2021. jan 24.

Reagált az Apple a "gyilkos" MagSafe ügyére

írta: 1nsanat1
Reagált az Apple a "gyilkos" MagSafe ügyére

38304-72729-magsafe-charger-xl_1.jpg

 

  Nemrégiben kapott szárnyra a később igaznak bizonyuló pletyka, miszerint az iPhone 12 széria leállíthatja a szívritmus-szabályozó készülékeket, azaz a pacemakereket. Az ügyről mi is írtunk már itt, így a részletes beszámolót most mellőznénk. 

  Leegyszerűsítve annyi történt, hogy egy kardiológiai intézet kimutatta, hogy az iPhone 12 modellek megzavarhatják, vagy leállíthatják a szívbeteg felhasználók pacemakereit, a problémát pedig az sem oldja meg teljesen, ha a jobb oldali nadrágzsebbe helyezi a felhasználó a telefont, az esetleges MagSafe kiegészítők és főleg a töltőfej pedig hatványozhatja a káros hatást, amire az Apple első reakciója az volt, hogy elismerte  a probléma létezését.

  Mostanra megérkezett az almás cég újabb válasza a problémára, azonban akik visszahívásra, vagy a szívritmus-szabályozóra szoruló vásárlók kártalanítására számítottak csalódniuk kellett. Az Apple ugyanis rossz szokásához híven mondhatni a felhasználókat állította be hibásnak és közölték, hogy a probléma könnyen orvosolható, ha a készüléket normál használat esetén legalább 15, centiméterre távolítják el a mellkastól, kiegészítő használata, vagy töltés esetén pedig a minimális távolság 30 cm.

  A közleménnyel azonban több probléma is van. A menet közben chatelő felhasználó ugyanis általában kifejezetten közel tartja a telefonját a mellkasához, ráadásul lehetetlen minden másodpercben vonalzóval a kézben figyelni, hogy megvan-e a megfelelő távolság. Ha pedig egy szívbeteg mondjuk egy mágneses tokkal, vagy a sokat reklámozott MagSafe tárcával használja az iPhoneját, akkor csakis kinyújtott karral tud majd mobilozni, ha nem akarja veszélybe sodorni magát, ami hosszú távon inkább kínzás, mint reális forgatókönyv. További gondot jelent, hogy ezek csak a minimális értékek, a korábban már kivesézett tanulmány azonban elég egyértelműen bizonyította, hogy még a farzsebbe, tehát 30 centiméternél távolabbra tett iPhone is képes volt kiegészítők nélkül is enyhébb zavarokat okozni az érzékeny orvosi műszerekben.

  Az ügynek tehát koránt sincs még vége, viszont az Apple ezek után köszöni szépen, mossa kezeit, ha valaki a "hibás felhasználás" miatt esetleg kórházba kerül. Kérdés persze, hogy ezt az Antennagate-nél sokkal súlyosabb problémát sikerül-e letudniuk ennyivel.

Szólj hozzá

Apple iPhone Hírek