2020. ápr 26.

Fél millióért fél tucat súlyos hibát ad az S20 Ultra

írta: 1nsanat1
Fél millióért fél tucat súlyos hibát ad az S20 Ultra

Hiába a frissítések, sorra kerülnek elő a készülék gyengéi

   samsung-galaxy-s20-ultra-kamera-header.jpg

   Az S20 Ultra az a telefon volt megjelenése előtt, amire nagyon vártam. Egy techdemo, amiben a Samsung bemutatja minden tudását és a beleölt vagyonoknak hála majd teljesítmény, funkciók, de főleg fotózás terén szinte megugorhatatlan mérföldkövet fog jelenteni. Meg is jelent szépen a készülék meggyőző specifikációkkal és csak minimális kompromisszumokkal, ámult is mindenki a tudásán azonban beütött a Samsung számára sajnos nem újnak számító forgatókönyv, mégpedig az, hogy  a készülék szériahibás. Ismerjük már sajnos ezt, elég a kigyulladó Note 7-re, a fél nap alatt elsötétülő Fold képernyőre, vagy a Z Flip -5°-nál már megrepedő kijelzőjére gondolni. Nos az S20 Ultra szintén kapott hasonló hibákat és a legrosszabb, hogy ezekből nem mind javítható szoftveresen a legújabb hírek szerint. Nézzük is mik ezek a hibák, hogy ha valaki esetleg venni szeretne egyet mégis, akkor tisztázza magában, hogy képes-e együtt élni a problémákkal.

Megjegyezném a lenti problémák közül jómagam csak 3-at tapasztaltam élőben, de a többire is van az interneten képi vagy videós bizonyíték, így létező problémának kell tekintenem őket.

1.:Ugráló autofókusz: A készülék fotók és videók esetén is szereti "rángatni" az autofókuszt, nem találja el a keresett fókusztávolságot, ami képeknél kis odafigyeléssel nem jelent nagy gondot, hiszen maximum kicsit tovább tart elkészíteni a fotót, videózásnál azonban borzalmasan gagyi hatást kelt a felvétel közben ugráló fókusz, ami természetesen a kész videón is ott marad, tönkretéve azt. A Samsung állítása szerint a baj szoftveres és hamarosan javítják, bár ennek ellent mond, hogy ezt már 2 frissítéssel ezelőtt is ígérték, azonban a probléma még mindig fennáll, csak épp a hiba gyakorisága csökkent.

2.: Képtelen közelre fókuszálni: Sok ember van akinek a most divatba jött makró funkció egy gyakran használt mód fényképezésnél, viszont még több ember akad, aki dokumentumokat is telefonnal szokott fotózni. Nos nekik az S20 Ultra kifejezetten rossz választás, hiszen a telefon fizikailag képtelen közelre fókuszálni, így a 10-12 centinél közelebbről készült képek kivétel nélkül homályosak lesznek. Korábban ez is be volt tudva szoftveres bakinak, azonban a legújabb források már hardver problémáról beszélnek így ezt javítani sem lehet, ráadásul mivel az optikai zoom fixen 4-szeres így a szokásos a köztes 2-3-szoros hibrid zoom pedig a tesztek szerint gyenge, így az ezzel történő trükközés a makró felvételek érdekében sem jó opció.

3.: Üzemidő gondok: Hiába az 5000 mAh kapacitású telep, ha a chip és a szoftver zabálja az áramot. Az Exynos lapkával szerelt(Európában csak ez kapható, minden máshol Snapdragon került az Ultrába) telefonok ugyanis 120Hz-es képfrissítés esetén nagy visszaesést produkálnak üzemidőben, órákkal rövidebbet mint a Snapdragonos verzió, ami azért nevetséges, mivel a gyártó külön kiemelte, hogy nem lesz érezhető különbség semmilyen téren az eltérő lapkakészletek ellenére. A hiba természetesen nem javítható, a 120 Hz kikapcsolás pedig csak enyhít a gondon megoldani nem oldja meg.

4.: Melegedés: Megint az Exynos a gond forrása, a probléma pedig az, hogy az S20 Ultra már kis terhelés hatására is érezhetően melegszik, játék vagy bármi komolyabb számítást igénylő művelet során pedig konkrétan zavaróan forró lesz a hátlap. Ez mondjuk télen nem akkora gond, de nyáron ez sok telefon "életébe" kerülhet, hiszen az alapból forró chipet ha erős külső hőhatás éri könnyen tönkre mehet, a nyári tűző nap pedig pont ilyen. Persze, be lehet húzódni az S20 Ultrával az árnyékba, de abszurd forgatókönyv, hogy az újonnan vett flagshipedet vámpírként kezelve menekíted a naptól miközben mások az akár 40.000 forintos telefonjukkal vígan játszanak a déli napsütésben. A gond újra hardveres, javítása lehetetlen.

5.: Gyenge teljesítmény: És megint az Exynos... Független tesztek ugyanis kimutatták, hogy az Exynosos verzió normális hőmérséklet esetén még csak 10%-al gyengébb mint a Snapdragonnal szerelt, azonban kis használat után jön a pokol. A fent említett melegedés hatására ugyanis a készülék számítási kapacitása bezuhan....a tavalyi Snapdragonos S10+ pontszámai alá, ez pedig egy marketinggel védhetetlen gyengeség. A legszomorúbb, hogy a Samsung mégis védeni próbálja és legutóbbi nyilatkozatuk a témában az volt, hogy a saját gyártású Exynos 990 lapkájuk semmiben sem maradnak el a Snapdragon 865-től. A hiba értelemszerűen a chipből fakad, így maximum egy Amerikából rendelt új készülékkel orvosolható.

6.: Zöldülés: Az összes hiba közül ez a leginkább szembetűnő, hiszen ez bármikor látható, ha a készülék nincs magas fényerőn, egy ilyen fejlett OLED panel esetében pedig az automata fényerőszabályozás szinte sose veszi föl túl magasra az értéket. A hiba elég egyszerűen jellemezhető: a képernyő fogja magát és elzöldül. Nem romlik el, nem halnak meg pixelek, nem tartós, tehát beégésről szó sincs, egyszerűen zöldes árnyalatot kap minden ami látható. A hiba főként az Exynos(már megint....) chipes verzióknál jelentkezik, és a Samsung szerint szoftveres, amit megkérdőjelez, de persze nem cáfol, hogy a szintén Samsung kijelzővel szerelt OnePlus 8 Pro esetén is elkezdett jelentkezni a hiba és két teljesen eltérő lapkával szeret, különböző szoftverű készülék esetén azonos hiba ritkán jelentkezik szoftveres okokból.

galaxy_s20_ultra_green_tint.jpg 

   Egyenlőre ennyi súlyos hiba került nyilvánosságra a Samsung flagshipjéről, ami sajnos így is sok, pláne ha belekalkuláljuk a majdnem fél millió forintos árat. Mindenesetre ha a szoftveres hibák javításra kerülnek, vagy újabbak derülnek ki arról azonnal hírt fog adni a Phonecast.

Szólj hozzá

Samsung Hírek S20 Ultra