2022. máj 30.

Gyorsan merülnek a 2022-es androidos flagshipek

írta: 1nsanat1
Gyorsan merülnek a 2022-es androidos flagshipek

Mik az okok, vannak-e kivételek és érdemes-e kihagyni az idei teljes mezőnyt emiatt?

char.jpg

 

  Pár éve még általánosnak számított az a jelenség, hogy az éppen legjobb iPhone-t birtokló felhasználó már régen powerbank-re dugta készülékét, amikor a Samsung vagy Huawei párti társai még vígan megvoltak a készülékeiben megmaradt 20-30%-os töltöttséggel. Ez a szituáció ma már maximum akkor fordul elő, ha az Apple felhasználónak egy Minije, vagy balszerencséjére egy SE-je van, hiszen a 13-as szériánál, de főleg a Pro Max-nál az Apple kimagasló üzemidőt és példa nélküli teljesítmény/fogyasztás arányt ért el. A mérleg azonban nem pusztán az almás mérnökök tehetsége okán billent át, kellett hozzá ugyanis az is, hogy az androidos flagshipek üzemideje szépen, de sajnos nem lassan lecsökkent. A felhasználók persze joggal értetlenkednek, hiszen a marketing egyre hatékonyabb chipeket ígért, az akkumulátorok kapacitása pedig a 2-3 éve még nagynak számító 4000mAh-ról 5000-ig növekedett, érdemes tehát megvizsgálni mégis mi rondít bele a látszólag ideális képbe.

 

A telefont eladó számok

 

  A gyártók egy jó része arra rendezkedett be az évek során, hogy vadiúj készülékeiket fél, nagyon maximum egy évig értékesítik, a profit legjava pedig a megjelenést követő első 2-3 hónapban fut be. Ez pedig azt jelenti, hogy számukra jobban megéri, ha egy telefon "sprinter" és nem "maratonista", ami azt jelenti, hogy a tervezés során inkább az olyan dolgokra fektetik a hangsúlyt, mint a szenzorok mérete, a megapixelek és a kamerák száma, vagy éppen a jelen cikk kapcsán kiemelten fontos akkumulátor kapacitás és Antutu(ritkábban Geekbench) pontszám.

  Ennek oka, hogy a millióhoz közelítő, vagy az túl is szárnyaló Antutu pontszámot már a megjelenés előtt be lehet harangozni, akárcsak az 5000 mAh-s kapacitást, az üzemidőhöz hasonló, kevésbé konkrét adatok viszont általában csak jóval az előrendelési fázis után derül ki és akkor is csak annyit tudunk meg a népszerűbb videósoktól, hogy használattól függően egy-másfél, vagy éppen másfél-két napot bír ki a telefon 3-7 órás képernyőidőkkel. Ezek után marketing szempontból remek, felhasználói oldalról viszont kellemetlen megoldás az, hogy az üzemidőhöz, a rendszer letisztultságához hasonló tulajdonságokat gyakran áldozzák fel néhány impozáns szám oltárán.

 

A Samsung átok

 

   A Samsung neve sokaknál egyet jelent a megbízható, éveken át kitűnően működő telefonnal. Ez a sztereotípia a sok esetben igaz is, hiszen már nem egy A, S és Note modell nemesült méltán legendává, azonban a cég termékei kapcsán nem csak pozitív jellemzők merülnek fel. Rengetegen panaszkodnak ugyanis a flagship készülékeik kapcsán típushibákra(A Note 7, az S10, az S20, a Fold, vagy épp az S20 FE remek példa erre), illetve a saját gyártású chipjeik, azaz az Exynosok is mémmé váltak, mivel híresen rosszul gazdálkodnak a rendelkezésre álló energiával, annak jelentő részét ugyanis akaratlanul is hőtermelésre pazarolják, emiatt teljesítményben rendre leiskolázzák őket a konkurensek.

  Eddig ezzel nem is volna komoly probléma azon túl, hogy az európai piac rá van kényszerítve az Exynos chipekre a Snapdragonok helyett minden Samsung csúcskészülék esetén, viszont a chiphiány a Qualcommot elkeseredett lépésekre késztette. Mivel a TSMC, a rivális gyártó már el volt foglalva az Apple Bionic és a MediaTek Dimensity lapkák gyártásával(melyek remek konstrukciók lettek) kénytelenek voltak a megfelelő mennyiség és a jobb profit érdekében a Samsunghoz átpártolni és rajtuk keresztül megalkotni a Snapdragon 888, vagy éppen az aktuális nagyágyú, a 8 Gen 1 SoC-t. A dél-koreai óriás pedig tette is a dolgát, hadrendbe állította a legmodernebb 4nm-es technológiáját is, az eredmény pedig egyfelől siker lett(a 8 Gen 1 grafikai teljesítménye példa nélküli, elődjéhez képest bizonyos teszteken 50%-os fejlődést is fel tud mutatni), másfelől óriási kudarc.

  A lapka ugyanis borzalmasan teljesít teljesítmény/fogyasztás terén, ráadásul a melegedés okán a hosszútávú számítási kapacitása nem csak a 888 szintje alá zuhan be meglepően gyakran, de még a két évvel korábbi 865-re épülő 870-es Snapdragon is jobb választás ha valaki órákig szeretne játszani a telefonján. Ahhoz pedig nem kell sokat gondolkodni, hogy az ember rájöjjön, hogy ha adva van egy nagy étvágyú lapka, amit ráadásul fel kell szerelni a szokásosnál nagyobb hűtőfelülettel is, akkor a mobilgyártóknak nincs sok opciójuk, vagy az akkumulátor kapacitását, ezzel együtt a telefon méretét és tömegét növelik abszurd mértékig, vagy aktív hűtésre térnek át(bár ez szintén nem tesz jót az üzemidőnek), vagy pedig az üzemidőt áldozzák be.

 

Kellemetlen kompromisszum

 

  A fent sorolt lehetőségek közül a nagyobb gyártók kínálatában szemezgetve mindre találunk példát, a leggyakoribbnak mégis a kompromisszumkötés bizonyult eddig, hiszen az idei flagshipek nagyja a tavalyihoz hasonló akkumulátorkapacitással és mérettel debütált, ennek pedig meg is lett az eredménye. 

  Az idei felhozatalból például olyan nagy reménnyel övezett telefonok produkáltak bőven átlag alatti üzemidőt, mint a Honor Magic 4 Pro, a Vivo X80 Pro, a Motorola Edge 30 Pro, de ide lehet sorolni az S22 szériát is, ami csak a kiemelkedően agresszív szoftverének(a Don't kill my app információi alapján a Samsung kimagaslóan gyakran zár be szükséges, de a háttérben futó applikációkat) köszönheti az elfogadható, de a tavalyihoz képest mindenképp gyengébb üzemidejét. Az év szégyenfoltja azonban a Xiaomi 12 Pro lett, ami a GSMarena tesztjén 74 órás értéket ért el(a teszt az mutatja, hogy napi 1 óra telefonhívással, 1 óra videónézéssel és egy óra böngészéssel hány óráig képes üzemelni a telefon), amihez képest az iPhone 13 Pro Max, a középkategóriás üzemidőbajnokokat idéző 121 órája parádés értéknek hat, pláne ha a lista többi, 80-90 órás eredményeit is hozzávesszük a dologhoz.

  Amint az látható, az üzemidő terén a gyártók által vállalt kompromisszum nem túl előnyös, hiszen hiába tűnik a 74 óra is jó értéknek értéknek(mégiscsak több, mint 3 teljes napot jelent), ez fotózással, appok közti váltogatással, egy kis játékkal 3-4 órás képernyőidőt jelent, ami messze van a Snapdragon 865-ös mobiloknál gyakran emlegetett 5-6, néha pedig 7 órás értékektől. A dolgot ráadásul rontja, hogy bár némelyik készülék esetén 80-120W-os gyorstöltésre is van lehetőség, ezt csak a gyári töltőadapterrel képesek felvenni, az általában 10-25W-os powerbankok tehát nem nyújthatnak gyors segítséget, ha egy városnézés alkalmával a sok videózás miatt 2-3 óra után már jelez a telefon, hogy alacsony a töltöttség. Vannak aztán olyan modellek is, például az S22 család, amikhez adapter sem jár és még a külön kapható töltő is csak 25W-ra képes(a jóval drágább 45W-os verzió a tesztek szerint csak 2-3 perccel végez hamarabb, és gyakorlatilag sosem éri el a 45W-os teljesítményt), melyeket emiatt épületen belül sem lehet percek alatt feltölteni.

 

Az üdítő kivételek

 

  A kifejezetten silány adatok alapján könnyű volna azt mondani, hogy ez esetben idén kizárólag iPhone-t vagy tavalyi, már amúgy is olcsóbb modelleket érdemes választani, esetleg egy évvel halasztani a vásárlást, azonban  mint mindig, most is vannak kivételek, ráadásul a "8 Gen 1 vesztesei" sem teljesen reménytelenek. Akinek például a multitasking nem annyira lényeges és nem zavarja, ha a telefonnak szinte minden egyes alkalommal újra kell indítania egy-egy applikációt, annak az S22 Ultra és S22+ kifejezetten jó üzemidőt biztosít, átlagos felhasználás mellett pedig még a Xiaomi 12 Pro is kihúz egy napot, de még komolyabb felhasználás mellett is kibírják ezek a típusok estig, ha reggel 100%-ról indulnak.

   Vannak azonban egyértelmű nyertesek is idén, akik képesek voltak kihozni az akár másfél-két napos üzemidőt is a Qualcomm lapkájának minden hibája ellenére. A legkiemelkedőbb példa a Realme Gt 2 Pro, mely az egyetlen méltó vetélytársa az iPhone 13 Pro Maxnak, hiszen azonos teszten 117 órás értéket ért el. Ennek a csodának két fő oka van. Egyrészt a  Realme tisztában volt a hardver tulajdonságaival és szoftveresen apait-anyait beleadott az optimalizálásba, másrészt a mobilpiac legnagyobb felületű passzív hűtési rendszerét helyezték el a mobil hátlapja alatt, ami mellesleg papírszerű műanyag és a tesztek szerint hatékonyabban adja le a hőt a külvilág felé, mint az üveg hátlapok. A másik kiemelkedő példa az Oppo Find X5 Pro(101 óra), ami ízig vérig prémium telefon, ennek megfelelően a szoftveres finomhangolás itt is fellelhető, ráadásul fotózáskor és videózáskor szerephez jut a MariSilicon X lapka is, ami a képalkotáshoz elengedhetetlen szoftveres folyamatokat hatékonyabban végzi el, így a hatalmas étvágyú SoC kevésbé terhelődik. Végül a szintén a BBK cégcsoport alá tartozó OnePlus 10 Pro sem vall szégyent 107 órás értékével, aminek szintén a nagy felületű passzív hűtés és az OxygenOS letisztultsága az oka.

Jövőre minden más lesz?

 

    Azt, hogy az androidos készülékek üzemideje terén várható-e komoly előrelépés jövőre, vagy még idén, azt elég nehéz volna megmondani előre, de egyre több a jó jel ezzel kapcsolatban. A már most piacon lévő Dimensity 9000 lapka például az egyik legjobb dolog ami a piaccal történhetett, ez volt ugyanis az első SoC, ami GeekBenchen képes volt megközelíteni az Apple csúcslapkájának a pontszámait azzal, hogy átlépte a 4000-es álomhatárt, miközben a 8 Gen 1 még alapos optimalizálással is csak 3600 körül rostokol. A legtöbb gyártó sajnos még bizalmatlan az új lapkával, hiszen évek óta főleg Snapdragonnal dolgoznak, így sok applikáció nincs is rendesen optimalizálva MediaTek lapkákra, ráadásul a megítélésük sem túl fényes az évekkel korábbi fiaskóik okán, de a teszteredmények és a TSMC neve hosszú távon valószínűleg elég lesz ahhoz, hogy egyre több gyártó álljon át a Dimensity chipek használatára, ami legrosszabb esetben is azonos üzemidőt garantálna, de komolyabb számítási kapacitással.

  A másik reménysugár az, hogy a Snapdragon 8+ Gen 1-et már a TSMC gyártotta le és a hírek szerint mérsékelt(10%-os) teljesítménynövekedés mellett 30%-al csökkentett CPU és GPU fogyasztást sikerült elérni, ami pont elég ahhoz, hogy az épphogy egy napos üzemidők magabiztos egy-másfél napossá alakuljanak megfelelő hűtés és akkumulátorkapacitás esetén.

  A hirtelen jött váltás ráadásul azt is jelentheti, hogy a Qualcomm végre elkötelezi magát a TSMC mellett, ami logikus döntés volna, hiszen rengeteg hivatásos mobiltesztelő hangoztatja, hogy a TSMC által gyártott 870 nem, hogy a 888-nál, de még a 8 Gen 1-nél is sokkalta jobb választás, a végleges váltásnak tehát maximum pénzügyi, vagy gyártókapacitással kapcsolatos gátjai lehetnek.

  Az idei telefonvásárlást tehát abszolút  nem szükséges kihagyni, sőt még csak az Androidról sem kell lemondani senkinek, viszont vásárlás előtt mindenképpen érdemes megnézni 2-3 tesztet a jelenlegi telefonról, hogy hogyan szerepelt megjelenésekor az üzemidővel kapcsolatos teszteken, majd összevetni a kiszemelt telefon értékeivel, hogy ne fordulhasson elő az, hogy az új készülék még vadiúj teleppel sem képes hozni a néhány éves, 80-85%-os állapotó akkumulátorral rendelkező elődje képernyőidejét.  

  

 

 

 

Szólj hozzá

Vélemény Akkumulátor