2023. már 13.

Csak le ne ejtsd!: Samsung Galaxy XCover Pro

írta: 1nsanat1
Csak le ne ejtsd!: Samsung Galaxy XCover Pro

176958s.jpg

 

   A strapamobilok piacán megfelelő mobilt kereső extrém sportolók, több napot a természetben töltő túrázók, vagy éppen építkezésen dolgozó munkások dolgát már jó ideje nehezítik meg a gyártók. Az igényesebben összeszerelt CAT-ek, vagy az egy szem Nokia XR-20 ugyanis borzalmas ár-érték aránnyal büszkélkedhetnek, az Ulefone, DooGee, BlackView és az iHunt féle gyártók pedig általában optimalizálatlan, frissítést sosem kapó készülékeket dobnak havonta a piacra, amik közül nem véletlen, hogy egyik sem arat nagy sikert. Üdítő kivételt ezen termékkategóriában egyedül talán a Umidigi Bison széria képez szoftveres hibáit feledtető korrekt árazásával és ésszerű kompromisszumaival, illetve a Motorola Defy(2021), ami viszont masszívan a belépőszintet képviseli tudásában.

  Na és persze ott van a Samsung XCover sorozata, ami az elmúlt években lelkesen követte a CAT-et árazás tekintetében, cserébe még az igazán különleges funkciókról, mint az éjjellátó, vagy a hőkamera, is  le kellett mondani. Idén azonban a sima 6-ost teljesen kihagyva a Samsung azonnal az XCover 6 Pro névre ugrott, ezzel jelezve, hogy valami igazán megváltozott. Nos, ez az állítás vitathatatlan, azonban a változás önmagában nem érték, így érdemes megnézni, hogy pontosan mit is alakított át az ötös modell óta a gyártó, és ezen módosítások közül vajon mennyi az örömteli.

    Látvány tekintetében nincs ok a panaszra. Az eszköz ugyanis karakteres, bordázott fekete házának piros elemekkel feldobott dizájnját egyértelműen az elődjétől örökölte és ez előnyére is válik, akárcsak az, hogy a konkurencia javával ellentétben nem tűnik egy ormótlan féltéglának első ránézésre és ezt a tömege is igazolja, ami a strapamobilok közt alacsonynak számító 235 gramm. Kézben tartva viszont már változik a helyzet, ugyanis egy igazi tepsivel van dolgunk, nem csak a kifejezetten kompakt XCover 5-höz, de a számozás nélküli, idén januárban debütált XCover Prohoz képest is, ami fájó lehet az alapvetően visszafogott méretű típuscsalád kedvelőinek.

  Ennek a jelentős növekedésnek a fő oka az új, immáron 120hz-es, FullHD+ felbontású kijelző, ami részben az elavult PLS LCD, részben az extra védelmet biztosító vaskos kávák miatt több helyet igényel, mint egy átlagos 6,6"-es OLED panel. Szerencsére a megjelenítő bőven használható és bár fényerő terén alaposan elmarad a Samsung által gyártott, híresen fényes AMOLED-ektől, de ha nincs tűző napsütés, akkor bőven látható a tartalom, ráadásul a panelt Gorilla Glass Victus+ védi, ami minden valószínűség szerint a piac legerősebb megoldása.

  Kívülről még érdekesnek nevezhető a kameraszekció is, hiszen a 13MP-es előlapi és az 50MP-es hátlapi főkamera a konkurenciához képest remek képeket készít, érezhető, hogy a Samsung itt igyekezett szoftveres téren kiküszöbölni a szenzorok kis méretéből fakadó hiányokat, amiből talán egyedül a 8MP-es ultraszéles egység maradt kicsit ki, ugyanis itt már érződnek a fizikai korlátok, főleg rosszabb fényviszonyok közt.

   Na, de nézzük azt a belsőt! Sajnos akár szó szerint is, ugyanis az alapból IP68-as készülék nem ok nélkül bírja csak 35 percig a másfél méteres vízben. A hátlap ugyanis ősrégi megoldás szerint lepattintható, tehát mindössze néhány plasztik pöcök tartja a helyén a vékonyka műanyaglapot ami a telefon belső részét fedi. Ez sajnos két komoly hátrányt is jelent. Egyfelől azt, hogy a készülék korántsem olyan ütésálló, mint amilyennek hirdetik, hiszen egy esés alkalmával könnyen sérülhetnek a hátlapot a helyén tartó plasztikelemek, másfelől azt, hogy a legkisebb vetemedés is rést jelenthet a "pajzson", hiszen nincs semmiféle ragasztóanyag a telefonban, ami képes lenne idomulni a deformálódáshoz, így gátolva továbbra is a víz bejutását.

  Ha felülemelkedünk ezen a súlyos hibán, akkor kellemes meglepetés érhet a mobil kapcsán, hiszen a megszokott, harmatgyenge Helio A,P és G szériás, de még a legjobb esetben is belépőszintű Snapdragonokkal felszerelt strapamobilok közül magasan kiemelkedik az XCover 6 Pro, hiszen a 6GB RAM és a 128GB tárhely mellé egy Snapdragon 778G jár, ami, bár nem a legfrissebb chip, még mindig az egyik legjobb SoC egy középkategóriás mobil számára két okból is. Egyik, hogy teljesítményben alig marad el a Snapdragon 870-től, ami nemrég még a flagshipkillerek kedvenc lapkája volt, másik pedig, hogy takarékosabb, mint a legtöbb vetélytársa.

  Ez a takarékosság létfontosságú is az XCover 6 Pro esetén, ugyanis érthetetlen okból a mérete alapján bőven nagyobb telepet is elbíró mobil mindössze egy 4050 mAh-s akkumulátort kapott, ami a méretes, nagy képfrissítési rátával felruházott, elavult kijelzővel kombinálva nem képes hozni a strapamobiloktól elvárt 2-3 napos üzemidőket, sokkal gyakoribb, hogy a készülék töltőért kiált egy, maximum másfél nap után.

  A Samsung XCover 6 Pro, ezen tulajdonságai miatt elég felemás mobil lett. Egyrészt ilyen lapkakészlettel, dizájnnal, jól optimalizált kamerás szoftverrel és a sok éves rendszerfrissítéssel magasan kiemelkedik a mezőnyből, másfelől viszont a levehető hátlap a potenciálisan felmérhetetlen üzemidő(az akkumulátor cserélgetésével) és a könnyű javíthatóság ellenére is olyan gyengepontot jelent a készülék számára, amit strapamobil kategóriában nehéz tolerálni, így az ilyen készülékek szerelmesei garantáltan jobban járnak egy szintén vízálló, de jóval kompetensebb Galaxy A53-al ami még egy márkás ütésálló tok és egy minőségibb üvegfólia beszerzése után is jóval kevesebb pénzbe kerül, hiszen az Xcover 6 Pro hivatalos forrásból elég borsos, 265.990 Ft-os áron szerezhető be.

Szólj hozzá

Samsung Vélemény Midrange Strapamobil