2020. máj 14.

Nokia 2.2 VS Honor 8S

írta: 1nsanat1
Nokia 2.2 VS Honor 8S

nokia2_2-vs-honor8s.jpg

   Bár manapság már az 50.000 forint alatti telefonok belépő szintűnek számítanak, az igazi "budget" telefonok 30.000 forint körül kaphatók. Ezek a telefonok persze sok esetben egészen használhatók, egy megbízható minőséget kínáló, a szoftveres optimalizáláshoz értő gyártó pedig ilyen alacsony áron is képes korrekt minőséget kínálni. A Nokia bár sokszor túlárazza készülékeit mégis ismert arról, hogy készülékeit sokáig ellátja a legfrissebb, módosításoktól mentes Android  verziókkal, míg a Honor inkább a jó ár-érték arányáról híres, és persze a letisztult EMUI kezelői felületéről, ami egy erősen módosított Android rendszer. Két ennyire különböző vállalat mégis piacra dobott két, a számokat tekintve szinte teljesen azonos készüléket, amik most még ár terén is majdhogynem egyeznek.

    A két telefont kézbe fogva az a furcsa látvány tárul elénk, hogy szemből a vastag alsó káván lévő márkajelzésen kívül a két készülék gyakorlatilag egyezik. Ugyanolyan HS+ felbontású 5,71" képátlójú IPS panelt kaptak, amit mindkét esetben egy kis kamerasziget szakít meg egy 5 megapixeles kamerával, ami szintén azonos mindkét esetben. Hátulról nézve már felfedezhető egy minimális eltérés. Bár a műanyag keret és hátlap stimmel, a Nokia inkább elegáns színekkel(fémszín és fény hatására enyhe szürkészöld színt felvevő fekete), míg a Honor nagyrészt texturált hátoldallal próbálta feldobni a készülékét. Pár feliraton kívül azonban nem látni sok érdekességet a mobilok ezen oldalán, maximum a vakuval rendelkező egy-egy kamera lehet érdekesség azoknak akik még 2000 előtt vették a legutóbbi telefonjukat így nem szembesültek a fotózásra képes telefonokkal.

   A hátlapi kamerákat megvizsgálva elmondható, hogy bár mindkét esetben 13 megapixeles a szenzor, a rekeszértékek már nem egyeznek, ebben ugyanis a Honor a jobb a kisebb f/1.8-as értékével. Ez persze nem igazán fog feltűnni senkinek ugyanis ahogy az várható mindkét telefon gyengén teljesít fotós és videós képességek terén egyaránt, félhomályban, vagy éjszaka pedig teljesen használhatatlan az elkészülő kép/videó. Alap feladatokra természetesen ez is elég, nappal akár közösségi oldalakra tökéletesen megfelelő fotók készíthetők, állványról pedig a FullHD/30fps videók is megfelelők.

  A kamera viszont valljuk be, sokadlagos szempont annak aki csak alap szinten akarja használni a telefonját, az ilyen felhasználóknak is szükségük van azonban szoftveres és hardveres teljesítményre. Nos a hardver terén mindkét telefon a minimumot hozza a Helio A22-vel ami már-már viccesnek hat a 8 magos processzorok korában a maga 4 gyenge magjával. Sajnos akkumulátor terén sem találunk semmi kimagaslót a két telefonban, mindkettő 3000 mAh kapacitású(na jó, a Honor 3020), de szűk egy napra így is elég a kapacitása. RAM terén ismét egyezés van, mindkét telefon 2GB-ot kapott, egyedül a tárhely ami eltér a Honor javára. Ugyanis amíg a Honor megkapta az elvárható minimumot, a 32GB-ot, addig a Nokia 16GB-ról indul, ami ma már túlságosan kevés bárhogy nézzük, ráadásul a riválisával ellentétben a bővítéskor le kell mondani az egyik SIM foglalatról. Szoftveres téren fordított a helyzet, itt ugyanis a Honor kerül hátrányba. Android 9-et futtat EMUI 9-es kezelőfelülettel, ami nem rossz, azonban frissítések nem nagyon várhatók már rá. Ezzel szemben a Nokia hű a 2.2 hátlapján feltüntetett android one felirathoz, így az Androis 9-el érkezett telefon már a 10-es verziót is megkapta és minden esély megvan rá, hogy ha a hardveres korlátok engedik, akkor a 11 is be fog rá futni kis késéssel. Az ilyen szintű szoftveres támogatás pedig bárhogy nézzük vonzó lehet bárki számára.

   Mindent összevetve tehát a két számok terén azonos telefon mégsem azonos. Míg a Honor a frissítések hiánya miatt nem jó választás hosszú távra, addig a Nokia a belső tárhely elégtelensége miatt bukik el. Emiatt én a magam részéről a Honor 8S mellett tenném le a voksom, ugyanis frissítés nélkül lehet használni egy telefont, viszont ha már maga a rendszer elfoglalja egy készülék tárhelyének nagyját, akkor azon a memóriakártya nem tud segíteni, főleg ha az csak az egyik SIM helyére helyezhető be. Ilyen alacsony áron tehát tényleg csak akkor érdemes telefont venni, ha az ember fel van készülve a súlyos kompromisszumokra és a kommunikáláson, böngészésen kívül nincs túl sok terve a mobiljával.

 

Nokia 2.2 Honor 8S
Méret 146x70,64x9,3mm 147,2x70,8x8,5mm
Tömeg 153g 146g
Előlap Üveg Üveg
Keret Műanyag Műanyag
Hátlap Műanyag Műanyag
Védelem Nincs Nincs
Kijelző típusa IPS LCD IPS LCD
Képátló 5,71" 5,71"
Felbontás 720x1520 720x1520
Rendszer Android 10 Android 9/ EMUI 9
Kártyafoglalat Dual SIM Dual SIM+SD
Chipset MediaTek Helio A22(12nm) MediaTek Helio A22(12nm)
Antutu(v8) 56.500 56.500
RAM 2GB 2GB
Tárhely 16GB 32GB
Bővíthetőség Micro SD Micro SD
Töltő microUSB microUSB
Teljesítmény 10W 10W
Akkumulátor 3000mAh 3020mAh
Hátlapi kamera 1. 13MP f/2.2  13MP f/1.8
Előlapi kamera 5MP f/2.2 5MP f/2.2
Hátlapi videó 1080p/30fps 1080p/30fps
Előlapi videó 1080/30fps 1080p/30fps
Hangszórók Mono Mono
Jack csatlakozó Van Van
NFC Nincs Nincs
Infra Nincs Nincs
Bluetooth 4.2 5.0
Ujjlenyomatolvasó Nincs Nincs
Arcfelismerés 2D 2D
Ár 29.999 Ft 32.990 Ft
Szólj hozzá

Nokia Budget Versus Honor