2020. júl 18.

Meggyőzte a kritikusokat a Vivo X50 Pro gimbal kamerája

írta: 1nsanat1
Meggyőzte a kritikusokat a Vivo X50 Pro gimbal kamerája

Nem a szuperstabil főkamera az egyetlen trükk a telefon tarsolyában

gsmarena_005-1-1_1.jpg

   Az európai és amerikai telefonrajongók körében van egy az ismeretek hiányából adódó elmélet, miszerint a telefoniparba a Samsung vezeti be a legtöbb fejlesztést, amiket aztán más gyártók kis késéssel át is vesznek. Ez azonban súlyos tévedés, ugyanis ha a telefonokba épített technológiákkal való kísérletezésnek van királya akkor az bizony jó eséllyel Kínából jön és ha nem Huawei vagy Xiaomi,akkor Vivo névre hallgat, hiszen ez az a cég amelyik a világon elsőként alkalmazott képernyő alá épített ujjlenyomatolvasót és a közel 90°-ban hajlított kijelző sem a Mate 30 Pro-n debütált a közhiedelemmel ellentétben, hanem a Vivo NEX 3 készüléken. A cég azonban nem mutatja jelét a lassításnak, így idén is kieszeltek valamit, ami megváltoztathatja a telefonipart, ez pedig a gimbal kamera, ami a Vivo X50 Pro-n debütált.

   Az X50 Pro megoldása durván leegyszerűsítve annyiból áll, hogy optikailag stabilizálták a fő kamerát, azonban az eddigiektől eltérő módon nem csak 2-3 tengelyen, hanem lényegében minden irányban, így a szenzor eddig nem látott mértékben tud kiküszöbölni rázkódásokat. Persze lehetne mondani, hogy ez nem nagy újítás, de mielőtt belemerülnénk, hogy miért is forradalmi megoldás ez érdemes megismerkedni magával a  készülékkel.

   A telefon egy 6-700 dolláros felső-közép kategóriás eszköz, Snapdragon 765G által hajtva, 4315 mAh-s, 33W-al tölthető aksival. Az előlapján egy 90hz-es FullHD+ AMOLED panel van, amit csak egy apró lyuk csúfít, amibe a 32 megapixeles szelfikamera került. Számok tekintetében a hátlapi kamerasziget sem lóg ki a 2020-as mezőnyből, a 48,8,13,8-as megapixelfelhozatal ugyanis nem mond sokat. A trükk ott kezdődik, hogy az egyik 8 megapixeles kamera a P30 Pro-ból is ismert periszkópos zoomkamera ötszörös nagyítással, ami nem megszokott a középkategória tetején még. A másik 8-as egység egy ultraszéles látószögű lencse, ami vitathatatlanul a telefon gyengéje, hiszen egy mostanra már agyonhasznált, nem túl combos megoldásról van szó. A 13 megapixeles képalkotó egy úgynevezett portré kamera 2-szeres zoomal, ha esetleg az 5-szörös sok volna. Ennyitől azonban az X50 Pro még nem kapott volna  hírverést. Az ismertség fő oka a Sony 48 megapixeles egysége, ami egy külön hozzá fejlesztett "bölcsőben" lett elhelyezve, ami szabad szemmel is jól látható módon, mechanikusan stabilizálja a papíron csak a tavalyi csúcskategóriás telefonok fotózási képességeit produkáló kamerát. A nyers specifikációk után térjünk is rá a lényegre a számok után: mit is tud ez az első hallásra maximum a középmezőnyben kiemelkedő rendszer?

   A válasz pedig meglepő: forradalmi kameraképességeket. A készülék több elismert tesztelőnél is járt mostanra, akik nem kímélték és egyből olyan monstrumokkal eresztették össze, mint a  P40 Pro, az S20 Ultra, iPhone 11, vagy egy profinak számító Alpha szériás Sony kamera, azonban az X50 Pro könnyen vett minden akadályt, ha a fő kameráról volt szó. Éjszakai módban a stabilizálás miatt a P40 Pro-n kívül mindent könnyedén megvert, de még a Huawei híres és híresen drága telefonját is megszorongatta a legtöbb esetben. Nappali módban szintén nem volt oka panaszra, hiszen maximum a DXOmark pixelvadászai vennék észre a telefon hátrányát a csúcskategóriával szemben. Azonban a legnagyobb meglepetés a videózási képesség volt. Ezen a téren ugyanis messze lehagyta a mezőnyt. A Vivo telefonja lépcsőzés vagy futás esetén is olyan stabilitást produkált, mint a konkurencia egy lassú séta esetén, videói pedig még éjjel sem estek szét a videózás királyaként emlegetett iPhone 11 Pro Max, vagy a 8K rögzítésére képes S20 Ultra felvételeivel ellentétben.

   Ezek után igazából nem is kérdéses, hogy az X50 Pro egy sikertermék lesz és könnyen lehet, hogy a konkurenciának ideje lesz belekezdeni a hasonló megoldások fejlesztésébe, hiszen a Vivo megoldása sokkal látványosabb javulást eredményez mind fotózás mind videózás esetén, mint a 108 megapixel vagy a 100-szoros digitális zoom.

Szólj hozzá

Vélemény Hírek Vivo