2021. jan 17.

Leállíthatja a szívritmus-szabályozókat az iPhone 12 széria

írta: 1nsanat1
Leállíthatja a szívritmus-szabályozókat az iPhone 12 széria

38245-72560-magsafe-components-xl.jpg

 

   A telefonvásárlás pillanatában az ember sok dolgot átgondol. "Elegendő lesz-e a típus tárhelye?" "Megéri-e részletfizetést kérni?" Rengeteg ehhez hasonló kérdés merülhet fel, az azonban szinte sosem fordul elő, hogy valaki azt mérlegelje, hogy az újdonsült mobilja vajon életveszélyes-e rá nézve. Sajnos azonban úgy tűni kezentúl érdemes lesz ehhez hasonló dolgokat is számításba venni, ugyanis napvilágot látott egy kutatás, amiből kiderül, hogy az új iPhoneok komoly veszélyt jelenthetnek bizonyos szívbeteg emberek életére.

  A kutatás apropója az volt, hogy egyes orvosok belegondoltak abba, hogy az iPhone 12 hátlapján egy kifejezetten erős mágnes kapott helyet a MagSafe miatt, ez pedig nyilvánvalóan hatással lehet az ember szervezetére, hiszen egy állandóan a zsebünkben lévő eszközről van szó.

  Öröm az ürömben, hogy a kutatást végző Henry Ford Kardiológiai intézet egészséges emberekre nézve ártalmatlannak találta az új almás mobilokat, azonban  felfedeztek egy gyilkos(és ezt most szó szerint kell venni) hibát. Az iPhone 12-esek ugyanis verziótól függetlenül(tehát a Minit és a  Pro Maxot is egyaránt érinti a probléma) képesek megzavarni, vagy egyenesen kikapcsolni a szívritmus-szabályozókat. 

 

38304-72729-magsafe-charger-xl.jpg

Magsafe: Praktikus, de veszélyes is lehet

 

Erre persze lehetne reagálni, hogy akinek pacemakere van az ne hordja az ingzsebében a telefonját, a gond azonban az, hogy a kísérletek során a szívvel ellentétes oldalon lévő zsebbe helyezve is hasonló hatást fejtenek ki az iPhoneok, sőt nadrágzsebbe téve is zavarják az érzékeny életmentő műszer működését, veszélyeztetve a felhasználót. Az ügy pikantériája pedig az, hogy immáron az Apple is elismerte a jelenség létezését, azonban eddig nem léptek semmit az ügyben, még azt az elvárható gesztust sem tették meg, hogy feltüntessék a weboldalukon és a boltjaikban, hogy pacemakert használók számára ajánlatos inkább a 11-es modellek közül válogatni. 

  Egyenlőre szerencsére nem tudni iPhone okozta halálesetről, de a gyors és átfogó válaszlépések(a széleskörű tájékoztatástól a Note 7 esetén már alkalmazott visszahívásig ez bármi lehet) elmulasztása esetén szinte garantáltan lesz rá példa, ami a későbbiekben jogos felháborodáshoz és komoly perekhez vezethet majd.

 

Szólj hozzá

Apple iPhone Hírek