2021. már 02.

Csúnyán leszerepelt a ZTE kijelző alá épített kamerája

írta: 1nsanat1
Csúnyán leszerepelt a ZTE kijelző alá épített kamerája

Nem indul valami fényesen az új technológia rajtja

under-screen-camera.jpg

 

  A mobilpiacon gyakori eset, hogy egy nagyon várt és vonzó ígéretekkel beharangozott újítás elsőre nagy bukásnak bizonyul. Remek példa erre a Galaxy Fold sérülékenysége, vagy épp az első kijelző alá épített ujjlenyomatolvasók lassúsága. A tech világ józanabb része éppen ezért izgatottan, de kissé kétkedve várta a kijelző alá épített szelfikamerák debütálását, azonban az első fecske, a ZTE Axon 20 5G előlapi fotók terén sokkal nagyobb bukás lett, mint amire bárki is számított volna.

  Már az első tesztek alapján is érezni lehetett, hogy valami nagyon nem stimmel a forradalmi újdonsággal, azonban a jó fényviszonyok és a viszonylag homogén hátterek miatt ezen esetekben még elviselhető lett az eredmény. Ezek után azonban a Dxomarkra szállt az a szerencsés és egyben szerencsétlen feladat, hogy megpróbálja konkretizálni a ZTE szelfik terén nyújtott teljesítményét, a méltán híres tesztlabor pedig örömmel eleget is tett ennek.

   A papíron teljesen korrekt és kicsit sem kirívó egység(32mp, f/2.0-ás blendeértékkel, maximum 1080p-s 30 fps-es videófelvételekkel) végül abszurd módon alacsony, 26 pontot ért el. Ez támpont nélkül még talán nem sokat mond, de ha megnézzük, hogy a jelenlegi rekorder, a Mate 40 Pro 104, de még az abszolút középkategóriás Nokia 7.2 is 78 pontot ért el, akkor szembesülhetünk a probléma mértékével. A gondok rögtön ott kezdődnek, hogy az újszerű megoldás miatt a jóval kevesebb fényt kap a szenzor, emiatt  a kamera csak tökéletes fényviszonyok közt képes teljesíteni a feladatát...már ha valaki számára elég annyi, hogy egy teljesen homályos, minimális dinamikatartományú és a színhelyességet hírből sem ismerő végeredményt kap, mert sajnos az Axon 20 5G csupán erre képes. Természetesen a kamerához közel lévő arcokat úgy-ahogy élesen képezi le az AI-nak hála, így kis szerkesztés után akár még profilképek készítésére is alkalmas lehet a telefon, de sajnos ki kell mondani azt, amit a Dxomark az objektivitása miatt nem mondhatott: A ZTE Axon 20 5G nagyjából egy 3 éves belépő kategóriás mobil szintjén áll szelfik terén, ez pedig egyszerűen nem éri meg azt a minimális pluszt, hogy nem lóg be semmi a kijelzőbe.

Szólj hozzá

ZTE Hírek Kamera