2021. ápr 07.

Csaláson kapta az Antutu a remekül sikerült Realme GT-t

írta: 1nsanat1
Csaláson kapta az Antutu a remekül sikerült Realme GT-t

gt5g_3.jpg

  

   A Realme neve egyre több magyarnak lehet ismerős, hiszen az Oppo, a Vivo és a OnePlus testvérvállalata egyre több hivatalos elektronikai áruházban hódít teret magának, ez pedig nem véletlen. A Redmihez kísértetiesen hasonló nevű cég ugyanis nem egyszer még a Xiaomi leányvállalatánál is jobb ár-érték arányú készülékeket dob piacra, erre az egyik legjobb példa pedig a nemrégiben debütált flagshipkiller, a Realme GT.

   Az típus zseniális mivoltát ugyanis az adja, hogy minden fontos funkcióval rendelkezik, nyers erőben felveszi a versenyt a csúcsmobilokkal, sőt nem egyet le is hagy, 200.000 forint alatti áráért(ez természetesen Európában picit magasabbra rúghat) cserébe pedig csak az olyan funkciókról kell lemondani, mint az IP tanúsítvány, a vezetéknélküli töltés, vagy épp a combosabb kamerák. A kevés hiányosságot szerencsére bőven kompenzálja a Snapdragon 888, a 120hz-es AMOLED, vagy épp a 65W-os vezetékes töltés, ami kicsit több, mint fél óra alatt képest telepumpálni a 4500 mAh-s akkumulátort. Ezen felül azért a fotózásról sem kell teljesen lemondani, a 64 mp-es széles, a 8 mp-es ultraszéles és a 2 mp-es makró kamera triója ugyanis egy kellemes középkategóriás élményt ad.

   Egy ilyen remek telefont már a nyers specifikációk és a szép dizájn(a vegán bőr borítású sárga verzió például parádésan néz ki) gond nélkül eladnak, így a Realme nem folyamodna semmiféle trükközéshez. Gondolná az egyszerű ember. A valóság azonban más, ugyanis a GT nemrégiben le lett tiltva az Antuturól csalás miatt.

  A  gyanú akkor merült fel a népszerű app készítőiben, amikor a Realme készüléke a Snapdragon 888-tól elvárható 700-730.000-es pontszám helyett 770.000-es értékkel lett promózva, de még a véletlenszerűen kiválasztott készüléknél is 750.000-et mutatott az alkalmazás, ami maximum egy brutális hűtéssel ellátott gamer zászlóshajó esetén lenne érthető, egy pénztárcabarát flagshipkillertől viszont gyanúsan sok.

  A feltételezés pedig be is igazolódott, ugyanis mint kiderült a mérnökök két trükköt is bevetettek azért, hogy a neve alapján is sebes mobil mindennél gyorsabb legyen a teszteken. Ezek egyike a már jól ismert trükk, nevezetesen az, hogy a készülék az Antutu futtatása idejére felfüggeszti a processzor számára hosszabb élettartamot garantáló beprogramozott gátakat és így rövid időre extra magas hőmérsékleten, enyhén túlterhelve képes üzemelni a telefon. A másik leleményes megoldás pedig a tesztprogram által elvégeztetett feladatok elcsalása volt. Erre a legszemléletesebb példa az, amikor az Antutu tömörített fájlokat, például képeket bontat ki a telefonnal. Míg normális esetben a vizsgált eszköz ezt megfelelően megteszi, addig a GT elég spórolósan oldotta meg ezt, így idő, azaz pontelőnyhöz juttatva magát. Természetesen más téren is megpróbálták megkönnyíteni az alkotásuk dolgát a ravasz mobiltervezők, de már egyetlen ilyen könnyítés is sokat számíthat és hiteltelenné teheti az adott típus minden további eredményét.

realme.jpg

  A Realme GT kispórolt "pár" részletet

   A Realme büntetése végül 3 hónap elzárás lett, ami logikusan csak erre a modellre vonatkozik, azonban további vizsgálatokkal is könnyen szembesülhet az egész cégcsoport ugyanis az Oppo, a Vivo és a OnePlus is híres a szokatlanul magas Antutu pontszámokról, például a Find X3 Pro is felülmúlta a 770.000-es határt, a OnePlus 9 Pro pedig jó eséllyel még ennél is jobban fog teljesíteni. A kérdés már csak az: A remek optimalizáció vagy a trükkös programozás eredménye lesz elsősorban a végső eredmény?

Szólj hozzá

Hírek Realme