2023. máj 08.

A Redmigyilkos: Belső konkurencia lehet a Xiaomi 13 Lite a Note 12 Pro számára

írta: 1nsanat1
A Redmigyilkos: Belső konkurencia lehet a Xiaomi 13 Lite a Note 12 Pro számára

xiaomi-13-lite-1.jpg

  Ha van gyártó, ami mestere a mobilok átnevezésének és új készülékként piacra dobásának, akkor az a Xiaomi. Ugyanilyen jellemző rájuk ráadásul az is, hogy gyakran teremtenek maguknak konkurenciát azzal, hogy egy sikeresnek ígérkező Xiaomi modell megjelenése után nem sokkal bemutatnak egy még megérősebb Poco-t. Eddig azonban az volt a megszokott, hogy a drágább Xiaomi telefon talált legyőzőre egy olcsóbb, reklámokkal tarkított szoftverű Redmi vagy Poco személyében. Most viszont úgy tűnik fordult a kocka, ugyanis hazánkban is elérhetővé vált a Xiaomi 13 Lite, ami egyfelől egy Kínában már régóta kapható telefon butított verziója, másfelől kíméletlen ellenfele a Redmi Note 12 Pro és a Pro+nak egyaránt.

Te vagy az Civi?

 

   A Phonecast felületén több mint fél éve, konkrétabban tavaly októberében jelent meg egy cikk, ami egy akkor frissen bemutatott, olcsó, kecses kameraközpontú telefonról szólt, ami csillámló hátlapjával és dupla szelfikamerájával egyértelműen a Huawei Nova széria ellen lett kitalálva. Ez a készülék pedig a Xiaomi Civi 2 névre hallgatott. A típusról sokáig pletykálták, hogy Xiaomi 12 Lite 5G NE néven forgalomba is kerülhet, amiből végül nem lett semmi. A gyártó azonban úgy tűnik nem kívánta megfosztani a nyugati piacot a Civi élménytől, így ha nem is a 12-es, de a 13-as sorozat Lite tagjaként most be is mutatták. Az élmény azonban nem teljesen felhőtlen, ugyanis az eredeti típust két aduászától, nevezetesen a 32MP-es fő szelfikamerájától és a nem kevésbé erős, hátlapi 20MP-es ultraszéles képalkotójától megfosztották. Minden mást azonban hagytak a helyén, a Xiaomi 13 Lite, nyugodtan megjelenhetett volna Civi 2 Lite néven, bár akkor nem húzhatna hasznot a 13-as család erősebb tagjainak megérdemelt hírnevéből.

A statikus sziget

 

  Akárcsak a Civi esetén, a 13 Lite-nál is nagy hangsúlyt fektetett a Xiaomi a kamerákra, bár utóbbi típus esetén a butítás miatt sokkal inkább marketingről van szó. Komoly panaszra azért szerencsére nincsen ok. A hátlapi, erősen a 12-es szériát idéző kamerasziget egy potens, 50MP-es IMX 766-os szenzort vonultat fel elsősorban, ami talán a valaha volt legelterjedtebb mobilokba készült képalkotó, hiszen a belépő szintet kivéve minden árszegmensben feltűnt már, karrierje csúcsát pedig abban a Mate 50 Proban érte el, ami nem kevés ideig trónolt a Dxomark dobogójának tetején. A 13 Lite esetén nyilván nem pakolták mögé a Huawei képalkotó algoritmusait, ahogy a 10 fokozatban állítható blendét sem, ennek ellenére korrekt eredményekre képes éjjel és nappal egyaránt. Sajnos a másik két hátlapi kamera már nem ennyire kompetens, a 20 helyett 8 MP-es és jóval apróbb ultraszéles és a 2MP-es makróért kár volt vesződnie a mérnököknek, hiszen csak nappal és akkor is csak korlátozottan használhatók. 

  Ezt a hétköznapi, megannyi androidos telefonról ismert triót azonban a 13 Lite esetén két sokkal érdekesebb előlapi képalkotó egészíti ki. Ami első látásra is feltűnhet, az az, hogy a már jó ideje létező, sokakhoz azonban csak az iPhone 14 Pro megjelenése után eljutó "dinamikus sziget" elrendezésben kapott helyet a két lencse, csak épp jóval kisebb helyen és bármiféle animáció, vagy beleerőltetett funkció nélkül. Dinamika azért mégiscsak akad benne, hiszen a 32MP-es ultraszéles látószögű és a 8MP-es mélységszenzor elég jó dinamikatartományú képeket képes készíteni, amikbe egy kisebb csapat is belefér szelfibot használata nélkül is, ha pedig sötétben kap az ember kedvet a fotózáshoz, a két előlapi vaku jóval nagyobb segítséget nyújt, mint a legtöbb telefonnál használt fehéren világító kijelzőrészek.

Korrekt hardver, koros szoftver

 

  A kamera persze önmagában még nem visz el a telefont a hátán, főleg, ha az felemásra sikeredett, szerencsére azonban a Xiaomi 13 Lite több lábon áll. Erőssége például a nyugati piacon még újdonságnak ható Snapdragon 7 Gen 1, ami ugyan nem váltja meg a világot, de a közkedvelt 778 erősebb és mégis szerény étkű utódja. Az is jó hír, hogy a típus a 200.000 forint alatti kategóriában nem feltétlenül mindennapos 8GB-nyi RAM-mal érkezik, és ha 170.000-ért a 128GB tárhelyet kevésnek érezné valaki, 10.000Ft-nyi plusz költségért cserébe 256GB-hoz juthat, ami így 2023-ban már inkább kívánatos.

  Akkumulátor fronton is adottak a korrekt értékek, 67W-os töltés párosul 4500mAh-s teleppel, ami nem tűnik kimagaslónak, de ha hozzávesszük, hogy a takarékos, de 1000 nites maximumával kellően fényes AMOLED kijelző képátlója csak 6,55" a mostanában megszokott 6,7-6,8"-es értékekkel szemben, és a készülékház vastagsága is mindössze 7,2mm, akkor rájöhetünk, hogy jó komromisszumot kötött a Xiaomi.

  Na persze nem is Xiaomiról lenne szó, ha nem kerülne elő a remek hardveres adatok mellé a nem olyan fényes szoftver, ami jelen esetben azt takarja, hogy hiába a MIUI 14 álcája, a 13 Lite-on bizony Android 12 fut, ami nem túl ígéretes, ha a gyárótól megszokott két évnyi főverzió frissítéssel számolunk hiszen ez esetben a nem is olyan sokára érkező Android 14 meg fogja állítani a típus fejlődését.

 A Redmigyilkos

 

  Összességében tehát a Xiaomi 13 Lite a középkategóriás mobilokkal szemben támasztott követelmények nagyját hiba nélkül teljesíti és kifejezetten sikeres lehet a közösségi médiát aktívan használó emberek körében, azonban a külső konkurencián túl, házon belül is akad két jelentős konkurense, nevezetesen a Redmi Note 12 Pro és Pro+. A testvércég égisze alatt debütált riválisokkal összevetve a 13 Lite a prémiumabb kategóriás, ezáltal magasabb árat feltételező márkanév ellenére is kiállja az ár-érték versenyt. Bár hátlapi kamerák terén sokaknak hiányozhat a 13 Lite-ról az OIS, amit a Note-ok tudnak, illetve a Pro+ 200MP-es kamerája is komoly érv lehet a számháborúzó felhasználóknak, azonban a jobb, 7 Gen 1-es lapka, a sokkal combosabb szelfikamera duó, valamint a kompaktabb méret meggyőző lehet a többség számára. Az mondjuk erős kijelentés lenne, hogy a Xiaomi 13 Lite fölöslegessé teszi az idei Note-okat, mivel lekerekített kijelzője megosztóvá teszi és a szolgáltatóktól vásárló emberek egy jó részének már ismerősen cseng a Redmi Note név, így talán szívesebben is váltanak szérián belül, de a legkedvezőbb árú Xiaomi méltó lehet a Redmigyilkos névre, hiszen olcsóbban kínál szinte minden téren többet, mint a Redmi Note 12 Pro+.

Szólj hozzá

Vélemény Xiaomi Midrange