2021. jan 13.

Valóban visszalépés lesz az S21?

írta: 1nsanat1
Valóban visszalépés lesz az S21?

Érvek és ellenérvek a dél-koreai műanyag flagship kapcsán

samsung-galaxy-s21-header-01.jpg

 

   Jellemző, hogy mindig az iPhoneok váltják ki a legnagyobb megosztottságot a vásárlók körében, azonban egy hagyomány sem tarthat örökké, erről pedig 2021-ben úgy tűnik a Samsung gondoskodni is fog az alaposan előrehozott, pár nap múlva esedékes bemutatóján, ahol leleplezik az S21 szériát.

  Az idei család egy igazi erőgépnek ígérkező Ultrából, egy "kompakt" és "olcsó" verzióból és egy szelídebb pluszos modellből fog állni. Bár egyértelműen az S21 Ultra a legérdekesebb, a másik két típus is bőven érdemel szót, viszont sokkal inkább a várható fogadtatásuk miatt, hiszen kiszivárgott specifikációik láttán sok flagship rajongónak maradt tátva a szája, de nem a kellemes meglepetések miatt. Kérdés persze, hogy csalódottságuk jogos-e, a szubjektív választ pedig a továbbiakban próbálom leírni.

 

Környezetvédelem műanyaggal?

 

  A Samsung talán még a Xiaomit is megelőzve reagálta le és gúnyolta ki tavaly az Apple azon döntését, miszerint környezetvédelmi okok miatt kiveszik a töltőadaptert az iPhoneok dobozából és csak egy, a korábbi adapterekkel nem is kompatibilis, persze textil helyett műanyag borítású kábelt és műanyag matricát mellékelnek a készülékek mellé. A dolgok persze változnak, így ami 2020-ban még megvetendő dolog volt, az 2021-ben már követendő példa, így a dél-koreai óriás is úgy döntött, száműzi a 25W-os téglát és a fülhallgatót a csomagból, hogy ezzel védjék a természetet, ami papíron kifejezetten nemes gesztus.

  Csak hát ott van műanyag gyanánt maga a készülék is, nevezetesen az S21 vagy az S21+ és itt most nem a telefonok belsejébe elengedhetetlen plasztik alkatrészekre kell gondolni, hanem magára a burkolatra. Az új S széria két visszafogottabb tagja ugyanis Glasstic hátlapot kap, aminek pont annyi köze van a glass-hez, azaz az üveghez, mint a vegán bőrnek a valódi bőrhöz, azaz 100% műanyagról van szó. A felháborodás elsősorban persze nem annak szól az S széria kedvelői részéről, hogy ez mennyivel komolyabb ökológiai lábnyomot hagy, mint az üveg, hanem annak, hogy  egy ilyen spórolás milyen mértékben lerontja a prémium hatást, hiszen már 50-60.000 forintért is kapni lehet korrekt tudású Gorilla Glass borítású mobilokat, 300.000 forintért pedig kifejezetten kicsinyes húzásnak hat a műanyag flagship. A dolgon sajnos az sem javít semmit, hogy a Note 20 és az S20 FE képében már volt bőven előjele ennek az üzletpolitikának.

   Vannak persze, akik szerint jó döntés a plasztik hátlap, hiszen cseréje viszonylag olcsó, ráadásul leejtés esetén több energiát nyel el és kisebb eséllyel törik el, ezt az előnyt azonban szinte semmissé teszi az, hogy a hajlékony mivolta miatt könnyebben sérülhet belső alkatrész ütődés következtében illetve a legártalmatlanabb, hétköznapi tárgy is mély karcokat vájhat a puha anyagba.

 

Digitális világba digitális zoom?

 

   Az S széria pénztárcakímélőbb tagjait érő kritika bizony nem újkeletű, már az S20 és az S20+ esetén is komoly kritika érte a gyártót, a 64 megapixeles telefotó kamera miatt ami az utódokban is jelen lesz. Ez a nagy felbontású egység ugyanis nem egy Quad-Bayer szűrős, 3x-os optikai zoom érdekében az ehhez szükséges lencsékkel megtámogatott bestia. Itt szimplán arról van szó, hogy a Samsung a 3-szoros veszteségmentes zoomot úgy értette, hogy adott a 64 millió kifejezetten apró pixelt felvonultató szenzor ami a papíron lenyűgöző részletessége miatt nagyítás esetén is hozza a 12 megapixeles felbontást így nagyjából veszteségmentes. 

  A probléma csupán az, hogy a nem túl nagy szenzor és a sok pixel kombinációja olyan apró pixeleket eredményez, hogy azok tűző napsütés kivételével nem jutnak elég fényhez, emiatt pedig a háromszoros digitális nagyítás végeredményben elmarad például a konkurens típusok esetén már jó ideje fellelhető, 3-szoros optikai zoomot kínáló 8 megapixeles telefotó kamera képeitől is.

 Ezt számításba véve sajnos jogos a Samsungot érő kritika, hiszen 2021-ben már a fő riválisnak számító iPhone-ok közt is van 2,5-szörös optikai zoomal felszerelt modell, a periszkóp kamerák pedig már a flagshipkiller kategóriába is beszivárogtak a Realmenek hála, így pedig nem túl okos döntés a 8K-s, állvány nélkül használhatatlan videókért feladni a tényleg veszteségmentes nagyítást kínáló telefotó kamerát.

 

Szemben az árral?

 

 QHD+ felbontás és lekerekített Edge kijelző. Két olyan dolog ami elválaszthatatlanul kötődik a Samsunghoz és az S szériához. Ezért is hatott sokként a hír, hogy az S21 és a pluszos verziója is mellőzni fogja mindkét tulajdonságot. Szerencsére a kimagaslóan fényes Amoled technológia és a 120hz marad a régi, de le kell majd mondani a szépen ívelt szélekről(amik persze néha a kezelhetőség rovására mentek és a törés esélyét is alaposan növelték) és az 1440p-ről.

  A felháborodás érthető okokból inkább az utóbbi változtatás felé irányult, ennek oka pedig megint csak a konkurencia. Az utóbbi időben ugyanis alaposan megnőtt a FHD-nál magasabb felbontású flagshipek száma, elég példának venni a OnePlus Pro modelljeit, a Mi 11-et, vagy a Huawei szokatlan számokkal dolgozó P40 és Mate 40 széria Pro verzióit. Ilyen komoly vetélytársak mellett pedig óriási hiba volt megkötni egy ilyen kompromisszumot, hiszen az árazáson nem sokat segített, viszont sokak lelkesedését alaposan aláásta.

 

Erősebb az Exynos?

 

   Tavaly a Samsung több rossz döntést is hozott, ezek közül azonban egyértelműen az Exynos chipek erőltetése volt a legnagyobb hiba. A Snapdragon lapkákkal szerelt készülékek ugyanis azonos áron kerültek piacra, mint a házon belüli vassal szerelt társaik, azonban minden téren jobban szerepeltek, elég csak néhány példát hozni. Már rövid távon is jobb pontszámokat produkált a Snapdragon 865 az Exynos 990-nél, fél óra komolyabb terhelés után azonban a gyengébb hőelvezetés miatt a Samsung lapkája az egy évvel korábbi 855 szintjét is éppen, hogy hozni tudta, és ez még csak a jéghegy csúcsa volt. Üzemidőben nagyjából 10-15%-nyi eltérésről számoltak be azok, akik összemérték a különböző régiókba szánt modelleket, de a különböző SoC-k a fotózásra is rányomták a bélyegüket, így lehet az, hogy a Snapdragonos S20 Ultra és Note 20 Ultra sok amerikai hobbi fotós kedvence lett, míg Európában a legtöbb tesztelő felemásnak vagy egyenesen középszerűen ítélte a Samsung flagshipek kamerás képességét.

   Ez persze a múlt és minden esély megvan arra, hogy idén ez másképp lesz. Az előzetes tesztek szerint ugyanis  az Exynos 2100 olyan nagy fejlődést ért el, hogy nyers számokat tekintve a Snapdragon 888-at is maga mögé utasította. Természetesen bárki gondolhatja azt, hogy a való életben a Qualcomm tapasztalata többet fog érni mint a Samsung specifikációi, de idén végre minden S21 modell 5G-s lesz, a Samsung pedig bebizonyíthatja, hogy ha nem is jobb, de azonos képességekkel rendelkezik a chipek gyártása terén, mint a Qualcomm és a Huawei és többet nem hasonlítja az Exynosokat a melegedésük miatt a MediaTek jóval olcsóbb megoldásaihoz.

 

Vastagon fogott a ceruza? 

 

   Ennyire közel a megjelenéshez már nagyjából tudni lehet az új Samsung csúcskészülékek árait, ami egyfelől jó, hiszen aki be szeretné szerezni egyiket, az félreteheti rá a pénzt, másfelől viszont rossz, ugyanis kellemetlen meglepetést okozott sokaknak. Az Ultra esetében ez még visszafogott megrökönyödésnek mondható, hiszen a majdnem fél millió forintos ár egy abszolút csúcskészülék esetén már sajnos nem példa nélküli, viszont  a sok kompromisszum ellenére a kisebb modellek sem lettek barátságosan árazva, sőt kifejezetten felmerül a Note 20 effektus. A képernyő és a hátlap terén történő visszalépés ellenére az S21 ugyanis 300-310.000 forint körüli árazásával alig nyit olcsóbban mint tavaly a chipsetjét kivéve minden téren azonos tudású, vagy jobb S20, a nagytesó esetén pedig még durvább a helyzet.

  Az S21+ ugyanis kamera fronton is veszteséget könyvelhet el, mivel szegényebb lesz egy ToF szenzorral mint az egy évvel idősebb rokona, ráadásul nem csak a készülék, de a vásárló is szegényebb lesz, ugyanis annak ellenére, hogy csak az akkumulátor méretében tér el a sima S21-től ez a plus-size verzió, az ára nagyjából 80.000 forinttal lesz magasabb, ami teljesen abszurd. Ezért is merült fel sokakban a Note 20 esete, amikor a Samsung direkt úgy tervezett meg egy telefont, hogy az annyira gyenge legyen a drágább, de jobb Ultra verzióhoz képest, hogy az emberek inkább azt vegyék meg. Ezt a kétes erkölcsű módszert úgy tűnik átmentették 2021-re is a cég vezetői, hiszen ha az S21 még talán meg is érné(bár az S20 és az S20 FE bezuhant ára miatt ez kétséges), az S21+ semmiképpen, hiszen a kis és a nagy testvérével összemérve is alaposan elvérzik más-más okokból. 

  Az összkép persze még megváltozhat a bejelentés napján illetve a tesztek során, így érdemes enyhe fenntartással kezelni az általam és mások által felhozott érveket is, de az kijelenthető, hogy ha az S21 és az S21+ nem is teljeskörű, de részleges visszalépés lesz és a méltán legendás S széria örökségét jó eséllyel csak az Ultra tudja majd igazán tovább vinni.

 

Szólj hozzá

Samsung Vélemény