2021. aug 25.

Klónok támadása: A jövőből érkezett a román iPhone

írta: 1nsanat1
Klónok támadása: A jövőből érkezett a román iPhone

7-en.jpg

   

   Aki egy kicsit is elmerült a mobilok világában, az garantáltan tudja, hogy a nem épp élvonalbeli kínai mobilgyártók imádják másolni az Apple legújabb készülékeit. Kevesebben tudják, azonban, hogy a mobilklónok gyártása terén egy román gyártó, nevezetesen az iHunt legalább akkora "érdemeket" szerzett már mint a Cubot vagy akár az Oukitel. Egyik nemrég megjelent, neve alapján azonban csak jövőre érkező készülékük pedig a méltán híres iPhone 11-et kívánja megidézni, csak éppen borsos 240.000 helyett 24.000 forintos áron.

   A szóban forgó típus ismertetése előtt érdemes kicsit elgondolkodni, melyik a világ legszerencsétlenebb nevű telefonja. Van akinek már a iPhone 11 Pro Max is sok, egyesek szerint a  Xiaomi véletlenszerű elnevezései jelentik a lélektani határt, de a Galaxy Z Fold3 5G, vagy a Sony Xperia 1 III is elég körülményes névnek számít. Az iHunt azonban gondolt egyet és mindenkire rálicitált, hiszen jelen cikk alanya, az iHunt Like 11 Panda Pro 2022 garantáltan üt mindent. Az iHunt, a gyártó, a Like divatos szérianév kíván lenni, a 11 is érthető az ihletadó készülék okán, viszont innentől jó eséllyel a cég marketingesei sem tudnák indokolni a felsorolást. Miért pont Panda? Mitől Pro, ha nincs sima verziója és még csak nem is az Apple Pro modelljeit másolja? Mit keres a végén a 2022-es évszám, ha egy évvel korábban került piacra? Megannyi kérdés, de nincs egyikre sem logikus válasz így inkább nézzük is mire képes a román "Alma".

pandaphone.jpg

 

   Nos, külsőre egész meggyőző teljesítményt nyújt. A dobozban ugyanúgy egy viccbe illő 5W-os adapter és egy kábel lapul, viszont a románok nem spórolták ki az átlátszó tokot sem, ami pirospontot ér! Ha pedig már piros. A "Panda" a színek terén picit eltér az eredeti modelltől. A fekete és a piros stimmel, utóbbi ráadásul még valamivel szebb árnyalatú is mint az eredeti, sárga helyett pedig egy elegánsabb arany színt választhatunk ki, azonban a fehér, lila és zöld variánsok helyett az iHunt kéket és rózsaszínt kínál csupán. Persze a filléres típuson nem festett üveg és alumínium, hanem legolcsóbb műanyag és még több műanyag borítja a készülék testét, kivéve persze az előlapot. Itt ugyanis valóban üvegborítást kapunk, csak az Apple-el ellentétben az iHunt nem a legmodernebb, törésálló ötvözetet használja fel a kijelző védelmére.

   A megjelenítő egyébként papíron egészen méltó az eredetihez, hiszen HD+ felbontású, 6,1"-es IPS LCD panelről van szó, ami fényerőben, színhelyességben és betekintési szögek terén nyomába sem érhet a tízszer drágább riválisának, de nem vállalhatatlan, sőt aprócska notch-a jóval kevésbé bántja a szemet, mint az iPhoneok félszigete. Persze a kisebb méretnek komoly ára van, ugyanis az egyetlen, 8MP-es szenzor nem képes az Apple és a Huawei által használt valódi 3D-s arcfelismerésre és a később még szóba kerülő rendszerchip miatt a minőségi képekről is kapásból lemondhatunk, ha nem tökéletesek a fényviszonyok.

  A hátlapi képalkotók terén az előlappal ellentétben az iHunt egyszerre próbált megjelenésben hű lenni az alapanyaghoz és mégis rálicitálni arra. Előbbi szinte tökéletesen sikerült, hiszen a kamerasziget alakja és a kivágások helyzete is stimmel, viszont a mikrofon lemaradt, valamint a vaku is feljebb csúszott a kelleténél. Ennek viszont a licitálgatás az oka, ugyanis ezzel a kis áthelyezéssel elég hely maradt egy AI Camera feliratnak, ami nagyjából 3 éve számított frissnek és divatosnak. A tét emelése pedig azzal teljesedik ki, hogy amíg az iPhone 11 "mindössze" 12MP-es kamerákkal gazdálkodhat, addig a Panda ezt 13MP-es értékével übereli. A dologhoz azért hozzátartozik, hogy a két lencse ellenére csak egy szenzor kapott helyet a kameraszigeten belül, a másik "optika" csak egy festett lapkát rejt maga mögött. Ráadásul a valódi kamera is egy több éves belépő kategóriás mobil szintjén mozog, ami elég nagy csalódás lehet bárkinek aki a legminimálisabb elvárást is támasztja a készülék felé.

    A készüléken belül szintén elég hamar kiderül, hogy miért is nem kapott az eredetihez hasonló árat a román "iPhone". Ezen a területen ugyanis a Like 11 csúfosan szerepel, még a valódi iPhone-hoz képest nagyobb, 3850 mAh-s akkumulátor ellenére is. A nagyobb telep ugyanis képtelen kompenzálni a 2GB RAM, a 32GB tárhely és a mindössze 1,3 Ghz-en vánszorgó, még a 4G-t sem ismerő Spreadtrum SC7731E névre hallgató lapka együttes alkalmatlanságát, ami még az Android 11 Go verziójával sem igazán boldogul el, az Apple mobiljai által kínált gördülékeny működést pedig hírből sem ismeri a "Panda".

779273910_oukitel-c22-128gb-4gb-ram-dual.jpg

Az Oukitelhez hasonló kínai gyártók is szorgalmasan másolják az iPhone modelleket

  Mit is lehet ezek után elmondani a román iPhoneról? Megéri egy valódi iPhone 11 árának tizedét? Nos, egyfelől igen, mert a készülék működni működik, telefonálni lehet vele és a facebook app is elfut rajta, azonban ha azt nézzük, hogy alig drágábban a Redmi, a Realme sokkal jobban összerakott, időtállóbb típusokat kínál, de még egy-egy beesett árú LG vagy Nokia is mérföldekkel jobb választás lehet. A tanulság tehát az, hogy minden esetben érdemes óvakodni az iPhonenak tűnő, de az almás logót nélkülöző mobiloktól, mert az esetek 99%-ban pusztán a megjelenés az ami az ihletadó csúcstelefonra emlékeztet. 

Szólj hozzá

iPhone Vélemény Klónok támadása iHunt