2022. okt 10.

Szia Civi! Piacvezető szelfikamerákkal érkezett a Xiaomi Civi 2

írta: 1nsanat1
Szia Civi! Piacvezető szelfikamerákkal érkezett a Xiaomi Civi 2

csm_untitled154_22a231067e.jpg

 

  Jó eséllyel előbb gondol egy átlagos hölgy egy nyomulós "lovag" megjelenésére a Civi(ejtsd:szivi) szó hallatán, mintsem egy direkt a számára kifejlesztett telefonra, pedig a helyzet az, hogy a Xiaomi ezen a néven futó szériája immáron a második generációnál tart és figyelmet nem csak a szemrevaló külső miatt érdemel, de erről később, először érdemes tisztázni mi is ennek a szokatlan nevű, remélhetőleg hosszú jövő előtt álló mobilsorozatnak a lényege.

   A Civi múltját furcsa módon nem is a Xiaominál kell keresni, sokkal inkább a Samsungnál és a Huaweinél. A Samsung volt ugyanis az a gyártó amelyik La Fleur mobiljaival először célozta meg a női vásárlókat, bár ezen modellek nőiessége kimerült a fehér-pink-bordó színpalettában és a néha kicsit, néha nagyon giccses virágmintás hátlapban, de belül hétköznapi mobilok voltak.

   Egy fokkal komolyabban vette a feladatot évekkel később a Huawei, amikor megalkották a Nova sorozatot, ami egyértelműen a nőknek és a fiataloknak készült, erről árulkodott a látványos színek garmadája, a letisztult, szemrevaló dizájn és mindenek előtt a felső-középkategóriás hátlapi és a kimagaslóan jó szelfikamera, ami fel lett szerelve néhány extra szépítő effekttel és a sminktükörhöz hasonló, szinte semmi újat nem mutató, de könnyen elérhető funkcióval. A Huawei bukása azonban magával rántotta az egyébként meglehetősen sikeres Novák hanyatlását is, hiszen Google nélkül a 60MP-es ultraszéles szelfikamera és a szemkápráztató hátlap sem mentheti meg például a szemtelenül drága Nova 10 Pro-t, így érezhetően keletkezett egy piaci rés, ahova a Xiaomi betörhetett az első Civi-vel, ami ugyan anyagilag sikeres lett a gyártó számára, de semmiképp sem lett emlékezetes, vagy kiemelkedő eszköz, a 2. generáció viszont ezen könnyen lehet, hogy változtatni tud majd.

   A Civi 2 elődjéhez hasonlóan már a külsőjével próbálja megragadni a vásárlót, ez pedig minden bizonnyal sikerülhet is neki, hiszen a fekete verziót leszámítva(ami nyilván a szűk számú férfi felhasználónak lett szánva) parádés színekben pompázik. A lilás-rózsaszín és a világoskék variáns csillámló hátlapot, míg a fehér érdekes és újszerű hullámmintát kapott. A hátlap legfeltűnőbb része viszont nem a minta, hanem a furcsa kamerasziget, ami olyan, mintha kölcsönvettek volna a Huawei P50 Pro hátlapjáról a két körből egyet és rátették volna a Xiaomi 12 kameraszigetére. Ez a kialakítás nyilvánvalóan elég megosztó lehet, de látva, hogy a Huawei kamerakirályának dizájnja azóta mennyi mobilnak nyújtott ihletet, valószínűleg keveseket fog eltaszítani a vásárlástól.

  Főleg, hogy a hátlapi kameratrió nem is lett gyenge. Ugyan a 2 MP-es makróegység inkább irritáló, mint hasznos, a másik két szenzor viszont nagyon rendben van. Az ultraszéles fotókért ugyanis itt nem a szokásos 8MP-es vacak, hanem egy 20MP-es Sony érzékelő felel, ami ha látószögben nem is(115°), de felbontásban és méretben bőven hozza az elvárható szintet. A fő képalkotó pedig egy IMX 766, ami az idei év egyik legnépszerűbb szenzora, hiszen rengeteg felső-közép és flagship kategóriás mobil használja nagy sikerrel.

fireshot-capture-4914-.jpg

A Civi pirula alakú szigete nem dinamikus, cserébe kevésbé méretes

  Szokatlan módon azonban kamerás szempontból a telefon másik, elülső fele az érdekesebb. A Gorilla Glass 5-el védett, FullHD+ felbontású, 120hz-es, 10 bites AMOLED panelbe ugyanis egy az iPhone 14 Proéhoz hasonló, de visszafogottabb méretű kamerapirulát applikáltak, itt azonban nem a 3D-s arcfelismerés beépítése volt a cél, hanem az, hogy a típus felszerelhető legyen két, egyenként 32MP-es, az átlagosnál nagyobb méretű szenzor, melyek közül egyik a hagyományos, másik pedig a 100°-os látószögű, ultraszéles fotókért és videókért felel, előbbi ráadásul autofókusszal. Üröm az örömben, hogy érthetetlen okokból a Xiaomi még mindig ragaszkodik az 1080p-s felbontáshoz a videóknál az előlapon, ami egy szelfiorientált mobilnál súlyos hiba.

  A könnyű, 171,8 g-os ház belsejében már jóval kevesebb érdekesség vár a vásárlóra, egyedül a nemrég debütált Snapdragon 7 Gen 1 jelenléte lehet kellemes meglepetés, bár időszerű volt már a váltás, hiszen elődje, a méltán híres 778 már nem mai lapka. Akkumulátor terén szintén egy felső-középszint figyelhető meg, a 4500 mAh-s kapacitás a készülék méretéhez viszonyítva korrekt, a 67W-os vezetékes töltés pedig szélsebes, még úgy is, hogy egyre több gyártó dobálózik 120-150, vagy akár 180W-os értékekkel egyes modelleknél.

   A Civi 2 tehát nem pusztán méltó utódja a kívül szemrevaló, de belül kissé szürke elődjének, hanem egy jól megkülönböztethető, főleg a hölgyek ízléséhez, igényeihez igazított szelfibajnok mobil néhány nem túl súlyos hibával. Remélhetőleg képességeit idővel a hazai piac is felfedezheti, hiszen a Nova széria sírja kis túlzással már meg van ásva, a Galaxy Flipek pedig sokkalta drágábbak, mint az átszámítva 350 eurós Civi 2, így egy jó ideig még alkalmatlanok a néptelefon szerepre.

 

  

 

  

Szólj hozzá

Hírek Kamera Xiaomi