2021. sze 14.

A motorozás kicsinálhatja az iPhoneok kameráit

írta: 1nsanat1
A motorozás kicsinálhatja az iPhoneok kameráit

iphone-12-max-pro-camera-hero-01.jpg

 

   Évek óta elég ismert jelenség az, hogy az Apple bármilyen, terméküket érintő probléma esetén a hallgatás jótékony homályába burkolja magát, ha pedig végül mégis mondani kell valamit a felhasználót teszik felelőssé(rosszul fogod a telefont, vedd le a tokot magsafe töltéskor, ha tokkal véded a készülék keretét nem fakul, stb). A napokban azonban furcsa dolog történt, ugyanis az almás cég még azelőtt kiadott egy közleményt egy újkeletű esettel kapcsolatban, hogy abból esetleg cameragate, vagy bikegate néven szerteágazó botrány lett volna.

  Az ügy, mint szinte mindegyik hasonló, a hivatalos fórumokon indult el, amikor is többen panaszkodtak, hogy újabb szériás iPhonejaik kamerái egy hétköznapi motorozás vagy éppen biciklizés után megadták magukat, holott külsérelmi nyom egyik készüléken sem volt felfedezhető. A hozzáértőbbek persze hamar rájöttek, hogy a probléma abból adódik, hogy a motorok esetén alaphelyzetben is, a bicikliknél pedig a rázósabb terepen jelentkező rázkódás károsan hat az iPhoneok optikai képstabilizátorára, de az autofókuszra sincsenek épp jó hatással. 

  A gyártó szemszögéből érthető módon az jelentette a gondot, hogy mivel külsérelmi nyomok nélküli hibáról van szó, így kénytelen volt garanciálisan javítani a meghibásodott mobilokat, ezért a jövőben jelentkező hasonló esetek elkerülése érdekében adták ki a már említett nyilatkozatot, melynek lényege a következő: Az iPhoneokat nem szabad közvetlenül rögzíteni magas amplitúdójú rezgéseket generáló járművekhez, mert az erős vibrálás károsíthatja az eszközök precíz OIS és AF rendszerét.

  A dolognak persze van egy elég nagy fonákja, hiszen az emberek már sok éve használnak a kormányra vagy a vázra erősíthető telefontartókat motorokon és bicikliken, hiszen sokaknál a mobil teljesen átvette a GPS eszközök helyét, eddig mégsem jelentkeztek nagy számban hasonló gondok, pedig az autofókusz és az optikai stabilizálás sem idén jelent meg a mobilok világában. Egyszerűbben tehát akik eddig a vadiúj iPhonejukat tájékozódás céljából egy motorra vagy egy biciklire erősítve használták azok jobban teszik ha vesznek egy GPS-t vagy egy másodlagos, kevésbé kényes mobilt.

Szólj hozzá

Apple iPhone Kamera