2023. máj 09.

Most vedd meg: Motorola Edge 40 8/256GB

írta: 1nsanat1
Most vedd meg: Motorola Edge 40 8/256GB

edge40black.jpg

 

   A Lenovo által birtokolt Motorola brandre szokás mondani, hogy látott már szebb napokat is és nizony ennek van némi valóságalapja is, hiszen a piac egyik titánjából lettek másod, vagy talán harmadvonalas "olcsó, kínai" márkává. A helyzet azonban az, hogy a cég, ha eladások terén talán még nem is, de minőségben mindenképp a Xiaomi és a Realme nyomdokain tör utat magának fölfelé úgy, hogy közben nem felejti el, hogy baráti árazás nélkül nincs valódi esélye a tartós sikerre. Ezt a szemléletet testesíti meg az Edge 40 névre hallgató, árban a Galaxy A54-re hajazó, képességekben viszont jóval magasabb ligában játszó készülék is, ami talán még a szintén remekül sikerült Pro verziónál is jobb vétel lehet, főleg most, hogy alig több, mint 200.000 forintért ajándék órával rendelhető elő. Na, de mégis mit tudhat manapság ilyen áron egy telefon úgy hogy ennyi pénzért egy majdnem 45.000 forintos ajándék Motorola Watch 100 jár mellé?

  A mit tudhat kérdésre a válasz röviden, hogy mindent amit kell. A manapság kompaktnak számító házat elől üveg, oldalt alumínium hátul pedig "vegán bőr" borítja, pont mint az olyan, 2-3x drágább flagshipeket, mint a Xiaomi 13 Ultrát, vagy a Vivo X90 Pro+-t. A borítás minősége abban is egyezik, hogy az IP68 tanúsítvány itt is adott, amit ilyen áron nagyon kevés mobil mondhat el magáról. 

   Szemből egy szimmetrikus, csúcskészülékekhez hasonló vékonyságú kávákkal határolt, lekerekített, 6,55"-es FullHD+ felbontású 144hz-es P-OLED látható sötétben, de akár tűző napon is, mert 1200 nit-re is képes. A remek látvány, tehát adott, egyedül az aprócska kameralyuk zavarhatja a tartalomfogyasztást, viszont annál nagyobb szerepe lesz a tartalomkészítésben.

    A 32MP-es felbontás önmagában nem sokat mond, rengeteg rossz minőségű kamera kap magas pixelszámot, itt azonban okot adhat a bizakodásra, hogy a telefon támogatja az előlapon is a 4K/30 fps-t amit a legtöbb kínai gyártó még fél millió forint fölött is előszeretettel hagy ki a repertoárból. A bőr hatású hátlap nem kevésbé megyőző kamerákat tartogat, bár az itt lévő szenzorok száma szokatlanul kevés. Mindössze két képalkotó található itt, egy 50MP-es 1/1,55"-es, optikailag stabilizált, kompetens főkamera(a Pro verzió azonos főegységgel meggyőző, 130 pontot ért el a DxOMark tesztjén) és egy 13MP-es ultraszéles szenzor, ami viszont rendelkezik autofókusszal, így makró fotózásra is alkalmas. Sehol sincs tehát az ezen az árszinten megszokott 2-5MP-es, teljesen felesleges makró-mélység páros mindenki legnagyobb örömére.Hol van akkor a csavar? Hiszen ha a 209.990 forintos árból levonjuk az ajándék óra árát, akkor az jön ki, hogy a telefon 165.000 forintért is megéri a gyártónak, tehát vagy a teljesítményen, vagy az akkumulátoron kellett spórolnia a Motorolának.

   A helyzet az, hogy sehol sem spóroltak. A zökkenőmentes élményről egy Dimensity 8020 gondoskodik, ami egy 6nm-es, aránylag friss konstrukció, ami Antutun 750 és 800.000 közötti pontokat ér el, tehát a közönségkedvenc Snapdragon 870-el játszik egy ligában csak éppen modernebb kialakítása és kisebb órajele okán takarékosabb működésre képes. A flagship teljesítmény tehát nincs meg, de ennyi pénzért egy két éves csúcstelefon ereje is bőven több mint kedvező és jó eséllyel még 2-3 év múlva sem lesz gond a döccenésmentes működéssel. 

   Az akkumulátorszekció ha lehet még ennél is impoznsabb. Bár a 4400mAh kevésnek hat a 5000+-os kapacitások tükrében, de nem szabad elfelejteni, hogy a készülék a mostanában megszokottnál kisebb, a flagshipeknél takarékosabb, ráadásul a töltés terén is kimagasló. Nem csak arról van ugyanis szó, hogy 68W-al tölthető, vagy, hogy az adaptert a csomagban kapja meg a vásárló, de még a vezeték nélküli töltés is adott 15W-al, ezzel pedig az Edge 40 maga mögé utasít gyakorlatilag minden nem kínai flagshipet töltés tekintetében.

   Nyilván minimális kompromisszum azért itt is akad, mint minden telefonnál, a Motorola ugyanis eddig nem fordított megfelelő figyelmet a készülékei szoftverének gyors fejlesztésére, így még a felsőbb kategóriás típusok sem mindig kapják meg a nekik kijáró újabb Android verziókat. Aki viszont ezen túl tud lépni és beéri mindössze 1-2 évnyi frissítéssel is, annak az EMAG most előrendelői akció keretében több mint barátinak mondható 209.990 forintért(ennyi volt a szoftvert leszámítva minden téren gyengébb Galaxy A54 128GB-os verziójának a nyitóára nemrégiben) kínálja a 8/256GB-os kiszerelésű Edge 40-et, egy két hetes üzemidőt, letisztul, de kissé egyszerű menürendszert, rengeteg sportmódot kínáló, sportos megjelenésével funkcionalitsát leleplező Watch 100-assal összecsomagolva.

 

 

Előrendelői ár: 209.990 Ft

Ha meg szeretnéd tekinteni az akciót, kattints ide

 

A típus főbb adatai:

Képernyő típusa: P-OLED

Képernyő mérete: 6,55"

Képfrissítés: 144hz

Képernyő felbontása: 1080x2400

Redszer: Android 13

Chipset: Dimensity 8020(6nm)(5G)

RAM: 8GB

Tárhely: 256GB

Bővíthetőség: Nincs

Kártyafoglalat: Dual SIM

Jack csatlakozó: Nincs

Akkumulátor: 4400 mAh

Töltési sebesség: 68W(USB-C),15W(vezeték nélkül)

 

Hátlapi kamerák:

50MP f/1.4 Széles látószögű

13MP f/2.2 Ultraszéles látószögű/Makró

 

Videózás: 4K/30fps

 

Előlapi kamerák:

32MP f/2.4

Videózás 4K/30fps

Szólj hozzá

Motorola Most vedd meg