2020. jún 15.

Redmi 8(64GB) VS Huawei Y6p

írta: 1nsanat1
Redmi 8(64GB) VS Huawei Y6p

redmi8-vs-y6p.jpg

 

    Szerencsére mára már bőven vége annak a szomorú korszaknak, amikor a belépő szintű telefonok használhatatlan, gyenge és hibákkal küzdő készülékek voltak. Mára már ott tartunk, hogy az olcsó, akár 50.000 forintos telefonok is rendelkeznek minden igazán fontos funkcióval, sőt gyakran képesek olyan dolgokra is, melyekre a csúcstelefonok már nem. Az olcsó telefonok nagyjának azonban még tavaly is megvolt az a hibája, hogy üzemidő terén messze lemaradtak a drágább társaiktól. Két híres kínai gyártó, a Redmi és a Huawei azonban úgy gondolta, ezen változtatni kell, ezért megalkottak egy-egy üzemidőbajnok készüléket, a korábban már a kompakt Galaxy A20e ellen ringbe szálló Redmi 8-at és az Y6p-t. A kérdés már csak az, hogy melyik telefont érdemes megvennie annak, aki két napos üzemidőre vágyik alacsony áron.

   A két telefon bár közel azonos célközönségnek készül külsőre mégis más irányvonalat követnek. Szemből mondjuk ez nem igazán vehető észre, hiszen a Redmi 8 6,22"-es képernyőjénél alig nagyobb a Huawei 6,3-asa és a HD+ os felbontás is stimmel, de az IPS LCD technológiai is adott. A kijelzőt övező keretek mindkét telefonon kellően vékonyak, egyedül alul szembesülhetünk tekintélyes tokákkal, amit a Redmi sajnos tetéz a kifejezetten idejétmúlt előlapi márkajelzéssel. Fölül szerencsére mindkét esetben csak egy-egy apró notch zavar be, amik bár más alakúak kissé, azonban a bennük lévő kamera azonos, mindkét esetben egy 8 megapixeles f/2.0-ás egységről beszélhetünk nagyjából hasonló, a célnak megfelelő tudással. Hátul már erősebb a kontraszt a két telefon között, a Redmi 8 ugyanis egy figyelemfelkeltő és mondhatni egyedi dizájnt kapott, amin csak a kissé elhibázott és egyérzelműen műanyag hatású fekete,kék vagy piros hátlap ront, míg az Y6p egy kifejezetten tucattelefon lett megjelenését tekintve, azonban a fekete variánst kivéve sikerült elég üvegszerű hátlapot összehozni műanyagból, ráadásul a smaragdzöld és a lila színek nem túl gyakoriak a piacon így nem teljesen olvad bele a tömegbe az egyébként fájóan sokat látott hátlapkialakítás.

   A telefonok hátoldalán persze nem a választott színárnyalat vagy éppen az ujjlenyomatolvasó a legfontosabb látnivaló, hanem a kamerák. Ezen a téren nyers számokban és a képességekben is egyértelmű a Huawei fölénye. Bár a Redmi 12 megapixeles fő kamerája a 2 megapixeles mélységérzékelővel karöltve portré és normál módban egyaránt jól teljesít és videózás terén sem vall szégyent, mégis érezhetően kevéske ez a teljesítmény, ha megnézzük a rivális telefon  tudását. A normál látószögű egység mondjuk itt sem váltja meg a világot, egy 13 megapixeles Sonyról van szó, ami végzi a dolgát korrektül, de érezhetően a belépő szinten marad és a mélységszenzor sem végez átlag feletti munkát, de hasznos kiegészítőként feltűnik egy harmadik, 5 megapixeles ultraszéles modul is,ami bizony örömteli extra és jó fényviszonyok mellett kifejezetten vállalhatóan dolgozik. Videók terén természetesen egyik készülék sem alkot maradandót, de a kötelezőt hozzák szinte azonos minőségben, azonban a párbajt itt is az Y szériás telefon plusz látószöge dönti el.

    Természetesen a telefonok nem fényképezők, sok esetben többet számít a belső, azonban itt nagyjából kiegyenlített a helyzet. Az akkumulátorok azonos méretűek, mindkét esetben 5000-es telepekről beszélhetünk és bár a Redmi USB-C töltője 18W-al tudja pumpálni az energiát a telefonba, de a Huawei sem szégyenkezhet, hiszen a micro USB-s kábelen keresztül 10W-al nem csak töltődni, de tölteni is képes, így a vezeték nélküli fülhallgatóknak esélyük sincs lemerülni az Y6p mellett. A hatalmas mennyiségű áramokból mindkét esetben 12 nm-es chipset lakmározik, azonban ezek gyártói eltérőek. A Redmi 8 lapkája Snapdragon, ennek neve jobban is cseng, de használat során aligha fogjuk érzékelni, a P22-essel szembeni előnyeit, ugyanis ezek még Antutuval sem érzékelhetők. Tárhely terén szintén nem tér el a két típus, 64GB áll rendelkezésre, bár a tényleges szabad terület a Redminél több. Ennek azonban nem érdemes örülni, mert ez ebből fakad, hogy az Y6p már frissebb Android 10 alapú rendszerrel érkezik ami komoly előny lehet sokaknak, de a Huawei Google mentessége már kevésbé.  Az sem dönti a mostanában nehéz időket élő vállalat terméke felé a mérleget, hogy a Redmi 4GB RAM-ot kapott a rivális 3 GB-jával szemben, bár megjegyzendő, hogy a Huawei EMUI rendszere érezhetően jobban osztja be a forrásokat, ami nagyjából kiegyenlíti a különbséget.

   Más téren is megy az adok-kapok a két telefon közt, a Redmi infrájára a Huawei NFC chippel felel, az Y6p modernebb, 5.0-ás Bluetooth képességét pedig kontrázza a Xiaomi által gyártott készülék beépített és fülhallgatót sem igénylő FM rádió funkciója.

   Összegezve látható, hogy a Redmi egy zseniális készülék, hiszen ahogy gyengébb kiszerelése méltó ellenfele volt a Samsung népszerű kompakt telefonjának, úgy a 4GB RAM-os verzió most ugyanilyen remekül állja a sarat a Huawei terméke ellen. Azonban mostanra már érezhető, hogy a fél éves készülék rendelkezik több hiányossággal is, ami miatt az Y6p összességében minimálisan jobb készüléknek mondható. Természetesen akinek fontosak a Google alkalmazások, azoknak egyértelműen jó döntés a híres 8-as, de a hétköznapi felhasználó valószínűleg elégedettebb lesz a jobb kamerákkal és a változatosabb funkciókkal(Az NFC és a fordított töltés iszonyú hasznos tud lenni), mint a jobban hangzó nevű lapkával és a ritkán használt infrával.

   

 

 

Redmi 8 Huawei Y6p
Méret 156,5x75,4x9,4mm 159,1x74,1x9mm
Tömeg 188g 185g
Előlap Gorilla Glass 5 Üveg
Keret Műanyag Műanyag
Hátlap Műanyag Műanyag
Védelem Nincs Nincs
Kijelző típusa IPS LCD IPS LCD
Képátló 6,22" 6,3"
Felbontás 720x1520 720x1600
Rendszer Android 9/MIUI 11 Android 10/ EMUI 10.1
Kártyafoglalat Dual SIM+SD Dual SIM+SD
Chipset Snapdragon 439(12nm) Helio P22(12nm)
Antutu(v8) 95.000 95.000
RAM 4GB 3GB
Tárhely 64GB 64GB
Bővíthetőség Micro SD Micro SD
Töltő USB-C 2.0 micro USB 
Teljesítmény 18W 10W/10W fordított töltés
Akkumulátor 5000mAh 5000mAh
Hátlapi kamera 1. 12MP f/1.8  13MP f/1.9
Hátlapi kamera 2. 2MP Mélységszenzor 5MP f/2.2 Ultraszéles
Hátlapi kamera 3. Nincs 2MP f/2.4 Mélységszenzor
Előlapi kamera 8MP f/2.0 8MP f/2.0
Hátlapi videó 1080p/30fps 1080p/30fps
Előlapi videó 1080/30fps 1080p/30fps
Hangszórók Mono Mono
Jack csatlakozó Van Van
NFC Nincs Van
Infra Van Nincs
Bluetooth 4.2 5.0
Ujjlenyomatolvasó Hátul Hátul
Arcfelismerés 2D 2D
Ár 49.990 Ft 53.999 Ft
Szólj hozzá

Huawei Budget Versus Redmi