2022. jún 02.

AOD funkciót kaphatnak az idei Pro iPhoneok

írta: 1nsanat1
AOD funkciót kaphatnak az idei Pro iPhoneok

Sokéves lemaradást hozhat be ősszel az Apple

always.jpg

 

   Az Always On Display(AOD) funkciónak számos magyar neve ismert, mint például Folyamatos Megjelenítés, vagy a kissé esetlen Mindig A Kijelzőn, de Készenléti Kijelzőként is ismert. Egy dolog azonban eddig garantált volt: Az Apple felhasználók, maximum az Apple Watchon találkozhattak a funkcióval. A Bloomberg elemzője, Mark Gurman szerint viszont idén ez az alapvetés megváltozhat azzal, hogy AOD kerül a 14 Pro és 14 Pro Max típusokba.

   Az Apple gyakran lesz gúnyolódás tárgya amiatt, hogy csak komoly lemaradással szereli fel a készülékeit, már régóta ismert megoldásokkal és mégis innovációként mutatja be ezen funkciókat, azonban ezek a mémek és viccek gyakran élnek a túlzás eszközével, hiszen összességében egyáltalán nem lehet azt mondani, hogy az amerikai gyártó összességében jelentős lemaradásban lenne a konkurenciához képest. Más a helyzet azonban az AOD terén, hiszen ez a funkció már 2010-ben is ismert volt a Symbian rendszerű Nokia mobiloknak hála, a Lumiákon, az egyre gyakoribbá váló AMOLED kijelzős Samsungokon illetve azok kínai konkurensein pedig már általánosnak számított, hogy képesek a pontos időt, a dátumot és különböző értesítéseket folyamatosan kijelezni. Az Apple tehát egy több mint 12 éves lemaradást tenne semmissé, ha meglépné a Gurman által várt fejlesztést.

   Az AOD lehetőségei a fent sorolt dolgokban és abban, hogy remek dizájnelem, persze ki is merülnek, éppen ezért a hír nem mindenkit villanyozott fel, sőt kritikusai is akadnak a dolognak. Ők azzal érvelnek, hogy nincs semmi haszna az AOD-nek, ráadásul az akkumulátort is fölöslegesen terheli, ezek a sirámok azonban inkább a márkahűségből fakadnak, hiszen ez a funkció bármikor kikapcsolható, fogyasztása minimális, hiszen az okosórákkal ellentétben nem egy 3-400 mAh-s telepből lakmároznak, ráadásul zsebben vagy táskában a közelségérzékelő miatt automatikusan kikapcsolja a mobil a folyamatos megjelenítést, tehát nyirbálja meg jelentős mértékben az üzemidőt.

   Az új funkció bevezetését egyébként Gurman szerint az indokolja, hogy az új LTPO panelek, melyek képesek 120hz-re is, gond nélkül üzemelnek 1hz-es értéken is, tehát a kis méretű tartalom miatt bekapcsolva tartott kevés képpont is jóval kevesebb energiát fogyaszt, hiszen másodpercenként 60 helyett elég csak 1-szer frissülnie. Ezek a fejlett panelek azonban tavaly is a Pro modellek kiváltságai voltak, ami idén sem valószínű, hogy változna, ebből fakad az a feltételezés, hogy az AOD is csak a drágább modelleken lesz elérhető, annak ellenére, hogy technológiai korlátja a többi modell esetén sem lenne a bevezetésének, sőt az iPhone X óta bármelyik OLED kijelzős típus képes lenne rá.

  Fontos viszont kiemelni, hogy mint oly sokszor, most sem tekinthető biztosnak semmi, amit egy elemző előzetesen mond, főleg, hogy már az 13-as széria Pro modelljei is LTPO kijelzőket kaptak, tehát kissé furcsa, hogy mégis miért várt még egy évet a gyártó ezzel az amúgy nem túl bonyolult funkcióval, így egyenlőre érdemes tény helyett inkább véleménynek tekinteni Gurman szavait, hisz nem egy hasonló pletykáról derült már ki, hogy a kitalálója félinformációk alapján vont le téves következtetéseket, vagy pusztán clickbait jelleggel próbált meglovagolni egy népszerű témát.

Szólj hozzá

Apple iPhone Hírek