2022. feb 27.

iPhone 13 Pro Max teszt: A nyugat bajnoka

írta: 1nsanat1
iPhone 13 Pro Max teszt: A nyugat bajnoka

iphone-13-pro-max-blue-select.png

  Évről évre egyre jobban kezd kikristályosodni a mobilpiacon egy kevéssé földrajzi, sokkal inkább kulturális, vagy politikai kelet-nyugat ellentét, mely komoly kihatással van az adott csoportba tartozó gyártók mentalitására. Míg a keleti iskola(pl Xiaomi, Vivo, Huawei, de újabban a Samsung is) a hardveres forradalomban látja a siker titkát, emiatt pedig igyekszik minél magasabbra tornászni a készülékek specifikációit, addig a Google-höz, vagy épp az Apple-höz hasonló gyártók inkább a szoftverben és az ikonikus dizájnban látják a jövőt, emiatt sokszor kerülnek a kritikák kereszttüzébe, mondván miért is kérnek el oly hatalmas összegeket a sok esetben 1-2 éve a piacon lévő megoldásokat felmutató típusokért. 

  Az Apple azonban láthatóan magasról tesz ezekre a véleményekre, hiszen egyfelől a profit őket igazolja, másrészt pedig a legutóbbi csúcskészülékük, a 13 Pro Max, ha sok tekintetben unalmasnak és középszerűnek is tűnik egy S21 Ultra vagy egy Mi 11 Ultra mellett, valós felhasználói élmény tekintetében bizony nem egy esetben föléjük is kerekedik.

Külső:

  Hatalmas divatját éli a nosztalgia manapság, így ésszerű döntés volt a mérnökök részéről, hogy visszahozták a klasszikus, dobozszerű iPhone dizájnt, mely oly sok kedves emléket idéz fel sokakban és erre a formavilágra helyezték rá a megosztó, de ezer közül is felismerhető, de immáron nagyobb kameraszigetet és a szintén jellegzetes, de pont, hogy kisebb méretű notchot. A recept tehát látszólag tökéletes és az iPhone 13 Pro Max el is könyvelhető egy tökéletes formatervezésű készüléknek, azonban akad egy nem is olyan apró probléma. 

  A dobozos kialakítás ugyanis hiába működött remekül egy parányi iPhone 4 esetén, és hiába kényelmes még egy 5,4"-os Mini esetén, egy Pro Maxhoz hasonló tepsinél kifejezetten zavaró, olyannyira, hogy hosszú távon akár fájdalmas is lehet stabilan a kézben tartani, ahogy azt számtalan felhasználó bizonyította már. Persze megoldásnak ott vannak a tokok, ezek azonban tovább növelik a mobil méretét, valamit a jellegzetes formákat is eltakarják részben, ha pedig nem akkor alig javítanak valamit a típus kényelmetlen fogásán.

Minőség:

   Bár a hírhedt bendgate után elég erősen megkérdőjeleződött, hogy az iPhoneok valóban csúcsminőséget képviselnek-e, amire a 12-es széria keretének elképesztő gyorsaságú fakulása is rátett egy lapáttal, összességében elmondható, hogy anyaghasználat és összeszerelés terén a 13 Pro Max a kategória egyik legjobbja. A rozsdamentes acél keret, bár nehéz, de cserébe rendkívül masszív és a Ceramic shield névre keresztelt Corning által kifejlesztett üveg is hozza a tőle elvárhatót. A merketingnek persze itt sem szabad hinni, a "kerámia pajzs" ugyanis minden, csak nem kerámia, amit a karcállósági tesztek remekül bizonyítottak, de jelenleg nem is elvárható egy mobilon a zafír kijelző, bár igény bőven volna rá.

   A 13 Pro Max remek minőségét az is bizonyítja, hogy IP68-as tanúsítványa nem másfél méter mély vízre vonatkozik, hiszen a készülék a gyártó szerint 6 méter mélyen is képes 30 percig túlélni, bár garanciát erre nem vállal, hiszen ezek az adatok laboratóriumban lettek kinyerve, nem egy zavaros tó fenekén, ahol sok tényező ronthatja ezt a bíztató számadatot. 

Képernyő:

   Tény, hogy az iPhone remek képminősége jelentős részben a Samsung érdeme, hiszen ők gyártják már évek óta a szükséges OLED paneleket, de azért a kellő optimalizáció is fontos ahhoz, hogy a megjelenített kép tiszta, kellően színes, de mégis természetes hatású legyen. Az Apple pedig ezen a téren nem pusztán behozta a lemaradását, de konkrétan a mezőny egyik éllovasa lett. 

   Az immáron 120hz-re is képes, méretes, 6,7"-os panel bár maximális fényerőben nem számít rekordernek, tipikus fényerőben mindenképpen arany, vagy ezüstérmes, betekintési szögek, színhűség és érintésérzékenység tekintetében pedig nagyon hasonló a helyzet, tehát az Applenek nincs oka szégyenkeznie. Az egyetlen valóban kifogásolható dolog, a lekerekítés hiánya szintén sem nevezhető igazán hibának, hiszen a kevésbé gördülékeny gesztusvezérlésért elegendő kárpótlás, hogy a sík felületen sehol sem tud torzulni a megjelenített kép, ami az "edge" telefonoknál kötelező kompromisszum.

   Az igazán rosszindulatú kritikusok persze megjegyezhetnék, hogy ma már a 120hz mindennapos, semmi extra nincs benne és a piacon vannak már bőven QHD+, sőt elvétve 4K-s panelek is, előbbi észrevételre viszont válasz lehet a még nem túl elterjedt LTPO technológia, aminek hála az iPhone nem fix 60 vagy fix 120hz-en üzemel, hanem tartalomnak megfelelően állítja az értéket, emiatt pedig energiát spórol, az Apple és a Huawei által előszeretettel használt FHD+ és QHD+ közti felbontás pedig azért indokolt, mivel tesztek szerint egy ekkora kijelzőn normál távolságból szabad szemmel lehetetlen megállapítani a különbséget, a kevesebb pixel pedig szintén kisebb fogyasztással jár, így talán nem túlzás kijelenteni, hogy egy szinten túl már hasznosabb egy kisebb felbontású kijelző.

 

 Hangzás:

   A nagy méretű telefonokkal kapcsolatban általános elvárás, hogy erős hangzást produkáljanak, hiszen több hely áll rendelkezésre a hangképzésre. Az Apple pedig láthatóan tud erről az igényről, ugyanis évről évre finomítja és erősíti az aktuális csúcsmodell hangzását. Idén tehát még a tavalyinál is egy fokkal szebben szólnak a mélyek és jobban csicseregnek a magasak, a hangerő pedig kiemelkedő. Természetesen akad erősebb hangzás a piacon, a gamer telefonok között, sőt a külföldi tesztek alapján a Honor új nagyágyúja a Magic 3 Pro+ ezen a téren egy egészen új szintet képvisel, azonban ha reálisak akarunk lenni akkor nem igazán lehet belekötni az iPhone 13 Pro Max hangszóróiba.

Teljesítmény:

   Nem meglepő módon az iPhone 13 Pro Max megjelenésekor azonnal a legerősebb telefonná vált a piacon, még úgy is, hogy az új A15-ös lapka a vártnál kisebb mértékű előrelépést produkált az A14-hez képest(legalábbis számítási kapacitás tekintetében). Az 5nm-es SoC komolyabb melegedés nélkül futtat bármilyen címet és annak ellenére, hogy multitasking terén az Apple még jócskán le van maradva az Androidos telefonok mögött, nem okoz gondot az alkalmazások háttérben való futtatása sem. Ebben mondjuk nagy segítség a 6GB RAM, ami almás viszonylatban bőven elég, így komolyabb igénybevételnél sem fordulhat elő az iPhone 11 Pro Max esetén tapasztalható jelenség, miszerint fotózás, vagy egyéb megterhelő folyamat közben a RAM elégtelensége miatt akár a háttérben futó zenét is kilövi a készülék. 

   Ami viszont nem ilyen fényes, az a kezdő tárhelyopció, ugyanis bát a maximális lehetőség 1TB, ami parádés, a belépő szint a 128GB, ami ismerve a mai csúcstelefonok videós képességeit sok esetben már nem elég, bár az Apple mentségére szól, hogy a 256GB-ra történő ugrást eddig még csak néhány kínai gyártó lépte meg, a nagy rivális, a Samsung például még mindig kitart a 128GB mellett. 

 

Szoftver:

   Az iOS-t lehet gyűlölni és imádni is, igazából nehéz igazságot tenni, hogy kinek van igaza, az azonban tény, hogy a 13 Pro Max remek optimalizáltságról tanúskodik, ennek megfelelően pedig nem ismeri a megakadás, a fagyás fogalmát, ráadásul erre a készülékre is érvényes, hogy várhatóan sok évig fog még frissítésekhez jutni, ami nagyon időtállóvá teszi a készüléket.

 A dolognak azonban van egy másik oldala is, ami miatt objektívan nem lehet tökéletesnek nevezni az iOS-t jelenlegi formájában. A rendszer például csak minimális testreszabhatóságot biztosít, a multitasking továbbra sem olyan letisztult és egyszerű, mint egy hasonló kategóriájú androidos készüléken, valamint az App Storeban továbbra is viszonylag magas a fizetős applikációk aránya és mivel egy elég zárt rendszerről van szó, így nem opció a külső forrásból történő letöltés sem.

  Ezek a hátrányok persze nem szembetűnők, ha az ember sok éve kizárólag iPhoneokat használ, azonban aki Androidról vált annak hamar zavaróvá válhat az olyan apróságok hiánya is, mint például az Always on display funkció.

 

Akkumulátor:

   2021-ben a droidos mezőny üzemidejét alaposan megtépázta a Snapdragon 888-ra keresztelt, immáron a Samsung által legyártott energiazabáló, éppen ezért csak az olyan titánok tudtak kiemelkedő üzemidőt alkotni, melyekbe hatalmas telepeket pakoltak(Asus ROG Phone 5), vagy amiket a végletekig optimalizáltak, ezáltal viszont a normál használat során elérhető teljesítmény lett visszafogva. Az Apple viszont egészen más úton járt tavaly, az A15 ugyanis nem teljesítmény, hanem energiatakarékosság terén volt hatalmas előrelépés(ebben sokat segít, hogy a Samsung helyett a TSMC gyárából került ki) aminek hála a "kicsi" 4352 mAh-s telep a teljes mezőnyben páratlan üzemidőt képes biztosítani a 13 Pro Max számára, ez pedig azt jelenti, hogy mérsékelt használat során akár a két-három napos működés is teljesen reálisnak mondható egy töltéssel.

   A dolgon az is javít ráadásul, hogy az Apple végre belátta, hogy a lassú töltés a múlté, hiszen az új technológiák már lehetővé teszik a gyorstöltést az akkumulátor gyors kapacitásvesztése nélkül is, így a 13 Pro Max is megkapta a képességet arra, hogy rövid idő alatt feltöltsön. Ez az érték a tesztek alapján 27W, bár ezt a gyártó hivatalosan nem kommunikálta, ami elég messze van a riválisok sok esetben 65, sőt akár 120W-os értékétől, de majd egy napra elegendő energia így is pumpálható a telepbe fél óra alatt, és a MagSafe töltő 15W-os teljesítménye is épphogy, de elfogadható a mostani mezőnyben. Sajnos a képet kicsit rontja, hogy a környezetvédelem álcája mögé bújva profitmaximalizálás céljából a megfelelő adapter természetesen kimaradt a dobozból a korábbi modellek töltőtéglája pedig képtelen a maximális teljesítménnyel tölteni a 13 Pro Maxot, emiatt nem nevezhető hibátlannak a 2021-es csúcsmodell ezen a téren.

 

Kamera:

   Első ránézésre a 13 Pro Max kifejezetten unalmas kamerás fronton. Maradt ugyanis a négy 12MP-es felbontású kamera, melyek közül egy elől, három pedig  eltérő látószögeket biztosító optikákkal felszerelve a hátlapon foglal helyet. Az előlapi egységről érdemes megjegyezni, hogy bár remek fotókat és videókat képes lőni, nappal például kiemelkedően hitelesen adja vissza az emberi bőr minden árnyalatát, az arcot pedig a 3D-s arcfelismerésnek hála tökéletes pontossággal határolja el a háttértől, de a fix fókusz jelentősen ront a használhatóságán, főleg, hogy sok riválissal ellentétben alkalmas a 4K/60fps-es videózásra is, egy jó minőségű vlognál pedig nem hátrány, ha a készítő alkalmanként át tudja irányítani a figyelmet a háttérre is, ami autofókusz nélkül lehetetlen feladat.

  A hátlapon már egy, vagy inkább több fokkal jobb a helyzet. A felbontás itt is változatlan természetesen, így senki ne számítson 50, vagy akár 108 megapixeles tájképekre, melyekből utólag gond nélkül kivágható egy kisebb méretű, de még így is kellően éles részlet, de az Apple célja nem is az extrém igények kiszolgálása volt soha, hiszen nagyon szűk azon emberek csoportja, akik párját ritkító zoomot és plakát méretben is részletesnek ható fotókat kívánnak, de nem akarnak beruházni egy jobb fajta fényképezőgépre. Éppen ezért a 12MP-es főszenzor esetén például a hangsúlyt arra fektették, hogy valósághű és a szemnek kellemes képeket alkosson. Ez pedig sikerült is, gyakorlatilag bármely napszakban parádésan szerepel, a vele készült videóknak pedig alig akad kihívója. A telefotó kamera szintén elismerésre méltó, főleg, hogy a szinte fölösleges 2x-es nagyítás helyett immáron 3x-os az optikai zoom értéke, ami sokkalta hasznosabb tud lenni, egyetlen hátránya maximum az, hogy portrémód esetén emiatt távolabbról kell fotózni az alanyt, de ez jelentéktelen áldozat azért, hogy végre nem csak a közvetlen közelben lévő dolgok örökíthetőek meg a teljes képet kitöltő méretben.

  A triónak viszont van egy harmadik eleme is, mely egyfelől a hármas legrosszabb, másfelől viszont legjobb tagja. Az ultraszéles kamera negatív oldala ugyanis, hogy látószöge igazából "csak" a tipikus 120°, viszont ennél a képalkotónál gyakran megfigyelhető a minőségbéli visszaesés a főszenzorhoz képest, ráadásul színek terén is kicsit eltér a másik két társától. Mégsem lehet rossznak nevezni, hiszen így is a piac egyik legjobbja, ráadásul végre valahára autofókusszal is felszerelte az Apple, ennek köszönhetően pedig makró fotókat is képes készíteni. Ezek a szuperközeli felvételek(2,5cm-es távolságból már gond nélkül fókuszál) pedig olyan minőségűek, hogy a piacon jelen pillanatban maximum a P50 Pro képes versenyre kelni vele,(az S21 Ultra is remekül szerepel ezen a téren, de nem képes ilyen közelről fókuszálni) a minőségi makró pedig a rovarok vagy az apróbb növények szerelmeseinek gyakran fontosabb szempont mint maga a bővített látószög. A 13 Pro Max tehát vérbeli kamerás mobil, ami a leghangosabb kritikusokat is gond nélkül meggyőzi, tökéletesnek viszont nem nevezhető, hiszen a kompakt és a középkategóriás fényképezőgépek kihalásával érezhetően megnőtt az igény az 5-10x-es veszteségmentes, vagy hibrid zoom iránt, a fő és a telefotó kamera értéke közti tartományban történő nagyítás(pl 2,5x-ös zoom) esetén pedig vitathatatlan egy nagyobb felbontású szenzor előnye.

 

Extra funkciók:

   Android fronton már megszokott dolog, hogy a gyártók igyekeznek hardveres vagy szoftveres extrákkal különlegessé tenni készülékeiket. Az egyedivé tehető Always on Display, a telefont távirányítóvá alakító infra port, vagy épp az egyre nagyobb felületen, egyre pontosabban érzékelő ujjlenyomatolvasók mind-mind olyan dolgok, amik önmagukban semmit sem érnek, de egy jó készülék értékét mégis növelik. Sajnos az Apple ezen a téren nem áll igazán jól. A gyártó oly sokszor hasznos leegyszerűsítés iránti vágyának ugyanis szinte minden áldozatául esett, így nincs jack, nincs ujjlenyomatolvasó, nincs infra vagy bővíthető memória de még egy második SIM készülékbe helyezése is lehetetlen feladat, az egyetlen opció az e-SIM, ami viszont még nagyon nem egy elterjedt technológia itthon és láthatóan a szolgáltatók sem sietik el a népszerűsítését.

  Van viszont az éremnek egy másik oldala is, hiszen szigorúan véve maga az Apple ökoszisztéma is amolyan hasznos extra, amit meg pont az Androidos gyártók nagyja képtelen reprodukálni, ez a funkció pedig gyakran a leghasznosabb mind közül, még akkor is ha áttételesen éppen emiatt olyan nehéz megoldani az olyan alap dolgokat, mint az iPhone és egy Windowsos laptop közt fájlátvitel.

 

Ár/Érték arány:

   Furcsa módon az iPhone 13 Pro Max kapcsán kiemelkedő valós tudása ellenére jogos kérdés, hogy megéri-e. Ennek oka, hogy rá lehetne könnyen vágni, hogy persze, hogy megéri, hiszen mostanra már van a piacon drágább Xiaomi és Samsung telefon is, képességek terén pedig legtöbb szituációban felveszi azokkal a versenyt és van olyan terület ahol le is hagyja a riválisokat, azonban a dolog vizsgálható más szemszögből is.

  A riválisok nagy része ugyanis érezhetően specializálva lett valamire. Egy Fold 3 például hiába drágább, ha nem csak a 13 Pro Max, de még egy iPad Mini funkcióit is magába foglalja kialakítása pedig forradalmi és ugyanígy az A15 Bionic algoritmusai sem képesek pótolni a Mi 11 Ultra óriás kameraszigetébe helyezett brutális hardvert. Innen nézve pedig a 2021-es iPhoneok csúcsa nem nevezhető kötelező vételnek, hisz inkább hat egy mindenkinek megfelelő "Pro" telefonnak, mint egy vérbeli "Ultrának", viszont az árcédula alapján sokan igenis elvárnák azt, hogy 450.000 forintért ne csak egy remek telefont, hanem egy forradalmi mobilt kapjanak.

 

 

Külső: 8/10

Minőség: 10/10 

Képernyő: 10/10 

Hangzás: 10/10 

Teljesítmény: 10/10

Szoftver: 9/10 

Akkumulátor: 9/10 

Kamera: 9/10 

Extra funkciók: 7/10 

Ár/Érték arány: 7/10

Összesítve:82/100

80-89:Ajánlott megvenni!

Szólj hozzá

Apple iPhone Teszt Flagship