2021. már 26.

Újszerű kameraszigettel érkezhet a Huawei P50 széria

írta: 1nsanat1
Újszerű kameraszigettel érkezhet a Huawei P50 széria

huawei-p50-pro-plus-render-img-1.jpg

 

  A mobilfotózás és a Huawei szavak a P szériának köszönhetően már szinte szinonímák lettek, azonban az újabban hanyatlóban lévő cég más, de a kamerákhoz köthető tulajdonságban is élen jár, ez pedig a kameraszigetek dizájnja. Elég csak megnézni, hogy a Mate 20 Pro után egy évvel mekkora divat lett a négyszögletes kialakítás, majd a Mate 30 Pro hogyan tette újra menővé a kör formát. A Huawei azonban úgy tűnik nem áll meg, és a P40 széria két részre osztott téglalapja és a Mate 40 család Space ringje után újabb különleges kameraelrendezést álmodott meg, a hamarosan debütáló P50, P50 Pro és P50 Pro+ hátlapjára.

   A napokban megjelent néhány elég részletes és hitelesnek tűnő koncepciókép, amik az abszolút csúcsmodellt, a P50 Pro+-ot és a sima P50-et ábrázolják, a korábbi képek unalmas, egyszínű téglalap kameraszigetét azonban felváltotta egy az előlapokon már megismert "pill shape", azaz pirula alakú, csak éppen jóval nagyobb rész, ami jelentősen ki is emelkedik a készülék hátlapjából. Ez azonban nem minden, hiszen a "pirula" két végében két kisebb kör is helyet kap, ezekben foglalnak helyet a szenzorok, aminek száma és fajtája a típustól függően eltér.

huawei-p50-render-img-6.jpg

   A kevésbé impozáns, és várhatóan kifejezetten kompakt  P50 hátán ugyanis akárcsak az elődjénél 3 tényleges kamera várható, ezek közül 2 az alsó, egy pedig a felső körben elhelyezve. Fejlődés azonban várható, hiszen a koncepciórajzok alapján egy lézeres szenzort is kap majd a kisebbik modell, ráadásul várhatóan a fő egység és a hagyományos 3x-os telefotó modul is fejlődésen esik át. A típust egyébként jól láthatóan sík kijelzővel ábrázolták, ami szintén reálisnak tűnik, hiszen az elmúlt években a Huawei kizárólag a  Pro verziókat dobta piacra lekerekített kijelzőkkel.

huawei-p50-pro-plus-5.jpg

   A P50 Pro+ a szinte hagyományosnak mondható kisöccsével szemben jóval extrémebbnek mutatkozik. A kamerasziget alakja maradt, de itt 4 helyett 6 kivágás látható, amiből egy a lézeres autofókuszé, a maradék három pedig a kamerák számára van fenntartva. A fölső körbe jól láthatóan a periszkópos zoomkamera kerül, legalább 10x-es nagyítással, bár egyes források már 20x-os értékről is beszéltek, alá pedig az ilyen kialakítás tekintélyes mérete okán egy aprócska ToF egység férhet maximum be. Az alsó körben ennél jóval sűrűbb lehet a felhozatal. Ide a szivárogtatók a mobilpiac eddigi legnagyobb fő szenzorát, a Sony IMX800-at képzelik el, ezen felül várható egy 3x-os 12mp-ex telefotó és egy autofókuszos, a Mate 40 Pro+-ban megismert freeform lencsés, tehát torzításmentes ultraszéles kamera. Szemből vizsgálva is van azonban érdekesség. Jól látható, hogy az elődmodell remek, de tekintélyes méretű, 3D-s arcfelismerést biztosító kamerakivágása helyett itt egy középre helyezett szimpla kameralyukkal találkozhatunk csak. További érdekesség, hogy a 4 oldalon lekerekített kijelző is maradhat, a korábban pletykált Horizon, azaz majdnem 90 fokban lekerekített, de alul-felül viszonylag nagy kávákkal járó megoldás helyett. 

   Elmondható tehát, hogy ha a nemsokára debütáló készülékek valóban így fognak kinézni, akkor elég nehéz lesz a Huawei tervezőit lopással vádolni, viszont biztosan megosztó lesz a még sosem látott elrendezés és a 3D arcfelismerés hiánya is fájó lesz azoknak akik a kínai gyártó, vagy az Apple készülékein már megtapasztalták, hogy ez a megoldás mennyivel gyorsabb, biztonságosabb.

   A koncepciórajzok hitelességében azonban nem lehetünk biztosak, mivel azt megkérdőjelezi 2 apróság. Az egyik, hogy a Huawei már évek óta használ piros színt a bekapcsoló gombokon, ami a képeken jól láthatóan hiányzik, valamit a P szérián a Huawei felirat mindig függőlegesen, a hátlap bal oldalán kap helyet, nem pedig középen vízszintesen, mint a Mate szériánál. Ez persze lehet egyszerű figyelmetlenségből elkövetett baki az alkotó részéről, de megvan rá az esély, hogy csak egy kreatív telefonrajongó találmánya ez a dizájn.

Szólj hozzá

Hírek Kamera Huawei