2021. feb 26.

Szénrögök és malacok: A Huawei túlélésének kulcsai?

írta: 1nsanat1
Szénrögök és malacok: A Huawei túlélésének kulcsai?

pig.jpg

    Aki nem egy kő alatt élt az elmúlt évben az biztosan értesült arról, hogy a Huawei a Trump által bevezetett szankciók okán elég komoly bajba került. Aki pedig a közelmúltban is figyelte az eseményeket, az tudhatja, hogy az egyébként mindenben az előző elnökkel szembe menő Biden ebben az ügyben a választási ígéreteivel ellentétben ragaszkodik elődje intézkedésihez, így a Huawei jövője erősen kérdésessé vált...de csak a mobiliparban.

  A nemrég még piacvezető cég vezetőit ugyanis nem lehet naivitással vádolni, hiszen elkezdtek más területek felé is kacsingatni. Ezek közül a legtöbb elég szorosan következik a vállalat eddigi működéséből. Ilyen szegmens például az okosóráké vagy épp a fülhallgatóké, de a notebookok piaca is ide tartozik. Ez azonban csak tüneti kezelésnek tekinthető, hiszen a nem Huawei mobilt használók közül kevesen vágynak a cég egyéb termékeire, így a fejeseknek nem volt opciójuk, nyitniuk kellett távolabbi területek felé is.

  Az egyik ilyen lehetőség a szénbányászat. Természetesen nem arról van szó, hogy a mérnökök és az ügyintézők csákányt ragadnak, inkább arról, hogy a mesterséges intelligenciában és gyártási technológiában az élvonalban lévő cég a bányászat gyorsítására törekszik új megoldások kifejlesztésével, melyeket jó pénzért kíván értékesíteni a jövőben bányászati vállalatoknak.

  A másik, sokkal furcsább, elsőre talán komikus opció a Kínában jelentős hagyománynak számító sertéstenyésztés. Itt sem arra kell gondolni természetesen, hogy az irodákban szállásolják majd el az állatokat és Leica kontaktlencsét kapnak a röfik, hanem sokkal inkább arra, hogy a fejlett AI és az emberek mellett állatokon is működő arcfelismerő rendszer kombinációja minden malacot külön "személyként" képes kezelni, így egyedi étrenddel, gyógyszerekkel és egyéb módszerekkel olyan minőségűvé teheti a vágóhídra szánt állat húsát, ami korábban csak a kis populációval dolgozó farmokon tartott sertések esetén volt elérhető.

  Első blikkre a Huawei vezetőségének ötletei csak félmegoldásoknak, kényszeredett próbálkozásoknak tűnnek, azonban nem szabad elfelejteni, hogy az említett két ágazatban bizony nem kis számban fordulnak elő gigászi profitot termelő cégek is, így egyáltalán nem biztos, hogy hosszú távon kudarcok és pénzügyi veszteségek fogják övezni a kínai óriás új útjait.

Szólj hozzá

Hírek Huawei