2020. okt 14.

Optikai zoom-tartomány: Az Apple legnagyobb ferdítése

írta: 1nsanat1
Optikai zoom-tartomány: Az Apple legnagyobb ferdítése

Kicsinyes átverés, de sokan be fognak dőlni neki...

screen-shot-2019-10-22-at-5_52_24-pm-1030x579.png

   A mobiltelefonok egyik, ha nem legfontosabb és legtöbbre értékelt része napjainkban a kamerarendszer. Ezt mi sem jelzi jobban, mint az, hogy az utóbbi nagyjából 2 évben a DxoMark és a hasonló telefonkamerákat értékelő oldalak hihetetlen népszerűségre tettek szert. Az ilyen oldalakon pedig bizony teperni kell a gyártóknak a jó pontszámokért, ami bizony komoly fejlesztéseket igényel.

   Napjainkban ennek a leglátványosabb területe a telefotó kamerák világa, hiszen a fő kamerák fejlődése maximum éjjeli viszonyok közt követhető le, az ultraszéles egységeknél pedig 1-2°-nyi plusz látószög nem sok vizet zavar, viszont egy 2x-es és egy 5x-ös optikai nagyítás közt érezhető a különbség, a piac pedig a P40 Pro+-nak hála már a 10x-es optikai zoomot is megismerte. Ilyen helyzetben kellett idén lépnie valamit az Applenek, a szinte utolsó gyártónak, aki a végsőkig vallotta, hogy bőven elég a 2x-es, vagy a Pro Max esetén a 2,5x-ös nagyítás. A döntést lehet támadni és védeni is, azt azonban, amit a cég marketingesei a bemutatón ezekkel a számokkal műveltek, az nem.

   Történt ugyanis, hogy az Apple a grafikonjain 4 és 5x-ös szorzókról tájékoztatta a nézőket. A pontosan kétszeres eltérés oka természetesen nem egy Zoom edition, a Xiaomi gyakorlatát követve, vagy épp egy luxusmárkával közösen kiadott limitált kiadás, hanem egy megfogalmazásban fellelhető "újdonság. A gyártó ugyanis nem optikai zoom-ról, hanem optikai zoom-tartományról beszélt. A két fogalom közt pedig hatalmas a különbség. Míg a telefotó egység zoom képességét a normális, azaz a széles látószögű kamerához képest mérik, addig a zoom-tartomány arra utal, hogy az ultraszéles kamera által produkált "negatív zoomot" veszik alapul.

a3425f2280dccf95790ea431800aa4fe.jpg

Nem érdemes a számokat nézni, az utána következő szavak jelentését annál inkább

   Tények terén tehát igaza van az Applenek, viszont nem lehet nem észrevenni a módszer tisztességtelen mivoltát. A köznyelvben ugyanis a zoom a nagyítást jelenti, a kameraspecifikációk terén pedig minden gyártó a fő kamerához viszonyít, szóval tagadhatatlan, hogy egy tudatos ferdítésről van szó. Az átverés egyébként remekül sikerült az Applenek, hiszen a több magyar és külföldi híroldal is kétkedés nélkül leközölte, hogy a iPhone 12 Pro és a Pro Max 4 és 5-szörös optikai zoomra képes telefotó kamerát kapott, így garantált, hogy sok felhasználó fog bedőlni a trükknek, ami elhiteti a vásárlóval, hogy az Apple periszkóp megoldás nélkül is gond nélkül megoldja az 5x-ös nagyítást, a legális hazugság pedig csak akkor fog lelepleződni, amikor az 5x-ös ráközelítéssel készült fotók életlenek és pixelesek lesznek a többszázezres készülék képernyőjén.

Szólj hozzá

Apple Vélemény Kamera