2021. okt 02.

A legkisebb is számít?: iPhone 13 Mini

írta: 1nsanat1
A legkisebb is számít?: iPhone 13 Mini

ri037b4.jpg

 

   Az Apple a legtöbb esetben híresen pontosan tudja megjósolni az egy-egy termékére vagy döntésére érkező reakciókat, ezért ha néha be is csúszik pár be nem kalkulált esemény, jó eséllyel az előre kiszámolt pénzénél marad a cég. Tavaly azonban elkövettek egy elég komoly hibát. Mivel a fórumok attól hangosak évek óta, hogy miért lett tepsi minden telefon és lesz-e végre egy vállalat ami kiad egy kompakt csúcsmobilt, ami a Galaxy S10e nyomdokain halad, az Apple joggal gondolhatta, hogy egy extra pici iPhone piacra dobása maga lenne a főnyeremény.

   Sajnos azonban a tesztelők egyöntetű elismerése nem volt elég ahhoz, hogy a 12 Mini közönségkedvenc legyen, így a gyártást a tervezett idő előtt beszüntették és a reklámokban is egyre inkább a sima vagy a Pro variánsok kerültek előtérbe. Ezek után sokan azonnal borítékolták, hogy a Minik korának vége, az Apple azonban úgy döntött a kezdeti sikertelenség ellenére ad egy újabb esélyt a kompakt verziónak és 13 Mini néven be is mutatta a tavalyi modell ráncfelvarrott utódját.

 

Rossz előjelek: A konkurencia már színre lépett

 

   Tavaly az iPhone 12 Mini  a megjelenés pillanatában még biztos sikernek tűnt, ugyanis a kompakt készülék mondhatni légüres térbe érkezett meg. Nem volt ugyanis a piacon egyetlen másik, valóban flagship kategóriás kis méretű készülék sem, hiszen az S20 vagy a P40 hiába voltak kényelmesek, de valójában csak a riválisokhoz mérten voltak kezelhető méretűek. A siker viszont még ilyen monopol helyzetben is elmaradt, ráadásul nem sokkal később az ASUS bemutatta a Zenfone 8-at, ami az iPhone 12 Mini egyetlen súlyos hiányosságát, a pocsék üzemidőt kijavítva tudott mégis kompakt lenni. Idén tehát egy ilyen erős konkurenciával is szembe kell néznie az új Mininek, ami valljuk be, nem túl jó kilátás egy remek, de aránylag sikertelen típus utódjának.

 

Még 6 gramm, még 0,3mm

 

  A 13-as széria megalkotásakor az Apple érezhetően arra koncentrált, hogy az egy évvel korábbi árak tartása érdekében inkább apró, de fontos belső, mintsem látványos külső változtatásokat eszközöljön. Éppen emiatt a 13 Mini sem változott sokat. A két fő eltérés a kamera és a szenzorszigeten fedezhető fel. Előbbin a kamerák immár nem egymás alatt, hanem átlósan eltolva foglalnak helyet, utóbbi pedig kisebb, de sajnos még mindig elég jelentős méretű lett. Ezen felül ha valaki nagyon alaposan megvizsgálja a készüléket vonalzóval és precíz mérleggel rájöhet, hogy bizony a tervezői hízókúrára fogták a minit, és vastagítottak rajta 0,3mm-t, aminek egy 6 grammos súlynövekedés lett az eredménye, de mivel még így is csak egy 141 grammos, pehelysúlyú készülékről van szó, nehéz lenne megróni emiatt a gyártót, ráadásul nem ok nélkül történt meg ez a nagyobbítás.

 

Apróbb csiszolások

 

  Ahogyan az várható volt, az Apple nem csak a dizájn, de a multimédiás terén is megmaradt a megfontolt, mások szerint lassú haladásnál. A kijelző például képátlóját és technológiáját illetően nem változott, felülete azonban picit nőtt a kisebb notch miatt, és bár a maximális fényerő is azonos maradt, a tipikus érték jóval magasabb lett, így HDR tartalom nélkül is elérhető már a 800 nit, ami kimagasló. Ami azonban kevésbé lenyűgöző, az a 60hz-es képfrissítés. Sokan ugyanis alapvető dolognak gondolták, hogy a már két éve rohamosan terjedő magas frissítési rátát minden idei modell megkapja, legfeljebb a sima modelleknél 120 helyett 90hz lesz a limit. Sajnos azonban se LTPO, se 90hz nem jutott a Minibe(előbbi megoldás pedig például 60hz-es maximális értéknél alaposan növelhette volna az üzemidőt), szerencsére így sem hat szaggatottnak a működés.

  Hasonló a helyzet a kamerák terén is. Fejlesztések ugyanis történtek szenzorcsere és szoftveres finomítás által, de továbbra is egy előlapi és két hátlapi(széles, ultraszéles) szenzorral kell gazdálkodni, melyek mindegyike 12MP-es és képes a 4K/60fps-es mozgóképek rögzítésére is. Természetesen, ahogy tavaly, úgy idén is remek kép és videóminőséggel van dolgunk, azonban a Zenfone 8-ra válaszlépésként illő lett volna az ultraszéles egység mellé autofókuszt mellékelni a makróképesség érdekében(főleg, ha már a Pro verziók rendelkeznek vele). A tesztek tanulsága szerint egyébként az új képalkotók és az immáron a Miniben is megtalálható szenzorstabilizálás jótékony hatása főként éjszaka érződik, amikor a jóval több felvett fény miatt a végeredmény is világosabb és részletesebb lesz.

A belső értékek

 

   Sajnos elmondható, hogy a mobilpiacon is egyre gyakoribb az a jelenség, hogy egy-egy telefont pusztán a látványos, de sok költséget nem igénylő számokkal adnak el. A kategóriához képest gigantikus, de cserébe az adatokat borzalmasan lassan kezelő tárhely, a sok megapixeles, de kicsi és a megfelelő képfeldolgozó szoftvert mellőző szenzor, vagy éppen a koros és gyenge chip által kezelni képtelen mennyiségű RAM gyakori vendég a minőségre kevesebbet adó gyártók közt. Szerencsére az Apple nem ilyen stratégiát követ és a 13 Mini sem fitogtatja a specifikációs listákon az erejét, a felhasználó kezében azonban annál inkább.

   Az aprócska készülékház belseje ugyanis eléggé rendesen meg lett pakolva. Kezdetnek például ott az A15 Bionic chip, ami ugyan kisebb felzúdulást kiváltott azzal, hogy a sokak által várt radikális teljesítménynövekedést nem produkálja az A14-hez képest, viszont jó hír, hogy így is érezhetően erősebb mint a Snapdragon 888 és energiatakarékosság, valamint hőkezelés szempontjából is jobban szerepel. Az bivalyerős lapkát azonban sajnos idén is csupán 4GB RAM egészíti ki, hiába közölték sorra a mérvadó tech portálok a 6GB-os adatot a megjelenés utáni néhány napban. Önmagában persze nem tragikus a 4GB, hiszen a mindennapi feladatokhoz bőségesen elég, azonban már az iPhone 11 Pro Max esetén is sok panasz érkezett arra, hogy komolyabb feladatok egyidejű futtatásához egyszerűen nem elég és azóta egyik ilyen funkció vagy applikáció RAM igénye sem csökkent csodába illő módon. A korábban sokat szidott tárhellyel szerencsére nincs ilyen probléma, ugyanis a gigabájtokat híresen szűken mérő cég, idén végre a nem Pro verzióknál is 128GB-ra emelte fel az alap kapacitást, ami a felhőtárhelyek és a streaming szolgáltatások népszerűbbé válása miatt a legtöbb felhasználónak elég lehet.

   Az iPhone 12 Mini esetén azonban korántsem a RAM, vagy éppen a benchmark pontszámok jelentették a fő problémát, ehelyett az, hogy üzemidő terén bőven alatt volt az elvárhatónak. Az Apple meglepő módon azonnal reagált a kritikákra, hiszen a 13 Mini már több mint 200-al nagyobb, 2438mAh-s telepet kapott, ami a jobban optimalizált lapkával kombinálva már gond nélkül kibír egy átlagos napot, és a mérsékelt kapacitás miatt az egyébként nem túl combos 20W-os töltéssel is elég hamar 100%-ra tornázható az aksi.

 

Szemben a Zennel

 

  A 13 Mini tulajdonságait és éppen, hogy 300.000 forint alatti árát vizsgálva kijelenthető, hogy egy zseniális és hiánypótló mobillal van dolgunk. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy amíg a tavalyi verzió akadálymentesített pályán indult, hiszen megjelenésekor a legkomolyabb konkurense, az S10e már rég nem volt kapható bontatlan állapotban, ráadásul hardveresen sem volt méltó ellenfele, addig idén az ASUS kompakt erőgépe már a piacon van és az ára is elkezdett bezuhanni, specifikációit tekintve pedig veszélyes ellenfél az idei Mininek. 

  Az ASUS előnye többek közt a még mindig sokkal jobb üzemidőben, a gyorsabb töltésben, a nagyobb felbontású, ezzel együtt pedig zoomolásra jobban megfelelő fő és az autofókusza miatt makró üzemmódban is használható ultraszéles szenzoraiban keresendő, de az olyan "apróságokról sem szabad megfeledkezni, mint a 120hz-es kijelző, vagy éppen a hosszabb élettartamot garantáló, akár 16GB-os RAM, mely szempontok sokaknál döntők lehetnek.

  Az Apple viszont, mint már volt szó róla, most alaposan felkészült az ütések viszonzására, így saját telefonja mellett gond nélkül fel tudja sorakoztatni az éjjeli fotózás és a bármilyen fényviszonyok közti videózás terén vitathatatlan előnyét, a kevésbé melegedő és erősebb chipet, a sokkal hosszabb szoftveres támogatást, a vezeték nélküli töltést vagy éppen a kisebb méretet(ami a kompakt telefonoknál nem utolsó szempont).

  Az iPhone 12 Mini tehát semmiképp sem nevezhető abszolút aranyérmesnek a saját mezőnyében, azonban az elmondható, hogy ha valaki ezt a készüléket veszi egy Zenfone 8 helyett bánkódni nem igazán fog, viszont ez fordítva is igaz, ami remek példa arra, hogy gyakran a hardveresen évekkel lemaradottnak(Apple), vagy másodvonalasnak(ASUS) titulált gyártók is képesek emlékezetes készülékeket piacra dobni. 

 

 

Szólj hozzá

Apple iPhone Vélemény