2023. máj 02.

Klónok támadása: Mi állhat Samsung egyik legrosszabb döntése mögött?

írta: 1nsanat1
Klónok támadása: Mi állhat Samsung egyik legrosszabb döntése mögött?

 kepernyokep_2023-05-02_065239.png

  A mobilpiac napjainkban tagadhatatlanul nagy változásokon megy át, annak ellenére, hogy ránézésre ezt nem mindig mondja meg a felületes szemlélő a hasonló méretű és funkcionalitású "téglákat" figyelve. Az utóbbi években megállíthatatlanul zajló, az ágazat egészére jellemző drágulás a korábbiaknál is fontosabb jellemzővé tették az ár-érték arányt a vásárlók számára, ez pedig a gyártókat komoly lépésekre késztette. Akadtak, akik csak bizonyos piacokon emeltek jelentősen árat, mint például az Apple, de cserébe az élmezőnybe tornászták fel a készülékeik fotós képességeit és korábban fájóan hiányzó funkciókat pótoltak. Voltak akik inkább nem létfontosságú dolgok(IP védelem, vezeték nélküli töltés) kihagyásával tartották lent az árakat, mint a OnePlus, de voltak olyanok is, akik túlzás nélkül szintet léptek és a prémium márkák közé igyekeztek befurakodni, ahogy tette ezt a Xiaomi és a Vivo. A mobilpiac jelenlegi királya, a Samsung azonban egész más utat választott, és könnyen lehet, hogy a kiválasztott ösvény önhibájukból nem lesz olyan sima, mint hitték.

A mesterterv

 

  A dél-koreai óriás jelenlegi stratégiája elég szerteágazó. Egyrészt az S23 Ultrával megalkották a történelmük talán legjobb telefonját, ami fotózásban végre nem marad el jelentősen a kínai, videózásban pedig az amerikai konkurenciától, üzemidőben, kijelzőben és teljesítményben is kiváló, ráadásul bónuszként még ott van az S-Pen is, ami egyedivé teszi. Ehhez még társul a főleg a csúcskategóriát érintő, de a középmezőnybe is leszivárgó kibővített támogatás és még a Googlenél is hosszabb frissítési időszak, amivel részben indokolható a jelentős felár. Ez a jelentős, a vásárlót terhelő költségnövekedés azonban várhatóan sok vásárlót elriaszt, akiket nem fog meggyőzni se az S Ultra, se a Z Fold széria fejlődése, hiszen ők csak egy jól működő, jó tudású és, ha lehet, a külvilág felé is jónak ható telefont akarnak és itt követte el a Samsung a hibát, ugyanis a nehéz kérdésre, miszerint "Miért veszi valaki meg drágábban az idei mobilt, ha az előző jóval olcsóbb?" azt a választ adták, hogy "Mert ikonikus és igazán Samsungos lesz!" és el is kezdték uniformizálni szinte minden telefonjukat.

  Ez az egységesítés jól látható, ha az ember összeveti az A14, az A14 5G, az A34, az A54, valamit az S23 és S23+ mobilokat. Hátulról a 6 készülék megszólalásig hasonlít egymásra. Adott a 3, külön külön gyűrűben helyet kapó kamera, a vaku(ami az S23-as modelleken a felső szenzor vonalába került, nem a felső két gyűrű közti képzeletbeli felezővonal síkjába), a többségében sima, matt(az A14 kivétel a barázdált hátlapjával) az ár növekedése szerint plasztik-glasstic-üveg kivitel, na meg a pasztelles színválaszték. Szemből már több a különbség, itt két trióra bontható a mezőny. Vannak a notchos mobilok, az A14-esek és az A34, valamint az A54 és az S23-asok, amik kameralyukas megoldást kaptak. Ezen felül maximum a kávák mérete árulkodó, de első ránézésre csak a két legolcsóbb modell kapott látványosan vastagabb keretet, tehát kimondható, hogy a Samsung terve egyfelől sikerült, hiszen valóban ezer közül is felismerhető dizájnt alkottak.

Egységes egyediség 

 

  Az ikonikus külső azonban csak egy dolog és ami egy okos megoldásnak hála az Applenek bejött, az nem biztos, hogy sikerül a Samsungnak is. A nagy rivális ugyanis már jó ideje 2 jól elhatárolható, állandó szériával dolgozik. A sima iPhoneok általánosságban kevesebb kamerát, vastagabb kávákat és más színeket kapnak, mint a Pro verziók, ha pedig egyéb fontos specifikációkban eltérnek, az garantáltan kommunikálva van, így ha azt nem is feltétlenül mondja meg az avatatlan szem, hogy az adott iPhone a 13-as vagy a 14-es sorozat tagja, azt garantáltan, hogy sima, vagy Pro modellről van szó, így a vásárló egyszerűen képes mérlegelni, hogy az Apple miért kér el többletpénzt, vagy, hogy miről kell lemondania, ha jól akar járni és kevesebb pénzből akarja megúszni. Nos, a Samsungnál sajnos nem adatik meg ez a luxus a hétköznapi vevőnek.

  Vegyünk például egy hétköznapi esetet. Egy átlagos keresetű, mobilján egyszerűbb játékokkal játszó, néha fotózni is szerető ember bemegy a boltba és a Samsung pultnál megakad a szeme két, megszólalásig ugyanúgy kinéző mobilon, az A54-en és az S23+-on. A két típus szinte milliméterre, grammra egyezik, fogásra az utóbbi talán kicsit minőségibb, de sokkal jobban csúszik is, a leírás szerint pedig mindkettő vízálló, kijelzőjük 120hz-es AMOLED, a 8GB-nyi RAM is azonos, sőt tárhelyből is adott a 256GB-os. Egyedüli különbség a kamerák és az akkumulátor terén található. Utóbbi területen még jobb is az A54, hiszen 4700 helyett 5000mAh-s, a kamerák pedig 32+50+12+5MP a 12+50+12+10MP ellen, 4K-ra mindkettő képes, az S23+ 8K videója meg fölösleges, mert otthon a TV úgyis 4K felbontású. Ezek után a vásárló ránéz az árcédulára és meglátja, hogy az A54 256GB-os verziója 229.990, míg az S23+ 524.990 forintba kerül, tehát jóval több mint kétszeres az árkülönbség és azonnal bukik a gyártó mesterterve.

A hiba a gépezetben

 

  A fenti példa vége elég nyilvánvaló: A vásárló jellemzően az olcsóbb mobilt fogja megvenni, hiszen a többség számára nem mond sokat az Exynos 1380, vagy a Snapdragon 8 Gen 2 név és az eladó is hiába dobálózik olyan számokkal, hogy az S23+ hány %-al több pontot ér el Antutun. A boltok többségében pedig kellően jók a fényviszonyok is ahhoz, hogy a főkamerával hirtelen lőtt 1-2 tesztfotó alapján ne tűnjön nagynak a két készülék kamerás képességei közt tátongó űr. Ez a helyzet persze más gyártóknál is előfordul elég gyakran, azonban egy Redmi Note 11 Pro-t senki sem fog összekeverni egy Xiaomi 13 Proval és a Honor Magic szériában is elég egyértelmű már első ránézésre is, hogy a Pro, vagy a Lite a flagship készülék.

  A Samsung tehát elég rosszul másolta le az Apple és a Google üzletpolitikáját, hiszen mindkét rivális ügyel rá, hogy a gyengébb modellek specifikációi már első ránézésre tükrözzék a szerepüket, vagy egy visszafogottabb kameraszigettel, egyel kevesebb szenzorral érzékeltessék másodhegedűs mivoltukat, viszont a Samsung ezt a fontos pontot nemes egyszerűséggel figyelmen kívül hagyta, így könnyen lehet, hogy az amúgy remekül sikerült S23 és S23+ eladásait nem a Xiaomi 13-as széria szintén jól sikerült tagjai, hanem a jóval olcsóbb A54 fogja megtorpedózni.

 

  

   

Szólj hozzá

Samsung Vélemény Midrange