funkciókra, böngészésre és videónézésre használhatók.

Midrange: Középkategóriás telefonok angol neve. Árazást tekintve 60.000-től akár 200.000 forintig is elmehetnek, fő kritériumuk, hogy szinte sosem a legerősebb chipset hajtja őket, azonban minden más téren hihetetlen változatosak. Vannak például kifejezetten kameracentrikus, de más téren gyengécske telefonok a kategórián belül, de előfordulnak kiegyensúlyozott képességű készülékek is.

Flagshipkiller: Erre a kategóriára nincs igazán magyar kifejezés. Olyan telefonokra használják, amik egy az évben megjelent csúcskészülék minden fontos tulajdonságával rendelkezik, azonban egy-két kevésbé fontos funkció mellőzésével jóval kedvezőbb 120-250.000 forintos árazást kaptak.

Flagship: A "zászlóshajók" a telefonipar csúcsai. Rekorddöntögető chip, újabban legalább 3, modern kamera, legalább FullHD-s OLED kijelző és számtalan friss funkció jellemzi ezeket a telefonokat. Árazást tekintve nagy az eltérés, 250.000 forinttól indulva a határ a csillagos ég, ha beleszámítjuk a hajlítható és a luxusmobilokat.

Rugged: Hazánkban strapatelefonként ismert a kategória. Ahhoz, hogy egy készülék megkapja ezt a jelzőt legalább IP68-as vízállóság, vaskos műanyag vagy fém ház és a telefon méretéhez képest nagy akkumulátor kell. Az áruk nagyon változó, hiszen léteznek olcsó 35.000 forintos kivitelben, viszont a DooGee és a CAT már több esetben adott ki funkciók és árcédula terén a flagshipkillerekre hajazó készülékeket.

Gamer: A játékosoknak szánt telefonokat hivalkodó megjelenés hatalmas kijelző, legmodernebb lapkakészlet nagy akkumulátor és általában másodrangú kamerák jellemzik. Árukat tekintve a flagshipkillerekhez állnak közel, azonban akad egy-két furcsa kivétel, amikor a megfizethető ár érdekében a gyártó "csak" az előző évi csúcslapka teljesítményét megközelítő felső-közép kategóriás chipet teszi a készülékbe.

Feature: A feature phoneokat nevezhetnénk buta telefonoknak is, azonban ez nem feltétlenül igaz. Jellemző rájuk a maximum 50.000 forintos ár, a billentyűzet és az, hogy Android vagy iOS helyett más operációs rendszert használnak. Célközönségük elég szűk réteg, viszont még ma is fontos szerepet játszanak, hiszen hosszú üzemidejük és megbízhatóságuk, feltörhetetlenségük fontos szempont lehet.

 

Szólj hozzá