2022. jún 19.

A rajongók rémálma: Elkaszálhatta az S22 FE-t a Samsung

írta: 1nsanat1
A rajongók rémálma: Elkaszálhatta az S22 FE-t a Samsung

176640s.jpg

 

   Annak ellenére, hogy az első Fan Edition, röviden FE mobil még a Samsung Note szériát erősítette 2017-ben, közönségkedvenccé a göröngyös, súlyos típushibákkal tarkított, de remek tulajdonságokkal felvértezett és korrektül beárazott S20 FE-vel vált. Ezt követte a kicsit megkésett, az S22-es modellek által beárnyékolt, de még mindig szerethető S21 FE. Logikusnak tűnhet tehát, hogy még az idén megismerhetjük az S22-es széria pénztárcakímélőbb, "flagshipkiller" variánsát, azonban a dél-koreai gyártóval kapcsolatban általában elég pontosan informált Sammobile több, meg nem nevezett forrásra hivatkozva állítja, hogy az S22 FE sosem fog elkészülni, ami akár a teljes FE széria végét is jelentheti.

 

A rajongók álma? Mitől FE az FE?

 

   Ahhoz, hogy megérthessük, miért kíván a Samsung jegelni, vagy végleg elkaszálni egy külső szemszögből egyértelműen sikeres sorozatot, először meg kell vizsgálni, mi is az az FE, azaz Rajongói Változat. Nos, az első ilyen mobil, a Galaxy Note FE alapján nem sok derül ki erről, hiszen ez a készülék lényegében egy jó pár hónappal az eredeti után megjelent Note 7 volt, ami a 300mAh-val karcsúbb, de észszerűbben elhelyezett és megfelelően túlbiztosított akkumulátorának köszönhetően már nem volt tűz és robbanásveszélyes.

   A sorozat következő tagja, az S20 FE már jóval jellegzetesebb típus volt, bár ahogy a Sammobile egy korábbi cikkében megjegyezte a Note 7 örököse volt, ugyanis súlyos hibákkal került a boltok polcaira, az egyébként minőségi AMOLED kijelzője ugyanis sok esetben nem érzékelte megfelelően az érintéseket, rosszabb esetben pedig olyankor is érintéseket érzékelt, amikor a felhasználó ujja az adott pont közelében sem volt. Ami mégis közönségkedvenccé tette a típust, az az volt, hogy műanyag hátlapja ellenére vízálló volt, a normál S20-al szemben valódi, optikai zoomra képes telefotókamerát kapott, teljesítményben pedig szintén maga mögé utasította drágább rokonát, hiszen egy idő után már Snapdragon lapkával forgalmazták csak, ráadásul az indulóára is kellően visszafogott volt, pár hónapra rá pedig már 200.000 Ft alatt is gond nélkül beszerezhető volt.

   A legutóbbi és talán utolsó S21 FE szintén ezen koncepció alapján jött létre. A normál S modelleknél alacsonyabb áron, csúcslapkával, minőségi, teljes kameraszettel(normál,ultraszéles,telefotó), minimális, anyaghasználat és kijelző terén jelentkező kompromisszumokkal debütált, egyetlen valódi hátránnyal: Megkésett megjelenésekor az S22-es széria már vészesen közeledett, a sima S21 ára pedig már kellően bezuhant ahhoz, hogy ez az FE ne lehessen olyan megérős, mint az elődje.

   Az FE tehát nevével ellentétben nem a márkahű fanatikusoknak készült, hiszen számukra úgyis valamelyik Ultra, vagy Fold lesz az ideális mobil, hanem inkább azoknak az embereknek, akik vágynak a flagshipek teljesítményére, de gond nélkül képesek lemondani a 8K videózásról, a matt üveg hátlapról, a QHD+ felbontásról és az ehhez hasonló, valódi előnyökkel alig kecsegtető, a reklámokban jól hangzó tulajdonságokról.

 

Jó a régi!

 

   A név alapján rosszul behatárolt célközönségből nem nehéz kikövetkeztetni az egyik okot, hogy miért is fontolgathatja a Samsung az FE-k megszüntetését, vagy ideiglenes felfüggesztését. A reálisabban gondolkodó, kompromisszumokra hajlandó vásárlóknak ugyanis nem érdekük érvről-évre megvenni a legújabb, 5%-al fényesebb kijelzővel és 10%-al erősebb chippel felszerelt, lényegi változást nem hozó modellt. Ezt az is alátámasztja, hogy amíg az S20 FE komoly hibái ellenére átütő siker lett, addig az utódja már inkább egy tucattelefon lett és a legtöbb "Fan" inkább megmaradt az egy évvel korábban vásárolt típusnál, vagy pont, hogy annak megjelenése után vette meg a klasszisokkal olcsóbb, de alig gyengébb verziót.

  Az S22 FE megjelenése ellen ráadásul az is komoly érv, hogy az S22 kis túlzással egy S21, hangyányit jobb kamerákkal és alig erősebb, de érezhetően többet fogyasztó és jobban melegedő lapkával. Ilyen helyzetben pedig a legkevésbé lenne logikus kiadni az S21 FE kicsit szögletesebb, hamarabb merülő változatát, hiszen az kizárt, hogy meggyőzné a vásárlókat.

 

Emelkedő árak

 

   Az S20 FE legvonzóbb tulajdonsága nem az ereje, a képalkotó tudása, vagy a kijelzője volt, hanem a remek ár-érték aránya, a vásárlók tehát leginkább ezzel kezdték el azonosítani az FE modelleket és épp ez a másik fő ok, ami miatt hihető, hogy nem lesz S22 FE, sőt egy darabig semmilyen folytatása sem a sorozatnak.

  A mobilpiac az utóbbi egy évben rég nem látott mélyrepülésbe kezdett, az új modellek pedig rendre alulmúlják egy évvel korábbi változatukat, mindezt ráadásul megemelkedett áron teszik. Arról sokat lehetne beszélni, hogy ez pontosan mi miatt történik, hiszen ebben szerepe van a fenntarthatóság növelésének és a háborúnak, valamint a Kínával való egyre rosszabb viszonynak egyaránt, a lényeg azonban az, hogy például az A52s egyértelműen jobb készülék, mint az A53, utóbbi mégis jóval drágábban nyitott. Ezek után el lehet képzelni, hogy mi lenne a helyzet az S22 FE kapcsán. A Samsung jó eséllyel kénytelen lenne 300-350.000 forint környékén kínálni, azaz semmivel sem lenne olcsóbb, mint a már beesett árú S22, ráadásul ezért cserébe nem kínálna érdemi előrelépést az elődjéhez képest, szóval borítékolható, hogy a korábbi FE tulajdonosokat nem ösztönözné a cserére.

Lesz még FE?

 

  A fent vázolt okok miatt abszolút nem nevezhető rózsásnak a Samsung féle "falgshipkillerek" helyzete, sőt minden jel arra mutat, hogy egyáltalán nem érné meg a gyártónak az elkövetkező 1-2 évben a széria folytatása, azonban korai lenne még temetni a rajongóknak dedikált Samsungokat.

  Elég lenne ugyanis néhány körülmény megváltozása, például egy gazdasági fellendülés, vagy az alkatrészhiány megszűnése ahhoz, hogy áremelés nélkül is lehessen fejlesztéseket kieszközölni, ami meggyőzné a vásárlókat arról, hogy évről-évre nem ugyanazt akarja eladni nekik a gyártó egyre drágábban.  

  Ezen felül adott egy másik opció is, méghozzá az, hogy az új FE-k nem minden egyes évben, hanem 2-3 évente érkeznek. Ez a megoldás azért lenne előnyös, mert egyfelől jóval kevesebb pénz menne el tervezésre és gyártásra, másfelől az egymást követő modellek között jól észrevehető különbségek jelentkeznének, hiszen ennyi idő alatt már elérhetőbb árúvá válnak a korábbi flagshipek alkatrészei, funkciói(elég megnézni, hogy a korábban kimagaslóan nagynak számító 1/2.0" és 1/1.7"es szenzorok hogyan váltak sztenderddé a középkategóriás mobilokon).

  Az FE szériának tehát még igenis lehet jövője és könnyen lehet, hogy egyszer még az S20 FE sikerét is képes lesz a Samsung reprodukálni, az azonban biztos, hogy ezt nem az S22 FE-vel teszi, hiszen ha a hírek ellenére el is készül ez a típus, a jelenlegi mobilpiaci helyzet miatt nem igazán lesz esélye hozni az elvárt ár/érték arányt.

 

 

 

Szólj hozzá

Samsung Vélemény Hírek