2021. jan 03.

Galaxy S21 Ultra: Amit tudni érdemes az új zászlóshajóról

írta: 1nsanat1
Galaxy S21 Ultra: Amit tudni érdemes az új zászlóshajóról

41821_0.jpg

 

  Mostanra már valószínűleg minden a mobiltelefonok iránt érdeklődő ember értesült arról, hogy 2021-ben elég korán, már az év első hónapjában megérkeznek a Galaxy S széria újabb modelljei, melyek közül egyértelműen az Ultra utótaggal ellátott lesz a legérdekesebb és legfejlettebb. Az év végére pedig szinte minden részlet kiderült a Samsung új büszkeségéről, az S21 Ultráról.

  A méretes készülék úgy tűnik folytatni fogja az előd által elkezdett trendet és még tovább laposítja a kijelzőt, emiatt pedig a 6,8"-es panel nem okoz majd nagy a méretbeli eltérést a 6,9"-es képátlójú S20 Ultrához képest. Dizájnban annál nagyobb azonban az eltérés. A teljesen lapos kijelző már önmagában érdekes megoldás a Samsungtól, azonban az igazán nagy meglepetés a hátlapon várja a vásárlókat: A fémes, matt hatású hátlapon ugyanis a kamerasziget egybeolvad a készülék keretével, ami elsőre furának tűnhet, de mérföldekkel esztétikusabb, mint az előd kifejezetten jellegtelen megoldása. A szemrevaló külső persze minőségi anyagokból épül majd fel, Gorilla Glass Victus és az alumínium kombinációja jó eséllyel olyan kombinációt eredményez majd, amivel még Zack Nelsonnak, a JerryRigEverything csatorna alkotójának is meggyűlik a baja.

  A remek külső persze mit sem ér, ha belül gondok vannak és tudjuk jól, hogy az S20 Ultra is emiatt lett kifejezetten középszerű csúcskészülék. Szerencsére a Samsung látszólag tanult a hibákból, hiszen immár támogatott lesz a QHD+ felbontás és a 120hz kombinációja is, ami az akár 1600 nit-es fényerőt produkáló Dynamic Amoled 2X képernyőn remek élményt fog nyújtani, valószínűleg most már zöldülés nélkül.

  A tavaly sok hibával küzdő Exynos 990 is cserélve lesz, helyére pedig az 5nm-es Exynos 2100 kerül, ami a pletykák szerint alsó hangon is képes lesz hozni a Snapdragon 888 szintjét számítási kapacitásban, energiatakarékosságban és hőelvezetésben egyaránt. Ezt a meggyőző teljesítményt a Samsung ráadásul 12-16GB RAM-mal és 128-512GB tárhellyel dobja majd fel.

  Kamerák terén szintén érezhető lesz a fejlődés, hiszen a második generációs 108 megapixeles fő szenzor korábban problémás fókuszképességét lézeres szenzor fogja segíteni. A 12 megapixeles ultraszéles egység autofókusszal fog gazdagodni, így jó eséllyel makrófotózásra is alkalmas lesz korlátozott mértékben. A legnagyobb fejlődés azonban a zoom szekcióban várható. Itt ugyanis a gyártó feladta a megapixelháborút és a Huawei megoldását követve 2 kisebb, 10 megapixeles felbontású telefotó kamerát állít hadrendbe 3x-os és 10x-es optikai nagyítással. Elől már nem várható ilyen hatalmas előrelépés, hiszen furcsa módon megmarad a kijelzőbe fúrt 40 megapixeles megoldás annak ellenére, hogy azt már a Note 20 Ultra tervezésekor is elvetették nem tisztázott okokból. A szelfikamerán túl az akkumulátorszekció is szinte érintetlen marad, egyedül a 45W-os vezetékes töltés helyére kerül visszafogottabb 25W-os az 5000 mAh-s telep hosszabb élettartama érdekében.

  A Samsung új flagshipje a már-már biztosnak vehető információk alapján összességében egy bivalyerős típusnak ígérkezik borsos árcédulával, de adapter nélkül. Természetesen ez a két dolog mostanra az abszolút csúcskategóriában félig-meddig jelentéktelenné vált, ehelyett a technológiai előny lett a fő szempont, az S21 Ultrában pedig valószínűleg minden meglesz ahhoz, hogy ha csak rövid időre is, de felülmúlja a jelenleg piacon lévő riválisait.

Szólj hozzá

Samsung Hírek Flagship