2021. jún 01.

Óriási bemutatóra készül a Huawei

írta: 1nsanat1
Óriási bemutatóra készül a Huawei

Könnyen lehet, hogy ez lesz a cég utolsó ilyen eseménye

 


harmony-os-huaweis-response-to-android.jpg

 

   Az utóbbi hónapokban nagyon nagy csend övezte a mobilpiac megnyomorított titánját a Huaweit. Ezen persze senki sem csodálkozik, hiszen a vállalat gyakorlatilag alkatrészek szűkében van, a szankciók pedig a vásárlóbázis nagy részét elriasztották, így kevés erőforrásukat kénytelenek a legfontosabb, a keményvonalas rajongók számára még Google nélkül is vonzó termékekre tartogatni. Most azonban megtört a csend és a Huawei június 2-ra beharangozott egy, a HarmonyOS nevével beharangozott eseményt, ahol várhatóan négy fontosabb leleplezés fog megtörténni.

Egy új rendszer

 

  Nem nagy meglepetés, hogy a HarmonyOS nevével fémjelzett eseményen éppen ez az új operációs rendszer, immáron nem csak TV-kre szánt verziója lesz a központi elem. Bár az új alternatíva startja nem volt valami fényes, hiszen alig tért el a gyári EMUI-tól, egyre több jel mutat rá, hogy egy valóban Android alapokon nyugvó, de a Huawei készülékekre sokkal jobban optimalizált, gördülékeny rendszerről van szó minimálisan újragondolt grafikával. Az igazán fontos kérdés persze az lesz, hogy a Harmony miként teremt majd együttműködést a gyártó különböző termékei között, hiszen a marketing szerint ez fog majd futni a jövőben az okostévéktől kezdve, a tableteken át az okosórákig minden Huawei eszközön.

 

Egy régóta várt telefon

 

harm.jpg

  Idén a Samsung minden eddiginél korábbi időpontban mutatta be S szériáját, így próbálva betömni a hirtelen támadt piaci rést, emiatt sokan hitték, hogy a Huawei sem lesz rest és hamar bemutatja a P50 változatait. A valóság ezzel szemben az, hogy az általában március-április környékén megjelenő P sorozat újabb tagjai még most, május végén sincsenek sehol.

 Ez a helyzet talán most megváltozik, ugyanis a Huawei az aktuális eseménye kapcsán feltöltött egy képet, melyen a P50 két körből álló kameraszigete látható oldalnézetből, így esélyes, hogy végre bemutatásra kerül a világ második(a Sharp Aquos R6 beelőzte a Huaweit ) 1/1"-es kameraszenzorral felszerelt mobiltelefonját. A fő szenzoron túl sajnos nem sok információ van a valószínűleg 3 tagot(P50, P50 Pro, P50 Pro+) számláló szériáról, az viszont szinte biztos, hogy mindegyiket a Kirin 9000 fogja hajtani, ami egyfelől egy remek chip, ami enyhébb melegedéssel képes hozni a Snapdragon 888-hoz hasonló teljesítményt, másfelől viszont a Mate 40 család miatt elég kevés áll rendelkezésre belőle. Emiatt várhatóan a P50-ek is csak limitált példányszámban kerülnek majd a boltok polcaira, így közel sem biztos, hogy Kínán kívül a boltok polcaira jutnak.

 

Egy sokadik tablet

 

harm2.jpg

  A MatePad Pro a megjelenésekor vitathatatlanul a piac egyik legjobb tablete volt, ami bár képességek terén elmaradt a Samsung Tab S7+-tól, de jóval olcsóbban kínált felsőkategóriás képességeket. Európai kudarcát végül az okozta, hogy egy tablet esetén sokkal fájóbb pontnak bizonyult a Google hiánya, hiszen ezek az eszközök gyakran a munkához kellenek. Ennek ellenére a Huawei nem adja fel és a jelek szerint piacra kívánja dobni a MatePad 2 Prot is, amiről egy a tablethez passzoló toll képe árulkodik. 

  Pontos specifikációkról sajnos jelen esetben sincsen sok információ, a legtöbb forrás Kirin 9000-es chipet és 40W-os gyorstöltést emleget, de mindkét adat erősen kérdőjeles. Előbbi a chiphiány miatt vitatható, hiszen sokkal logikusabb lenne egy gyengébb Kirin 990-es chipet használni erre a célra, az így megspórolt alkatrészeket pedig felhasználni telefonokban, a töltési sebesség terén pedig a 66W az észszerűbb, hiszen az összes friss Huawei flagship ezzel  a szabvánnyal kerül már piacra.

 

Egy okosabb okosóra

 

harm3.jpg

   Kevesen tudják, de az okosórák piacán az Apple-t nem a Samsung vagy épp a sokkal elérhetőbb árazással operáló Xiaomi, hanem a Huawei követi. Az újabban zuhanófélben lévő cég ugyanis megbízható, prémium minőségű és szép okosórákat dob piacra minden évben. Egyetlen gyengeségként általában a korlátolt funkcionalitást szokták felemlegetni, azonban úgy tűnik a HarmonyOS megoldást jelenthet erre anélkül, hogy az üzemidő két hétről az Apple és a Samsung termékek 1-2 napos időtartamára zuhanna vissza.

  Várhatóan tehát június másodikán egy valóban funkcióbő, és egy feltöltéssel mégis néhány napig üzemelő okoseszköz, a Huawei Watch 3 Pro lesz bemutatva, amit egy kép vetít előre, amin az Apple megoldásához hasonlatos tekerhető oldalsó gomb látható. A megoldás hasznossága már bizonyított, és a klasszikus óradizájnba sem rondít bele, szóval a Watch GT-k szerelmeseinek sem lesz valószínűleg csalódás a bemutató. A kis számú pletyka egyébként főként EKG-t és széleskörű apptámogatást ígér, a valóság azonban már csak a leleplezéskor derül majd ki.

Szólj hozzá

Hírek Huawei