2020. jún 26.

A tepsik tepsije, avagy van-e értelme a Honor X10 Maxnak?

írta: 1nsanat1
A tepsik tepsije, avagy van-e értelme a Honor X10 Maxnak?

honor-x10-max-5g-r.jpg

   Közhelynek számít, hogy a telefonok egyre nagyobbak. Pár éve még egy 6,4" képátlójú készülék keltett feltűnést hatalmas méreteivel, tavaly pedig a OnePlus 7 Pro sokkolta az embereket 6,7"-es méretével. A következő lépésre sem kellett sokat várni, az S20 már 6,9-es számmal büszkélkedhetett, ami már egyértelműen messze került az egykezes telefon fogalmától. Most azonban úgy tűnik a Honor még magasabbra teszi a lécet a középkategóriás X10 Max-al ami nem kisebb, mint 7,09"-es képátlóval fog rendelkezni.  A telefonról még csak pár információ látott világot(5000 mAh-es akkumulátor, Dimensity 800-as chip) így részletes bemutatóra vagy tesztre nincs mód, azonban érdekes elgondolkodni, hogy van-e értelme egy ekkora kijelzőnek. Nézzük is meg milyen érvek szólnak a hatalmas panel mellett és ellen.

Az előnyök:

   Az egyre nagyobb kijelzőknek tagadhatatlan haszna van a mai világban, amikor a telefonok egyre jobban átveszik a számítógépek helyét. Ma már a chatelés, a videónézés gyakoribb telefonon, mint asztali PC-n, és egyszerűbb műveleteket(táblázatszerkesztés, leltár, jegyzetelés stb) is egyszerűbb elvégezni egy mobilon, mint cipelni mindenhova egy laptopot vagy táblagépet. Azonban a sokszínű felhasználáshoz illetve a multitaskinghoz nem elég a kicsi 4-5" méretű képernyő, ellenben a 7,09 már bőven. Egy ilyen méretű kijelzőn már kényelmes a gépelés, két, egymás mellett futó alkalmazás is kezelhető méretben jeleníthető meg, ami bizony nem kis segítség.

   A játékok kedvelőinek szintén megváltás lehet egy ilyen nagy méret, hiszen az ember keze gamer kiegészítők hiányában belelóg a képernyőbe azonban az ujjak nem növekednek meg a kijelzővel együtt, így logikus, hogy a nagyobb felületnek sokkal kisebb részét takarja ki a két hüvelykujj. Multiplayer játékok esetén még több előnye lehet a Honor döntésének, hiszen ilyen esetekben sokat számít, hogy minél előbb észlelje a játékos az ellenséget és reagáljon rá és bizony a tesztek szerint sokat segíthet az a plusz 0,5-1 col.

A hátrányok:

   Bármennyire is vonzó elképzelés filmezni, játszani és dolgozni a mobiltelefonon, ehhez bizony nem árt 1-2 kiegészítő, mint a támasztékkal felszerelt tok, a kontroller vagy egy LG Dual Screen tokhoz hasonló "billentyűzet, ezek nélkül a felsorolt területeken egy mobil csak másodlagos eszköz lehet. Elég csak megnézni mondjuk a World of Tanks Blitz nevű játékot, ahol a PC-n játszók rendszerint felmossák a padlót a mobilos társaikkal, vagy épp a HBO GO-t ahol telefonon nem is támogatott a maximális felbontás. Ráadásul a nagy szócska is relatív az ilyen eszközöknél, hiszen a 7" körüli érték még messze van a multitaskingra igazán alkalmas mérettől. 

   A valódi probléma azonban az, hogy a nagy méret a mobil alapfunkcióit teszi kényelmetlenné, hiszen a nadrágok egy jó része nem rendelkezik óriási zsebekkel, így az ilyen készülékek önmagukat száműzik a táskákba. A nem rekordméretű kezekkel megáldott emberek ráadásul egy ekkora tepsit egy kézben tartani sem tudnak igazán, nem, hogy menet közben írjanak rajta, márpedig ez a mai telefonoknál szinte alapszükséglet. A fotózás megintcsak nehézkes, hiszen a legtöbb jó szelfi egy kézzel készül, hiszen így lehet felvenni egy normális pózt és nem kitakarni a hátteret, azonban ember legyen a talpán aki egy ekkora telefont stabilan tud fogni egy kézben úgy, hogy közben a kijelzőt is meg kell nyomnia. 

   A sérülékenység nem különben komoly probléma. Ahogy arra már több tesztelő is felhívta a figyelmet a nagy telefonok egyik hátránya, hogy sokkal nehezebb olyan erős merevítőket beleépíteni, hogy ne lehessen elhajlítani őket, így fordulhat elő az, hogy míg egy Galaxy S10e szinte sosem sérül ha az ember véletlenül ráül, addig a nagyobb telefonoknál bizony előfordult már, hogy elgörbült a telefon. Ha pedig a gyártó úgy dönt, hogy ő bizony masszív telefont akar, akkor számítani lehet arra, hogy a 6"-os minőségi telefonokra jellemző 170-180 g helyett egy negyed kilós készülék kerül a vásárló kezébe, ami bár gond nélkül megemelhető, de a kényelmi érzetet jelentősen rontja.

 

 

Szólj hozzá

Vélemény Honor