2020. ápr 20.

Vélemény: DooGee N20

írta: 1nsanat1
Vélemény: DooGee N20

Ennyiért ajándék, de vajon kellemes a meglepetés?

doogee-n20_3.jpg

   A strapatelefonok világa elég szűk, mindössze pár gyártó készít olyan telefonokat, amik képesek elviselni a mindennapinál jóval komolyabb kihívásokat, mint a por, a víz, a napi szintű ütések és az extrém hőingás. A legismertebb ilyen telefonokat a CAT gyártja, sajnos meglehetősen rossz ár-érték aránnyal, gyenge teljesítménnyel, a Samsung ütésálló szériája, az Xcover pedig még a riválisnál is durvábban árazza be hasonlóan másodrangú strapatelefonjait. Az angolul rugged-nek nevezett kategóriának azonban van egy névtelen királya, a DooGee, ami már több éve dobja piacra a legjobb középkategóriás telefonokkal összemérhető tudású páncélozott készülékeit olyan extra modulokkal, mint az éjjellátó, vagy épp a telefon hátára pattintható partyhangszóró. Azonban a gyártó nem csak egy pályán játszik, néha ugyanis kiad Y,X és N szériás mobilokat is, melyek a belépő kategória különböző részeit célozzák meg. Az N széria például a z erősebb Y széria nemzetközi piacra szánt modelljeit takarja, a jelenlegi családfő, a szerényen árazott 100 dolláros N20 pedig Y9 Plus néven is ismert.

   Az N20 nem lesz ikonikus telefon soha. Hátlapja műanyag, a három elérhető szín közül pedig a fekete és a kék még kicsit rá is játszik a műanyag hatásra, egyedül a fekete-lila színkombináció nevezhető érdekesnek, főleg ha hozzávesszük, hogy a telefon kerete alumíniumból készült, ami plasztik telefonoknál ritka, pláne ilyen áron. Akárcsak a markáns kamerasziget, ami nem egy optikai trükk, mint sok 2020-as telefonnál, itt ugyanis ténylegesen kell a nagy hely a 3 kamerának. Azért a DooGee gondolt arra, hogy ne legyen minden tökéletes, így sokak bánatára az ujjlenyomatolvasó hátul kapott helyet, a szerintem kifejezetten stílusos DooGee logó felett.

   A készülék oldalai szintén nem tartogatnak sok meglepetést, alul a 30.000 forint körüli árhoz dukáló gyengécske, de legalább 10W-os(az Apple 300.000 Ft-ig 5W-os töltőt ad, szóval a lassú töltő miatt még nem érdemes lemondani az N20-ról), van egy SIM tálca, mikrofon és hangszóró, szóval csak a szokásos.

   Az előlap azonban szolgálhat kellemes meglepetéssel. Egyrészt a vékony kávák csalhatnak mosolyt az emberek arcára, amik még úgy sem zavarók, hogy a sajtóképeken láthatóknál azért vaskosabbak. Másrészt maga a képernyő az ami ok az örömre, hiszen egy FullHD+ IPS panelről van szó, ami 6,3"-os mérettel párosítva már bőven alkalmas tartalomfogyasztásra. Az egyébként fényerőben nem túl combos kijelzőt szerencsére csak egy apró vízcsepp alakú notch "csúfítja", ami nem valószínű, hogy bárkit is komolyabban zavarna.

   Belsőre talán még kevésbé különleges az N20. 4GB RAM és 64GB tárhely jellemzi. A működéséhez szükséges erőt egy Helio P23-as MediaTek chip adja, ami gyenge és nagy fogyasztású, de az alapvető használathoz bőven elég, a gondok a hardverigényesebb játékoknál illetve a Google Maps+Youtube féle hardverigényes appkombinációknál kezdődhetnek. A nagy fogyasztás ennél egy kicsit kevesebb vizet zavar, ugyanis a hátlap alatt egy 4350 mAh kapacitású telep rejtőzik, ami még ma is nagynak számít, ráadásul az Android 9-es rendszer is elég jól optimalizált, tehát ez is visszafoghatja a fogyasztást. 

   Van azonban még egy teljesítményigényes dolog a telefonban, az pedig a kamera, pontosabban kamerák. Ezekből ugyanis az előlapi illetve a fő hátlapi egyaránt 16 megapixeles, ráadásul a hátsó Sony szenzor, ami a tesztek alapján az árhoz képest egészen vállalható képeket lő, és a gyártó szerint optikai stabilizálást kapott(ez persze egyértelműen hazugság). A másik két 8 megapixeles kamera már kevésbé vállalható, az ultraszéles lencse képei nagyon gyengék, ráadásul a beígért 130°-os látószög sem teljesül, az utolsó kamera pedig egy fölöslegesen nagy megapixelszámú mélységszenzor. 

   Összességében tehát az N20 látszólag semmi különöset nem kínál, és több tekintetben kifejezetten felejthető készüléknek nevezhető, de ez a nézőpont csak addig él, amíg az ember meg nem látja az árát. 32-33.000 forintos áron ugyanis ennél jobb nem nagyon van a piacon. A legolcsóbb használható telefonokon általában legalább 45.000-es árcédula lóg, és annyiért jellemzően 2-3 giga RAM, 3500 mAh és 32GB tárhely jár, a DooGee azonban ennél jóval többet ad olcsóbba. Ha tehát egy belépő szintű telefonra van szükséged vagy csak kell egy feláldozható másodlagos telefon bátran rendeld meg az N20-at.

   

Szólj hozzá

Vélemény Budget DooGee N20