2020. júl 04.

Blaupunkt FS03 VS Navon T200

írta: 1nsanat1
Blaupunkt FS03 VS Navon T200

fs03-vs-t200.jpg

   Bár manapság a figyelem középpontjában egyértelműen a hatalmas méretű, többkamerás, teljesítményben már a számítógépekre hajazó flagshipek vannak, azonban sokaknak nincs igényük ilyen drága és túlzó eszközökre. Ilyenek lehetnek az idősek, akik csak telefonálni szeretnének, a munkaadók, akik a cégen belüli kommunikációra, esetleg vendéglátásban a rendelések fogadására kívánnak  eszközt adni a beosztottak kezébe, vagy éppen a digitális függőségüket leküzdeni próbálók, akik egy több napos kirándulást nem szeretnének facebook nézegető körúttá tenni. Persze az is előfordulhat, hogy valakinek a létminimum közeli fizetéséből a 20.000 forint is nagy áldozat lenne, ezért muszájból kell a legolcsóbb telefonok mellé. A korábban felsorolt embereknek szerencsére akad is pár mobil a piacon, ráadásul a Blaupunkt és a Navon a Telenoron keresztül olyan alacsony áron kínál kártyafüggő készülékeket, hogy azt még egy kisiskolás is megengedhesse magának a zsebpénzéből. 

   A két telefon le sem tagadhatná, hogy hasonló koncepció alapján készült. Ez pedig a mindenek felett álló egyszerűség volt, aminek a jegyében a készülékeket olcsó műanyag borítja elől és hátul egyaránt, gombjaik puritánok. Kis különbség, hogy a Blaupunkt azért megpróbálta feldobni picit a telefonját a navigációs gombot körülvevő fémes festésű kerettel, illetve a fehér színű verziónál a telefont körbeölelő kék sávval, azonban kézben fogva a Navon telefonja az ami minőségibbnek hat fényes, kellemes tapintású hátlapja és stabilabb, nem gumis gombjai miatt. 

  A gombos telefonok egyik ismertetőjegye, hogy kifejezetten kompaktak, és ez jelen esetben is igaz azonban több méretbeli eltérés is megfigyelhető. A Navon kifejezetten vékony lett, viszont kiterjedésben "nagy", a Blaupunkt viszont inkább a régi iskolát követve egy maroktelefont dobott össze, ma már vaskosnak számító 13mm-es vastagsággal. A telefon nagysága persze a kijelzőre is kihat a legtöbb esetben, így a FS03 1,77"-es parányi, pixeles és fakó paneljével ellentétben a T200 kifejezetten jól szerepel ezen a téren 2,4"-es dupla olyan felbontású megoldásával, ami már olyan, egyszerűbb dolgokra is alkalmas, mint a képnézegetés. Erre bizony szükség is lehet, hiszen a Navon szuperolcsó telefonja minden bizonnyal a legolcsóbb készülék valaha, amit elláttak szelfi kamerával, ami bár csak 0,3 megapixeles, de legalább van és jó fényviszonyok közt az elkészült képeken felismerhető, hogy ki szerepel rajtuk.

   Az ellenkező oldalon már kiegyenlítettebb a helyzet, itt ugyanis mindkét esetben egy hangszóró és egy kamera található a leszedhető hátlapon. Jelentős eltérés ezek minőségében nem mutatkozik, a kamerák egyaránt 0,3 megapixeles fotókat képesek lőni, a Navon esetében viszont bekerült pár filter is a menübe, amivel kicsit fel lehet dobni az amúgy gyengécske fotókat. Sajnos azonban nem meglepő módon egyik készülék sem igazán alkalmas képek vagy videók készítésére, bár akit ez meglep az bizony nagyon naiv. A hangszóró nem különben minimalista mindkét esetben, a maximum amire alkalmas, az a csengőhang lejátszása, zene lejátszása a fülek épsége érdekében nem ajánlott ugyanis komoly torzítást tud produkálni.

   A butatelefonoknál nem igazán van értelme teljesítményről beszélni, itt nincsenek 7 nanométeres eljárással készült chipek, 5-600.000 pontos antutueredmények, hiszen csak minimális szoftveres feladatokkal kell megbirkóznia a telefonnak. Ezen a téren pedig egyértelmű a T200 fölénye. Míg a Blaupunkt szoftveresen is a minimumra törekedett és keményen visszanyeste a funkciók számát, addig a Navon készüléke a legtöbb mindennapi feladat megoldására alkalmas még böngésző hiányában is. Az pedig már csak hab a tortán, hogy gyárilag van rajta Snake, ami azért a retro kedvelőit órákra le tudja kötni. Szerencsére a szerteágazóbb szoftver az üzemidőt nem igazán nyesi vissza, ugyanis az FS03 600mAh-es telepével szemben a T200 kereken 1000-es telepet kapott, ami valljuk be nem kevés egy ilyen apró készülékhez képest.

   A Versus rovatban általában elég szoros végeredmények születnek és csak nehezen lehet megmondani melyik a jobb telefon, most azonban nem ez a helyzet. Jelen összevetésben ugyanis a Navon T200 abszolút maga mögé utasítja a Blaupunkt FS03-at. A megnyerőbb külső és a több funkció miatt a fiatalabbaknak, a megvilágított, viszonylag nagy gombok és a fényesebb, méretesebb kijelző miatt pedig az idősebbeknek is megfelelőbb lehet mint az egyébként abszolút nem vállalhatatlan rivális.

Blaupunkt FS03 Navon T200
Méret 112,2x47x13mm 126x52,5x10mm
Tömeg - -
Előlap Műanyag Műanyag
Keret Műanyag Műanyag
Hátlap Műanyag Műanyag
Védelem Nincs Nincs
Képátló 1,77" 2,4"
Felbontás 120x160 240x320
Kártyafoglalat Hibrid Dual SIM Hibrid Dual SIM
Chipset Kirin 990(7nm+) Exynos 990(7nm+)
Antutu(v8) 496.000 510.000
RAM 24MB 32MB
Tárhely 32MB 128GB
Bővíthetőség NanoMemory 32MB
Töltő MicroUSB MicroUSB
Teljesítmény 4,2W 4,2W
Akkumulátor 600mAh 1000mAh
Hátlapi kamera 0,3MP 0,3MP 
Előlapi kamera  Nincs 0,3MP 
Hangszórók Mono Mono
Jack csatlakozó Van Van
NFC Nincs Nincs
Infra Nincs Nincs
Bluetooth Nincs Nincs
Ujjlenyomatolvasó Nincs Nincs
Arcfelismerés Nincs Nincs
Ár 2499 Ft 2499 Ft
Szólj hozzá

Versus Navon Blaupunkt