2020. aug 25.

Jelek a galaxisból: Galaxy Note 20 hírek

írta: 1nsanat1
Jelek a galaxisból: Galaxy Note 20 hírek

samsung-galaxy-note20-20ultra.jpg

   Bár a Samsung két nagyágyúja, a Note 20 és a Note 20 Ultra megosztó készülékek lettek, akárcsak az S20 széria, ennek ellenére az vitathatatlan, hogy magukon viselik a Dél-Koreai gyártó minden tipikus vonását, és magukban hordozzák a cég legfejlettebb vívmányait, ezért a két telefon az átlagosnál is jobban felkeltette a tesztelők kíváncsiságát, amik alapján rengeteg hír, elemzés és felfedezés született. Nézzük is meg, melyek ezek közül a legfontosabbak.

  A tesztelők, ahogy az várható volt az S20 fiaskó után, kipróbálták milyen teljesítményt nyújt a Note 20 Ultra két eltérő verziója. A verseny a Snapdragon 865+ és az Exynos 990 közt zajlott, a végeredmény pedig borítékolható volt, az előzmények ismeretében, azonban még a legnagyobb Snapdragon rajongókat is meglepte a végeredmény, ugyanis az Exynos hihetetlen mértékben szerepelt le. Az ezzel felszerelt verzió ugyanis Antutun ideális esetben is 100.000 ponttal kevesebbet ért el, ami még talán el is fogadható, de az már nem, hogy huzamos terhelés hatására az Exynos sokkal nagyobb százalékban gyengül, jelentősen nagyobb a melegedés mértéke, az üzemidők közti különbség pedig órákban mérhető. Sajnos a fotózás szerelmeseivel is csúnyán elbánik a saját chippel szerelt verzió, ugyanis a kamera applikáció ebben a verzióban hajlamos a szaggatásra, kisebb fagyásokra és a végeredmény is láthatóan gyengébb, mivel a konkurenciához mérten gyenge lapka nem igazán boldogul jól a képfeldolgozó szoftverrel. Ezek után borítékolható az újabb petíció az Exynos ellen azonban várhatóan megint nem lesz eredménye, hiszen a Samsung máig nem hajlandó beismerni, hogy a két SoC közt érdemi különbség lenne.

   Szerencsére azért a Note 20 Ultra esetén kamerás téren nem teljesen ilyen lesújtó a helyzet, hiszen még az itthon kapható Exynosos verzió is jelentős fejlődést könyvelhet el az S20 Ultrához képest. Ennek részben az az oka, hogy több szenzor is le lett cserélve, például az előlapról eltűnt a különösebben nem kimagasló 40 megapixeles kamera és a Note 10 sokkal kellemesebb képeket készítő 10 megapixeles egysége került a helyére, illetve a zoom kamera sem rendelkezik már indokolatlanul magas, 48 megapixeles felbontással, de az új 12 megapixeles megoldás sokkal tisztább képeket készít ráadásul az optikai zoom is 5-szörös a korábbi 4-es szorzó helyett. Az első összehasonlítások alapján ez a kameraösszeállítás szinte minden helyzetben jobb eredményt produkál, mint az S20 Ultra megoldása, és bár a ToF szenzor elhagyása nem nevezhető indokolnak, a helyére kerülő, autofókuszért felelős lézeres szenzor kétségtelenül remek megoldás az "előd" súlyos fókuszproblémáira. Természetesen a sima Note 20 nem képes ilyen kiemelkedő teljesítményre, hiszen az olcsóbb modell a sima S20 szenzorait örökölte, amik bár gyengébbek, de legalább mentesek a zavaró hibáktól.

   Van azonban a Note 20 Ultrának egy tulajdonsága, ami még a kameráinál is messze fejlettebb, ez pedig a strapabíróság. Ez főként az új üvegborítás, a Gorilla Glass Victus érdeme. Az Corning új terméke eddig csak mindenféle alig ellenőrizhető számokkal mutatkozott be, most azonban élesben próbálták ki immáron egy telefonra szerelve. Bár a tesztek szerint a Victus is hordozza az üveg fizikai korlátait(mily meglepő), azonban összevetve az iPhone 11 Pro Max védelmével hatalmas a különbség. A Note 20 Ultra ugyanis csak apróbb karcolásokat szerzett olyan teszteken, melyeken az Apple büszkesége nemes egyszerűséggel pókhálósra repedt. Ez azért is meglepő, mivel a lekerekített kijelzők általában sérülékenyebbnek bizonyulnak, mint a sík verziók, és felveti a kérdést, hogy az Apple mire alapozza pontosan azon kijelentéseit, hogy a legellenállóbbként hivatkozik évről-évre az iPhoneokat borító üvegre.

  Ezek voltak a közelmúlt legfontosabb Note 20 hírei, várhatóan lesz még folytatás, hiszen egy hatalmas port kavaró mobilcsaládról van szó, ami évek óta híres arról, hogy felváltva kerülnek felszínre rejtett erősségei és hibái egyaránt.

Szólj hozzá

Samsung Hírek Flagship