2020. jún 18.

Abszurd elnevezések a mobilvilágban

írta: 1nsanat1
Abszurd elnevezések a mobilvilágban

Vajon miért ragaszkodnak egyes gyártók a zavaró készüléknevekhez?

maxresdefault_1.jpg

   Egy mobiltelefon tudását nem befolyásolja a neve, mondhatnánk és igazunk is lenne. Azonban ennek ellenére mégis elég fontos egy készülék neve, hiszen ez alapján jobb esetben behatárolható az adott telefon képessége, vagy épp árazása, sőt akár erősségei is. A Samsung Note szériája például remekül árulkodik arról, hogy az S-Pennek hála bizony sokkalta egyszerűbb a jegyzetelés a készüléken, a Huawei P termékcsaládja esetén pedig kis utánajárás, vagy reklámnézés után kiderül, hogy a P a photography szóra utal, ráadásul nem ok nélkül, hiszen ezek a készülékek jellemzően 1 évvel megelőzik a mezőnyt fényképezés terén. A jó névre akár a Xiaomi is remek példa, itt ugyanis a flagship szériánál a cégnevet csupán egy szám követi, így egy szimpla beszélgetés is reklámként hathat, mivel a felhasználó kénytelen a szám elé mondani a gyártó nevét is, hogy hivatkozni tudjon a telefonjára. Azonban a piacon vannak gyártók, akik valami oknál fogva nem hisznek az egyszerűség pozitív hatásában, ezért a vásárlók dolgát nehezítve adnak furcsa neveket az összes, vagy csak néhány telefonjuknak. Álljon is itt pár zavaró trend vagy konkrét eset a legnagyobb gyártók fájó hibáiról.

   Számtanóra a OnePlusszal

   A OnePlus mára egy világszinten elismert kínai gyártó, ami az Applehöz hasonlóan a kismillió modell helyett inkább évi 1-2 típus kiadásában hisz, amiket számmal vagy számmal és egy T betűvel jelölt. A múltidő sajnos indokolt, mivel mostanra ők is elkezdtek felülni a Pro mániának, így idén kifejezetten széles termékpalettára számíthatunk a cégtől, azonban nem ez a gond a cég esetén. Sőt angol nyelvterületen kívül nincs is igazán baj a telefonjaik nevével, hiszen  a "Vanplasz nyolc pró" névben semmi furcsa azonban a cég debütáló telefonjai sok országban ihlették meg a mémgyárosokat anno, hiszen egy angol nyelven " Egy meg egy" vagy "Egy meg hat T" nevű készülék sokakban az általános iskolás matekórákat idézte fel, ráadásul a fejlettebb telefonok esetén a T értékét nem is tudta kiszámolni soha senki.

A kis-nagy iPhone

   Az Apple kifejezetten kedvezett korábban a rajongóinak a nevek terén, aminek részben a szűk termékkör az oka, részben pedig az, hogy marketing terén elég profik, így a sima számozás mellett tették le a voksukat amit kiegészített néha egy betű, esetleg egy Plus toldalék. A remek szokáson a forradalmi megjelenésű és az iPhone 8 mellé kiadott iPhone X változtatott igazán, ami az újító formaterv miatt megérdemelte a popkultúrában a kísérleti jelleget hangsúlyozó X-et, azonban eltelt egy év és sem iPhone 9, sem iPhone X2 nem érkezett. Helyette 3 telefon érkezett egytől egyik zavarbaejtő nevekkel. Az XR még okés volt, bár senki sem tudta mit jelképez az R azonban ott volt a valóban elég kicsi, azonban az X-nél semmivel sem kisebb, viszont a neve miatt visszafogottságot sugárzó Xs és az önellentmondásos Xs Max, ami a nagy mérete miatt méltó volt a Max jelzőre. Ezekkel a nevekkel egyértelmű mi volt a baj. Az Xs gyakorlatilag minden nyelvben kis méretre, vagy takarékos kiszerelésre utal, így hiába jelképez az X 10-et az első benyomást már addigra megteszi a telefon. A hibára egyébként az Apple is rájött amikor kiderült, hogy sok vásárló kifejezetten abban a hitben vett X-et, hogy az bizony fejlettebb mint az Xs Max.

HuaweY (2019) Prime

  Mate,P, P Smart,Nova. Ezek a Huawei legismertebb szériái, és közös bennük, hogy eltérő módon, de logikusan vannak elnevezve a soron következő tagjai. Van azonban a kínai cégnek egy belépő szériája is, ami teljesen másként kap neveket, sokszor kifejezetten zavaró módon. Minden évben kijön ugyanis az Y5-el kezdődő és valamilyen utótagot kapó telefonok csokra, ahol a nagyobb számok nagyobb tudást jeleznek. Az mondjuk rejtély, hogy miért nem 1-essel kezdődik a sorszámozás, azonban a komoly baj az utótagokkal van. Ugyanis ezek évről évre teljesen értelmetlenül változnak. Tavaly például Y6(2019) lett az telefon neve, ami teljesen elfogadható(bár az évszámos elnevezések kissé zavaróak tudnak lenni), azonban idén ez nem az Y5(2020) követte hanem például az Y6p ami viszont összekeverhető a 2018-as Y6 prime-al. Csak, hogy még nagyobb gondban lehessen a vásárló 2019-ben egy Y6s is megjelent, ami viszont nagyon nem Y6(2019) hiába azonos a megjelenés évszáma.

Samsung Galaxy not 6

   Bár a Samsung annak idején kihagyta a Note széria 6-os sorszámú tagját, hogy aztán kirobbanó sikert arathasson a Note 7-el(szakállas poén, de felejthetetlen), azonban mégis alkotott egy telefont amire sokan máig Note 6-ként hivatkoznak, ennek pedig a név az oka. Addig oké, hogy S6. Az S6 Edge is teljesen korrekt, utal a lekerekített kijelzőre, azonban a Samsung Galaxy S6 Edge+ már finoman szólva is túlzottan hosszú és cifra név, telefonvásárláskor pedig könnyen lehet, hogy az emberek inkább kértek egy iPhone 6s-t a boltban  minthogy megjegyezzék a rivális zavaróan hosszú nevét.

Egy, a Sony csődbe megy,kettő...

   Cseberből vederbe, szokták mondani a mai napig, ha valaki egyik bajból egy másikba jut. Nos a méltán híres japán vállalat, a Sony mobilokért felelő divíziója bizony jól ismerheti ezt a mondást, hiszen a rossz ár-érték arányon túl szerencsétlen nevekkel is rontja a termékei sikerességét. A cseber az esetükben az ABC végéről összeollózott betűkből álló nevek sora volt. Volt náluk az Xperia előtag után már XZ2 Premium, XA2 Ultra, XA2 Plus de X Performance is és ezekben a nevekben annyi volt csak a közös, hogy még a népszerűbb tesztelők sem igazán tudták, megállapítani név alapján, hogy az érkező telefon egy csúcskészülék lesz vagy egy pénztárcabarát középkategóriás telefon. Aztán jött a változás és a Sony  úgy gondolta elég a betűkből, jöjjenek a számok. Lett is Xperia 1,5 és 10 ami fordított logikával egyre gyengébb telefont jelentett, viszont eltelt egy év és az Xperia 2,6,11 mégiscsak furcsán hangzott volna, ráadásul pár év után teljes káosz lett volna így más megoldás kellett. Ez pedig az a bizonyos veder lett, amibe a cég szépen beleesett, ami annyit tesz, hogy például a csúcskészülék az Xperia 1 II nevet kapta. Az ötlet egyébként a fényképezőgépeik után jött ahol a Mark 2-nek ejtendő "II"  jól szolgál, azonban a telefonos világban Nagy-Britannián kívül(ott elég népszerű a Mark kiejtése a sorszám előtt) abszolút idegen az ilyen név, és egy beszélgetés során a Sony csúcskészülékéből a OnePlus esetéhez hasonlóan elsős matekfeladat , nevezetesen a "számolj el kettőig: Xperia egy, kettő" lesz.

Xiaomi Redmi Note 9 Lite Pro Max

   A Xiaomi és leányvállalata, a Redmi már évek óta nyűgözik le a telefonhasználókat jobbnál jobb ár-érték arányú telefonjaikkal. Azonban aki el kíván igazodni a termékpalettájukon, annak komoly türelem kell. Először is a Xiaomi Mi széria az abszolút csúcsot képviseli, míg a Redmi hasonló módon számozott szériája kifejezetten belépő szintű. Másodszor a Xiaomi és a Redmi is egyaránt rendelkezik Note szériával, azonban míg a Redmi Note-ok 100.000 forint alatti ár-érték arány bajnokok, addig a Xiamoi Note-ok prémium hatású, már-már prémium árazású, de középkategóriás chipekkel felszerelt mobilok. Ezt tovább bonyolítja, hogy a gyakorlatilag egynek tekinthető 2 cég szinte minden modelljéből kiad Lite és Pro változatokat is, mostanra pedig már külön van 5G és Pro Max is, ami egy botrányos üzletpolitika, ugyanis így maguknak is fölösleges konkurenciát állítanak(a Mi 10 Lite és a Xiaomi Note 10 Lite között sem árban sem tudásban nincs lényeges különbség), ráadásul kiüresítik a szériák nevét is, hiszen ha 4-5 féle kiadás van egy telefonból, akkor sokkal nehezebb az adott típushoz bizonyos jellegzetes ismertetőjegyeket társítani. További gond, hogy gyakran előfordul a Xiaominál, hogy országonként eltérő neveket használ, így van ahol a sima verzió lényegében egy Pro verzió és van ahol a kínai Pro verzió az utótag helyére csak egy látszólag véletlenszerű betűt kap.

Szólj hozzá

Vélemény