2020. okt 03.

Kamu kamerák, avagy a mobilpiac legnagyobb pofátlansága

írta: 1nsanat1
Kamu kamerák, avagy a mobilpiac legnagyobb pofátlansága

Egy káros trend amit sajnos a nagy gyártók is követnek

kamu.jpg

   A mobilgyártók nem igazán térnek el az egyéb cégektől, így a céljuk nekik is a profitmaximalizálás. Egyesek ezt a profitot brutális árcédulákkal érik el, mások viszont inkább a kevéssé fontos dolgok kispórolásával, azonban van egy trend ami jóval aljasabb mint a borsos ár vagy az IP védelem mellőzése, ez pedig a fake, azaz a hamis kamera.

   Mi is pontosan a hamis kamera?

   Hamis kamerának azt nevezzük, amikor a telefon egyik, vagy több kamerakivágása mögött nincs valódi feladatot végző kamera. Sajnos ez a gyakorlat olyan széleskörű, hogy mostanra már három változata is van, és ezekkel külön érdemes foglalkozni, ugyanis bár a motiváció mindhárom esetben hasonló, a megoldás mégis eltér. Nézzük is meg milyen kamu kamerák vannak jelenleg a piacon.

   Az első és legkevésbé fájó hamis kamera típus a valóban a telefonba épített, de a fotózás során használatba sosem vett kamera. Ezek általában harmadrangú gyártók ár-érték bajnok flagshipként reklámozott nevenincs típusokba kerülnek bele és mélységérzékelőként hivatkoznak rájuk, de a portréfotózás során hamar megmutatkozik, hogy értelmük az semmi, hiszen a bokeh effekt általában csak körkörös homályosításban merül ki. Ezek a megoldások bár elég nevetségesek, de legalább el lehet mondani, hogy a cég megvett valami filléres kamerát és bár hasznát nem látod legalább ott van. Az ilyen, nem működő kamerákat általában a Cubot, az Ulefone és a hasonló kaliberű márkák esetén fedezhetjük fel.

1.png

A Cubot Note 20 négy hátlapi kamerából csak egy működik valójában

 

  A második eset a hamis telefonokat gyártó cégek kedvence, a hátlapra szerelt hamis kameralencse, bármiféle mögé épített szenzor nélkül. Ez a módszer már jóval spórolósabb, mint az előző és látszólag nem is lehet rá mentség, de érdemes számba venni, hogy sok esetben az ilyen hamisítvány telefonok nyíltan hirdetik, hogy semmi közül a mintául vett típushoz, viszont külsőségek terén megpróbálják lemásolni azt így megtévesztve a külvilágot. Bármilyen abszurd, bizony erre is van piac és sokan inkább vesznek 50.000 forintért egy alig működő, hamis iPhonet, mint egy megbízható Redmi 8-at. Természetesen vannak hamisítványok, amik a vásárlót is meg akarják téveszteni, de ebben az esetben nem kifejezetten a készülékben lévő nem létező kamera a legpofátlanabb húzás.

maxresdefault_3.jpgA megszólalásig hasonlító kamerasziget 4 helyett mindössze 1 szenzort rejt 

   A harmadik és egyben utolsó típusa a hamis kameráknak egy kifejezetten modern "találmány" és érdekes módon nem csak alsó kategóriás nevenincs telefonokon fordul elő, sőt legutóbb egy kifejezten ígéretes és csúcskategóriás eszköz hátlapján köszönt vissza. Ez a fajta kamera szigorúan véve nem is igazi kamera és még csak lencse sem, hiszen ez esetben felelősségre lehetne vonni a gyártót. Itt pusztán arról van szó, hogy egyes készülékek hátlapjára rátesznek plusz egy, a kamerákat is körbevevő gyűrűt és ebbe vagy egy mikrofont, vagy csak szimplán egy távolról megtévesztő díszítőelemet tesznek. Az ok amiért ez mint közül a legpofátlanabb megoldás, az az, hogy ezeknek a hatalmas gyártóknak semmi szükségük nem lenne a trükközésre, és mégis ilyen piti húzásra vetemednek. Ezt a félig-meddig átverést többek közt olyan modelleken láthatjuk, mint a Huawei Y5p, a Redmi 9C indiai változata, az LG V60, vagy épp a nemrég debütált Mi10T Pro.

xiaomi-mi-10t-pro-2-global.jpgAz internetes vásárló könnyen hiheti, hogy a Mi10T Pronak 4 kamerája van 

   A felsorolás után azt még hozzá kell tenni a témához, hogy egy hamis szenzor nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott készülék pocsék lenne, és azon is lehet vitatkozni, hogy melyik a legszemtelenebb fajta három közül, az azonban kijelenthető, hogy a mobilpaletta semmivel sem lenne szegényebb ha mentesülne ettől az átveréstől.

Szólj hozzá

Vélemény Kamera