2020. nov 20.

Jól szerepel a különböző teszteken az iPhone 12 Pro Max

írta: 1nsanat1
Jól szerepel a különböző teszteken az iPhone 12 Pro Max

Strapabíró, elfogadható az üzemideje és a fotózás terén is remekel

 

iphone-12-pro-and-iphone-12-pro-max-apple-google-chrome-13-10-2020-19-47-14-2.png

 

    Nincs egyszerű dolga manapság egy csúcstelefonnak. Megjelenése után ugyanis tesztelők serege várja, hogy a legszélsőségesebb körülmények közt próbálja ki a mobil képességeit. Van aki csak arra kíváncsi, hogy az éjszaka közepén az utcán 50 méterrel előttünk botorkáló kutyáról milyen éles képet tud összerakni az új szenzor és a továbbfejlesztett algoritmus közös erővel, van aki azt nézi, hogy sok órányi processzorigényes játék után mennyire merül le az akkumulátor és érezhető-e melegedés, és persze akad aki csak arra kíváncsi, hogy ketté tudja-e törni puszta kézzel az adott típust. Nos az Apple új zászlóshajója, a 12 Pro Max most alá lett vetve rengeteg ilyen tesztnek, az eredmények pedig igazolták, hogy idén nem csak a hátlapot díszítő almát fizeti meg a vásárló.

Kamera

   A kameratesztek közül kettőt érdemes kiemelni: A DXOmark és Arun Maini,a MrWhosetheboss nevű Youtube csatorna készítője egyaránt átfogó képet mutatott a telefon képességeiről.

A híresen aprólékos tesztlabornak olyannyira tetszett a 12 Pro Max kameratrendszere, hogy a 4. legjobb helyezést tudták neki adni. Ezt a helyezést tovább fényesíti, hogy a fő kamera által készített fotók illetve videók terén a 2. legmagasabb pontot kapta, viszont nem meglepő módon a mindössze 2,5-szörös nagyításra képes telefotó kamera alaposan lerontotta a végeredményt. Fontosabb pozitívumként a remek nappali és éjjeli videós képesség, a jó autofókusz, a kellemes színkezelés és a stabilizáció lett kiemelve. Persze fény derült a gyengeségekre is, például a gyenge dinamikatartományra fotózás esetén, vagy a kifejezetten erős zajosodásra, illetve a beharangozott Dolby HDR mód természetellenes színjeire. A végeredmény pedig konkrétan 130 pont lett, ami jóval több, mint a fő konkurens Note 20 Ultra 120 pontja és még a Huawei csúcsmodelljeitől sincs komolyan lemaradva(P40 Pro:132 pont, Mate 40 Pro:136 pont).

Arun kicsit más eredményre jutott. Számára annyira meggyőző volt a Note 20 Ultra tudása, hogy a legjobb kamerás telefonnak nevezte(tapasztalatainak fő oka az lehetett, hogy a Note 20 Ultra már nem kevés kamerát érintő frissítést kapott, illetve az AI-nak volt ideje "tanulni" míg az éppen, hogy kicsomagolt Pro Max és Mate 40 Pro nem igazán kapott lehetőséget erre), viszont videós téren az iPhonet találta a legjobbnak nappal és éjszaka egyaránt. Az Apple üdvöskéjének zajosodását ő is konstatálta és a Mate 40 Prohoz képest gyenge dinamikatartományt is, azonban beismerte, hogy számára szimpatikusabbak a kontrasztosabb képek, ezért tetszik neki kifejezetten az új iPhone. 

A két eltérő eredmény remekül rávilágít az iPhone 12 Pro Max igazi előnyére, ugyanis míg a Huawei profibb fotósok kezében halmoz fel behozhatatlan előnyt, a Samsung pedig a hétköznapi felhasználók ízlésének kedvez, addig az Apple amolyan köztes megoldásként minkét tábornak kedvez egy kicsit, ami jó döntés, hiszen így kisebb eséllyel kap igazán negatív kritikákat.

Üzemidő

   Üzemidő tesztet szintén készítettek többen is, de itt is érdemes Arun tesztjét alapul venni, ő ugyanis több konkurens zászlóshajóval és a tavalyi iPhone 11 Pro Max modellel is összevetette az idei csúcsalmát. Bár ezen a teszten a 12 Pro Max az utolsó helyen végzett, azonban 7 óra 16 perces kijelzőidővel alig maradt le a 11 Pro Max 7:42-es értéke mögött. Erre mondjuk a Galaxy Note 20 Ultra 1 perc híján egy órát még rápakolt, így egyértelmű győztes lett, viszont nem szabad elfelejteni, hogy ezt az eredményt alacsonyabb, FullHD+ felbontáson és adaptív kijelzővel érte el. Az akkumulátor terén tehát nem kimagasló az Apple idei óriása, azonban kisebb testvéreinél bőven jobban szerepelt, és az egy-másfél napos üzemidő bőven reális. 

Strapabíróság

  A legdurvább tesztek persze a strapatesztek voltak, hiszen itt a kisebb vagyont érő telefonból nem egy működésképtelenné vált. Azt már a korai videók megmutatták, hogy az új dizájn, a rozsdamentes acél keret és a Corning Ceramic shield védőüvege együtt remek kombinációt alkot és véd az esések ellen, azonban a jól ismert Jerryrigeverything csatorna volt az ahol igazán szembesülhettünk a 12 Pro Max túlélőképességével. 

A tekintélyes méretű telefon ugyanis nagy mérete ellenére sem igazán hajlik meg(ami valljuk be az iPhoneok esetén abszolút nem magától értetődő), kijelzője a nyílt lánggal is elég jól megbirkózik, ahogy a mostani mobilok többsége. Ez persze még nem nagy meglepetés, a telefon karcállósága azonban igen. Bár a képernyőn ugyanúgy megjelentek 6-os keménységnél a karcok, azonban Zack Nelson, a csatorna arca meglepődve állapította meg, hogy a Ceramic Shield üvegen kevésbé láthatók a karcok, akárcsak a Note 20 Ultra Gorilla Glass Victus típusú borításán.

 

   Ezek után kijelenthető, hogy az iPhone 12 Pro Max egy kifejezetten jól sikerült telefon, ami ráadásul árát tekintve sincs már túlságosan a konkurencia felett(a 128 GB-os modell még olcsóbb is mint a Note 20 Ultra nyitóáron), így az iOS vagy épp a videózás szerelmeseinek kitűnő választás lehet. Persze más kérdés, hogy a korszerű periszkópos telefotó kamera, a gyorstöltés és a magas képfrissítés hiánya elfogadható kompromisszum-e, vagy kizáró tényező, de ez már egyéni preferencia kérédse.

Szólj hozzá

Apple iPhone Hírek Flagship