2020. jún 10.

Teszt: Huawei Y5p

írta: 1nsanat1
Teszt: Huawei Y5p

A visszalépés iskolapéldája

huawei-y5p-kv.jpg

 

   Bár a mobilgyártók ritkán emelik ki, de az eladásaik jó részét mindig az olcsóbb készülékeik teszik ki, melyeket szinte bárki megengedhet magának. A világ jelenleg 2. legnagyobb gyártójának számító Huawei is ezeknek a telefonoknak köszönhette sikerét, ezért a kifejezetten belépőszintű telefonokból álló Y széria is megkapja évről évre a ráncfelvarrást. Tavaly azonban a megszokottól eltérően a legolcsóbb tag, az Y5(2019) esetén már voltak hiányosságok, melyek felett azonban szemet lehetett hunyni a zseniális dizájn(a bőr hatású hátlap fölöslegessé tette a tok használatát, és kifejezetten prémium hatást keltett) miatt. Idén természetesen ismét megjelentek a belépő széria képviselői, egy p betűvel a nevük után, a kérdés már csak az, hogy az idei Y5p az elődhöz hasonló árazással kijavította-e annak hibáit, vagy tovább tetézte azokat?

Külső:

  A dizájnt tekintve az Y5p-nek komoly elvárásokkal kellett szembesülnie, hiszen a jelenleg is kapható Y5(2019) elég magasra helyezte a mércét prémium hatású fekete, és nőiesen elegáns barna színvariánsaival(kapható sokkalta felejthetőbb kék színben is) és aránylag vékony káváival és sajnos ez keményen keresztbe tesz a teszt alanyának. Az Y5p ugyanis kifejezetten csúnya.

  Egyrészt a telefon elején a vékony keretet és a parányi notchot  tekintélyes kávák váltották fel, melyek már 2 éve is megkérdőjelezhetők lettek volna, azonban a sok esetben formatervezés szempontjából élenjáró gyártó úgy gondolta, hogy az embereknek nincs szépérzékük, így biztosan senkinek sem fog feltűnni, hogy a telefon alsó és felső kávája eltérő vastagságú. Persze mindenkinek feltűnt azonnal, így ha ez lehetséges, akkor még a Google Pixel 4 és az iPhone SE előlapjánál is nagyobb arányú közutálatot váltott ki ez a rosszul sikerült előlap.

  Másrészt hátul sem stimmel minden. A hátlap ugyanis unalmas, teljesen műanyag hatású műanyag(szó sincs itt glasstic hatásról) amin az egyébként korrekt színvariációk sem tudnak segíteni. Ahogy az sem, hogy a telefon kameraszigete egy nem is igazán létező divatot követve négyszög alakú(tény, hogy vannak hasonló kinézetű telefonok, de a legtöbb szavazáson toronymagasan elutasították az emberek ezt a megoldást, szóval jó értelemben vett divatról nem igazán lehet beszélni), azonban ki lehet jelenteni, hogy a külcsín hazudik. A kamerasziget ugyanis felesleges, mivel csak egyetlen kamerának ad helyet, a vaku és a kamerának álcázott mikrofon bárhova máshová is elfért volna és így reprodukálható lett volna a tavaly is sikert arató kinézet.

   A telefon egyébként olyannyira nem vérbeli Huawei a külsőt tekintve, hogy a cég nevét is 90°-al elfordítva írták rá a telefonra(a Huawei telefonokon a márkanév a telefon alsó sarkában, a telefon oldalával párhuzamosan helyezkedik el), ami bár nem végzetes hiba, de iszonyú nemtörődömségről tanúskodik.

Minőség:

   Bár a belépő szinten nem elvárás a prémium minőség, alapvető normák itt is léteznek és szerencsére ezeknek az Y5p meg is felel. Kézben fogva nem kelti azt az érzést, hogy könnyedén széttörhető lenne és bár vízállóságnak nyoma sincs az illesztések jó eséllyel kibírnak egy kis port és egy kisebb esőt. Más kérdés, hogy ez nem feltétlenül elég, hiszen a hátlap és a keret olcsó műanyag, így kötelező rá a tok, ha nem akarunk mély karcolásokat látni rajta, ami általános az ilyen telefonoknál, azonban az Y5(2019) a bőr hatású hátlappal mérsékelni tudta ezt a problémát, így a korrekt minőség sajnos középszerűnek hat a házon belüli konkurencia hatására.

Képernyő:

   A hatalmas mobilok korát éljük, azonban ha egy telefon kis kijelzővel érkezik, az nem baj, sőt sok esetben még pozitívum is, hiszen még mindig sok ember vágyik kompakt készülékre. Az Y5p-t  az 5,45" képátlójú LCD képernyője mégsem nevezhető hibátlannak. A felbontás 720p, ami az ilyen árú készülékeknél általános, a kis méretnek köszönhetően pedig a képpontsűrűség is elfogadható, azonban a készülék fényereje nem túl erős, aminek az oka, hogy a panel tökéletesen azonos az Y5 Prime, egy két éve megjelent belépő szintű készülék kijelzőjével, így nem beszélhetünk modern technológiáról. Szerencsére a betekintési szögekkel és a fényszivárgással nincs komoly gond, az alapszintű felhasználásra megfelel, azonban itt is jelentősen rontja a képet a 2019-es Y5 modernebb megoldása. 

Hangzás:

   Hangok terén a Huawei telefonok mindig is korrektül teljesítettek és a cég egyik ismérve, hogy az olcsóbb telefonjaikból sem spórolják ki a minőséginek ugyan nem, de korrektnek nevezhető hangrendszert. Jelen esetben is ez a helyzet, az Y5p ugyanis telefonbeszélgetések terén remekel, de az egyéb hangokért felelős alsó hangszóró sem teszi nevetség tárgyává a telefont. Hangerő terén a készülék azért messze van a tökéletestől, de az elégséges szintet gond nélkül produkálja komolyabb torzítás nélkül is. A jack csatlakozó megléte szintén javít a helyzeten, hiszen a legtöbben egy ilyen telefon mellé nem szívesen vesznek drága prémium füleseket, jack csatlakozós megoldásokból viszont már egész olcsón kapni értékelhetőt.

Teljesítmény:

   A telefon lelke a chipset, szokták mondani. Az Y5p esetén ez hatványozottan igaz, ugyanis csak ezen a téren tud előrelépést felmutatni az elődhöz képest. A Helio P22 ugyanis 8 magos, míg az előd mindössze egy 4 magos A22 chip által volt hajtva. Persze csodát nem kell várni ettől se, nem kevés modernebb és hatékonyabb lapka található a piacon, azonban a mindennapi feladatokra ez is megfelel. Sajnos játékok és multitasking esetén az új lapka a régihez hasonlóan befürdik, ugyanis a grafikus gyorsító azonos, meg persze a 2GB RAM sem feltétlen elég és sajnos hamar belassul a telefon ha a 32GB-nyi tárhelyre felhelyezett kevéske applikáció közül egynél többet szeretne az ember futtatni. Erre mondjuk lehetne mondani, hogy belépő szinten ne várjon többet az ember, azonban idén már nem kevés telefont láthattunk hasonló áron 3GB RAMmal érkezni, kínai márkáknál pedig a 4GB is előfordul, szóval teljesítmény terén az Y család legolcsóbb tagja elég középszerűen muzsikál.

Szoftver:

   Bármennyire is optimalizált és felhasználóbarát az EMUI,a Google szolgáltatások hiányában sajnos menthetetlenül hiányos még most. Ezen a Huawei felhasználói felületének 10.1-es, egyébként remek funkciókkal felszerelt verziója sem segíthet teljesen, de azért megpróbálja a lehetetlent. A remekül megírt szoftver széleskörűen használható, és okosan osztja be a korlátozott erőforrásokat, remek alternatívákat kínál, azonban az olcsó telefont vásárló emberek ritkán szakértői a telefonoknak, így nem valószínű, hogy harmadik féltől származó APK fájlok segítségével fognak telepítgetni hiányzó appokat  az újdonsült Y szériás készülékükre.

Akkumulátor:

   Ha az idei mobiloknak van általános jellemzőjük, akkor az a nagy akkumulátor. Bármerre nézünk a piacon hatalmas telepekkel felszerelt telefonokat látunk(persze csak ha tekintetünk elkerüli az Apple és a Google telefonjait) még belépő szinten is, a 4000 mAh kapacitás pedig már nem rekordérték, hanem szinte norma. Egy ilyen piacra dobott be a Huawei egy telefont, ami az elődökhöz hasonlóan mindösszesen 3020 mAh-el gazdálkodhat. Ez elsőre siralmasnak tűnhet, és valamilyen szinten az is, azonban nem szabad elfelejteni, hogy egy parányi telefonról beszélünk, gyenge hardverrel és remekül optimalizált szoftverrel, így a helyzet rögtön nem olyan sötét. 

   Az Y5p ugyanis a legtöbb esetben kibírja az egy napot, a nagy fogyasztású alkalmazásokat pedig teljesítménybeli korlátok miatt amúgy sem fogja sűrűn használni az ember. Sajnos a telefont csak micro USB-n keresztül lehet tölteni, aminek a maximális teljesítménye 10W, azonban "hála" a kis telepnek nem kell fél napig a töltőn hagyni a készüléket a 100% eléréséhez. A készülék ilyen téren nyújtott tudása tehát középszerű, de nem vészes, bár a képet ronthatja, hogy az Y6p, a nagytesó 5000 mAh kapacitással érkezett.  

Kamera:

   A kijelző után a kamerás visszalépés a legfájóbb pont a teszt alanya esetében. A tavalyi modell ugyanis az erősnek nem nevezhető, de elfogadható teljesítményt nyújtó 13 megapixeles PDAF-el felvértezett szenzorával hozta a kategória átlagát, idén azonban valami nagyon félrement, hiszen a hátlapon csak egy 8 megapixeles modult találunk ami a PDAF hiányában fókusz terén messze elmarad az elődtől, ahogy felbontásban is. Szerencsére színkezelés és dinamikatartomány terén nem észlelhető visszaesés, sem fotók, sem videók terén és összességében hasonló a végeredmény, azonban ez messze van a megfelelőtől, ugyanis a feladat az lenne hogy évről évre javuljon a kamerás képesség nem pedig az, hogy alig láthatóan legyen gyengébb.

  Szelfik esetén talán picit jobb a helyzet, itt nem történt hardveres romlás, csak szoftveres javulás, de ennek észleléséhez DXOmark tesztelőkhöz méltó részletekbe menő összehasonlítás kell. 

Extra funkciók:

   Az Y5p a kifejezetten régies mivoltának hála extrák terén nem vall szégyent. Van jack, FM rádió, bővíthető tárhely, már csak a levehető hátlap hiányzik. Szoftveres téren pedig ott van az EMUI ami a piac egyik legsokoldalúbb rendszere és bár a kijelző miatt az Always on Display és a kamerák korlátozott száma miatt a sokoldalú kameraapplikáció funkcióinak egy része kimaradt, a végeredmény még így is jónak mondható, bár egy ujjlenyomat olvasó ennyi kompromisszum után bőven elfért volna a készülék hátán, egy NFC chipről nem is beszélve.

Ár/Érték arány:

   Mit lehetne ezek után mondani a telefonról, mi menthetné meg ennyi negatívum után? Talán az ára? 

   Sajnos nem! Az Y5p még egy árzuhanás után is 38.000 forint körül mozog a hivatalos eladóknál, ami bár nem sok, de még pont felette van az Y5(2019) árának, ami a fele akkora tárhely és a fele annyi processzormag ellenére egyértelműen jobb telefon, tehát az idei belépő Huawei nem épp jó vétel. Igazából minden megvan benne ami egy nagyon-nagyon alap telefonhoz kell és igazán zavaró hibája sincs ha elvonatkoztatunk az ártól és a konkurenciától, de ehhez a készülékhez egy 28-30.000 forintos ár passzolt volna, annyiért bizony bőven megérte volna szemezni vele és akkor a pontozása is teljesen másképp alakult volna, azonban a Huawei sajnos már nem először lövi be rosszul egy-egy készülék árát.

 

 

Külső: 3/10

Minőség: 6/10 

Képernyő: 4/10 

Hangzás: 7/10 

Teljesítmény: 6/10

Szoftver: 6/10 

Akkumulátor: 5/10 

Kamera: 4/10 

Extra funkciók: 6/10 

Ár/Érték arány: 5/10

Összesítve:52/100

Rossz vétel!

Szólj hozzá

Teszt Huawei Budget