2022. máj 31.

Szelfikamera terén bekeményíthetnek az új iPhoneok

írta: 1nsanat1
Szelfikamera terén bekeményíthetnek az új iPhoneok

ipo.jpg

 

   Az Apple slágerterméke, az iPhone az elmúlt években komoly átalakuláson ment át, aminek egyik leginkább szembetűnő pontja a kamerarendszer volt. Bár a megapixelek maradtak, a parányi főszenzort és a mindössze 2x-es optikai zoomra képes telefotó kamerát leváltotta egy nagyobb és egy elfogadhatóbb, 3x-os nagyításra képes érzékelő, valamint felkerült a hátlapra sokak kedvence, a makróképes ultraszéles látószögű kamera is.

  A hasonlóan fontos szelfikamera tekintetében azonban komoly előrelépés nem történt, maximum szoftveres téren, így szépen lassan kezdtek lemaradni az élmezőnytől a legújabb iPhoneok(Dxomarkon például csak a 14. helyhez volt elég a 13 Pro Max előlapi kamerája). Az Apple azonban a gyakori kritikával ellentétben nem ül a babérjain, így ha kis késéssel is, de úgy tűnik idén végre reagál az igényekre, ugyanis az új előlapi képalkotó a hírek szerint háromszor drágább lesz, mint elődje.

  A költségnövekedés mértéke elsőre talán túlzónak tűnhet, azonban érdemes megvizsgálni a 13-as széria ezen komponensét, hogy érthető legyen ez a valóban magas szorzó. Az Apple mindig is egy szoftverfókuszú cég volt, ez pedig tetten érhető a telefonjaikon is. Az iPhoneokra, de főleg az előlapjaikra ugyanis jellemzően kifejezetten olcsó, kizárólag a hardveres specifikációkat nézve jóindulattal is maximum középszerű egységek kerültek, az ezt látszólag cáfoló remek képminőség pedig jórészt a bivalyerős Bionic chipek és a hatékony képalkotó algoritmusok csapatmunkájának volt köszönhető. Jól szemlélteti a vállalat hardveres téren felhalmozott lemaradását, hogy a 13 Pro Maxban pontosan akkora előlapi szenzor foglal helyet, mint anno a Galaxy S9+-ban, viszont az Apple az aprócska érzékelőt még autofókusszal sem látta el. A múlton azonban fölösleges rágódni, érdemesebb inkább megnézni, hogy mit ígérnek a pletykák a 14-es sorozat kapcsán.

 A legújabb információk szerint ugyanis idén nem mástól, mint az LG-től szerezheti be az új szenzorokat, egy balszerencse miatt, ugyanis az eredetileg tervezett szintén kínai érzékelők a vártnál rosszabb minőségűek lettek, így az eredetileg a 15-ös szériába szánt LG Innotek kamerák bevezetését előre kellett hozni egy évvel. Ezek az egységek pedig gyártási minőség és méret terén is jóval felülmúlják jelenlegi megfelelőiket, ráadásul autofókuszra is képesek, ez pedig reálissá teszi a nagy mértékű drágulást. 

  Ezek persze egyenlőre csak pletykák és feltételezések, de teljesen reálisnak tűnnek, hiszen épp a 13-as generációban kapták meg a felhasználók, a szintén régóta várt autofókuszt az ultraszéles kamerához, és a vállalható méretű szenzorokat, így logikusnak tűnik, hogy idén a hardveres fejlődés az előlapon várható inkább.

  

  

Szólj hozzá

iPhone Hírek