2020. ápr 23.

Nem nőtt fel az ultra nagy elvárásokhoz: S20 Ultra DXOMARK teszt

írta: 1nsanat1
Nem nőtt fel az ultra nagy elvárásokhoz: S20 Ultra DXOMARK teszt

122 ponttal helyezkedett be több tavalyi készülék mögé a kameraszörny

158571s.jpg

A Pixel és a Huawei P széria népszerűsége nagyban felelőssé tehető azért, hogy egy mai telefonhasználó már elvárja, hogy a telefonja egy minden környezetben használható fényképezőgép is legyen, erre az igényre pedig a Samsung is ragált elég gyorsan, hiszen ahhoz képest, hogy az S8 és S9 szériáknál még kép és videóminőségben sem voltak a csúcson az S10 és a Note 10 szériánál sikerült elérni, hogy fotózásban méltó kihívói legyenek a Huaweinek videózásban pedig az iPhone trónját megcélozzák. Fejlesztéseiket a méltán elismert DXOMARK tesztlabor is díjazta, az iPhone és a Mate 30 Pro megjelenéséig a Note 10+ bár csak 1 pont előnnyel, de uralta a ranglistát. A fotós sikerekben gazdag évet pedig a 108 megapixeles szenzorjuk megjelenése remekül zárta, hiszen az ilyen kamerával szerelt középkategóriás Xiaomi Mi Note 10 család sikeresen beérte a Mate 30 Prot is. Ezek után a Samsung jogosan vágott neki bizakodva a 2020-as évnek.

   2020 hatalmas elvárásokkal kopogott a Samsung ajtaján, hiszen jött a korszakváltó S20 ideje, amit bizony brutális kamerarendszerrel kellet felszerelni, hogy újra a trónon legyenek és bár az S20 és az S20+ gyengébb rendszerekkel lett felszerelve, az ízig vérig flagship S20 Ultra megkapta a mobilok történelmének számok tekintetében legerősebb kamerarendszerét. 108 megapixeles főkamera, négy helyett már 9 pixelt összesűrítő szűrővel, 48 megapixeles zoom kamera, ami 4-szeres optikai, 10-szeres elvileg veszteségmentes és 100-szoros digitális nagyítást tesz lehetővé, 12 megapixeles furcsa módon fix fókuszú ultraszélesszéles látószögű kamera és egy 3D ToF szenzor. Azonban a fotózás nem papíron történik így az elvi szinten minden másnál sokkal jobb kamerarendszer eljutott a tesztelőkhöz, persze jó alapos késéssel, hogy a készülék kaphasson előtte 2 fontos kamerát érintő frissítést. A DXOMARK pedig szíves-örömest górcső alá vette az Ultrát, és  ítéletet mondtak felette.

   A szerteágazó, 1600 fotóból és 2 órányi videóból álló tesztanyag alapján a készüléket 122 pontra tudták értékelni, ami csak a 6. helyre volt elég, ami bizony elég gyengének mondható. Abszurd módon még a Mi10 Pro is előkelőbb helyet zsebelt be, ami ugyanennek a kamerának a korábbi, csak Quad-Bayer szűrős verzióját használja, de a tavalyi, mostanra több mint fél éves Mate 30 Pro 5G is befért még az S20 Ultra elé. Az eredmény persze jórészt nem a hardver hibája, egyszerűen a Samsung képtelen volt megfelelő szoftvert írni a minden téren megújult kamerarendszerre(eddig ugyanis jellemzően nem sokat változtattak a szenzorokon, a fő fejlődést jobb algoritmusokkal oldották meg), amit a teszt is bizonyít, hiszen főbb gyengeségeknek a borzalmas autofókuszt, a fehéregyensúly kezelését és az éjszakai mód középszerűségét jelölte meg a tesztlabor. A képet tovább árnyalja, hogy a csapat a Snapdragon chipes verziót tesztelte, azonban hozzánk csak az Exynosos verzió jutott el, ami a MrWhosetheboss csatorna alapítójának, Arunnak a tesztje alapján szabad szemmel első ránézésre érzékelhetően gyengébb fotókat és videókat készít és sok tekintetben a tavalyi S10+ szintjét sem éri el. Ezek után jó kérdés, hogy az "otthoni" lapkákkal szerelt készülékek hány ponttal érnének el kevesebbet egy DXO teszten.A készülékkel szerzett saját tapasztalataim alapján pontok terén én nagyjából a P30 Pro környékére tenném, azonban ez felvet 2 fontos kérdést.

Hogyan lehetséges, hogy a Samsung a tavalyi remek eredményei után ilyen visszalépést produkált kamerás fronton?

Vajon a jelenleg meglehetősen kameraközpontú mobilpiacon mennyire rendíti meg a legnagyobb gyártó iránt táplált bizalmat az, hogy a sok típushiba után a vitán felül piacvezetőnek gondolt kamerarendszer mondhatni leszerepel a mérvadó fotós és videós teszteken.

Szólj hozzá

Samsung Hírek Kamera S20 Ultra