2022. feb 16.

Itt a majdnem "wishes" S21 Ultra, a Micromax In Note 2

írta: 1nsanat1
Itt a majdnem "wishes" S21 Ultra, a Micromax In Note 2

gsmarena_003_1_2.jpg

 

   Hiába érte borzasztó sok kritika a középszerűre sikeredett S20 Ultrát, a Samsung az utódjával megmutatta, hogy ha szükséges gond nélkül képesek kimagaslót alkotni. Az S21 Ultra ugyanis a gyártó történelmének egyik, ha nem a legsikerültebb flagshipje lett és bár az Exynosos verziójával akadtak gondok, a világ szerencsésebb fele egy Snapdragon 888-al felszerelt csúcskészüléket ismerhetett meg. Ezek után nem meglepő, hogy a Wishen percek alatt ezerszámra jelentek meg az "S21+ Ultra Max" telefonok, melyek gyakran 6-8 éves belépő szintet képviselő ipari hulladékok. Nemrégiben azonban bemutatásra került egy ezeknél jóval szofisztikáltabb, egészen vállalható specifikációkat és kedvező árat felvonultató klón is, az In Note 2, melynek gyártója az indiai piacon viszonylag ismert Micromax.

   Elsőre természetesen egy ilyen koppintás láttán mindenkinek a silány minőség ugrik be, vagy a kérdés, miszerint van-e egyáltalán értelme az olcsó másolatoknak, a lesújtó ítélet előtt azonban nem árt számításba venni, hogy az In Note 2 nevében az In alig burkoltan Indiára utal, a típus célpiacára, ez pedig új megvilágításba helyezi a másolás tényét. A népes országban ugyanis annak ellenére, hogy rengeteg prémium mobilt állítanak elő, nem túl népszerűek a drágább eszközök az alacsony fizetések miatt, olyannyira, hogy a többség számára egy középkategóriás Redmi, vagy Realme a legtöbb ami elérhető, egy legújabb szériás iPhone, esetleg az S21 család valamely tagja pedig csak álom lehet egy átlag indiai számára. Éppen ez az elérhetetlenség teszi példásul az S21 Ultrát luxustermékké feléjük és pont emiatt volt ideális marketingfogás a Micromax részéről a vevőcsalogató dizájn átültetése egy fogyasztóbarát áron bemutatkozó belépő-középkategóriás mobilra.

  A specifikációk ismertetése előtt, az elhamarkodott véleményformálást megelőzendő érdemes tisztázni, hogy pontosan mennyit is kér ezért a klónért a gyártó. Indiában a típus helyi valutáról átszámítva 150 eurós, tehát nagyjából 53.000 forintos áron startolt el, ami nagyjából az itthon is kapható Galaxy A03s és Realme C25Y közt helyezkedik el, hardveres képességek tekintetében azonban egész más területen mozog mint az említett két típus. 

  Például össze lehet vetni ezen készülékeket a kijelzőik alapján, hiszen a felhasználó ezt látja a legtöbbször, így nem mindegy, hogy mégis milyen képminőség, fényerő áll rendelkezésére a betekintési szögtől függetlenül. A Samsung készüléke például nagyon gyenge PLS LCD technológián alapul, felbontása pedig csak HD+, így már-már kritikán alulinak mondható, de a Realme sem túl combos ezen a területen, hiába használ fejlettebb IPS technológiát. A Note 2 viszont meglepő módon OLED kijelzőt kapott FullHD+ felbontással ráadásul a panelt is Gorilla Glass védi, ami valamennyi garanciát jelent a törésekkel szembeni ellenállóságra.

  Teljesítmény terén szintén nem sok ok lehet a panaszra. A semmiképp sem friss, de a Realme 8-ban és a Redmi Note 10S-ben már bizonyított Helio G95 egyike a MediaTek korrektebb alsó-középkategóriás lapkáinak, 4GB RAM-mal és 64GB UFS 2.1-es tárhellyel kombinálva pedig kifejezetten erős szereplőnek mondható a saját mezőnyében.

  Meglepő módon kamerák terén sem nevezhető reménytelennek az S21 Ultra másolata, ugyanis a "kötelező" 2MP-es duót leszámítva valóban funkcionáló szenzorokat kapott. Elől egy 16MP-es, tehát elég nagy felbontású egység felel a nyilván visszafogott minőségű, de használható szelfikért, a hátlapon pedig a tipikus középkategóriás, 48MP-es 1/2,0"-es érzékelőt egy 5MP-es ultraszéles képalkotó is kiegészíti, így ha az ihletadó csúcstelefon szintjét meg sem közelíti az In Note 2, az alapvető elvárásoknak maradéktalanul megfelel, a különböző látószögek megléte pedig nagy érték tud lenni, még ha a hazai piacon már belépő szinten is alapvetés számba megy.

   Az ilyen filléres telefonokra jellemző, hogy mindig van valami brutális gyengepontjuk, amin a gyártó megspórolta a többi területre szétosztott  forrásait, azonban az In Note 2 az utolsó, még nem említett területen, az akkumulátor adatainál is jól szerepel. A kapacitás 5000 mAh, ami egyezik az S21 Ultráéval, a vicc az egészben viszont az, hogy amíg a majdnem fél millió forintos mobil mindössze 25W-al tölthető, addig az In Note 2 mellé 30W-os töltő jár a dobozban, ami 25 perc alatt 50%-ig képes tölteni a méretes telepet.

   A Micromax tehát láthatóan nem spórolt az In Note 2 megalkotásakor a megfelelő alkatrészeken, melyekből így egy egész korrekt belépő szintű eszköz lett, ami bár  nyomába sem érhet az S21 Ultrának, az utódjának pedig pláne nem, azonban árához képest meglepően sokat nyújt. Más kérdés persze, hogy a kedvező képet rontja, hogy a reklámfotókon papírvékonynak tűnő kávák a való életben jóval vaskosabbak(bár még így sem vastagabbak, mint a legtöbb rivális készülék esetén) és a piacvezető gyártók remekül optimalizált szoftvere is hiányzik, viszont bizakodásra adhat okot, hogy a korai tesztek alapján a típus mentes a súlyos bugoktól, a zavaró és az újabb típusok körében egyre mindennaposabb melegedéstől. Ezek után egyértelműen kijelenthető, hogy az In Note 2 olcsó másolat létére az indiai piacon maradéktalanul megállja a helyét, képességei alapján pedig könnyen lehet, hogy akár a kelet-európai régióban is képes lenne sikereket elérni, ez pedig előjele lehet annak a szakértők által sokszor emlegetett jóslatnak, miszerint az indiai mobilipar 5-10 éven belül komoly, a pár évvel ezelőtti Kínához hasonló jelentőségű szereplővé válhat világviszonylatban.

   

Szólj hozzá

Vélemény Budget Micromax