2021. sze 25.

Ezt azért már NE!: Xiaomi 11 Lite 5G NE

írta: 1nsanat1
Ezt azért már NE!: Xiaomi 11 Lite 5G NE

xiaomi-11-lite-ne-2-scaled.jpg

  

  A Xiaomi háza táján nem ritka, hogy szinte teljesen megegyező típusokat dobnak egymás után piacra, így a gyártó üzletpolitikáját már ismerő felhasználók számára nem okozott túl nagy sokkot, amikor kiderült, hogy a Mi 11 Lite 5G is kap egy kissé módosított verziót, ami az új névadási stratégia miatt immáron a Mi szócskát elhagyva Xiaomi 11 Lite 5G NE(New Edition) lett.

  Az ember, ha meglátja a New Edition jelzőt akkor akaratlanul is valamiféle fejlesztésre gondol, ami valljuk be jogos elvárás lenne, hiszen az egyébként remek Mi 11 Lite 5G kapcsán sokan hiányolták az ebben az árszegmensben már elég gyakori 120hz-es képfrissítést, de a 8MP-es ultraszéles kamera is kategórián alulinak titulálta több tesztelő teljes joggal. Az új kiadás mögött azonban alaposabban megnézve nem a fejlesztés igénye, hanem puszta kényszer állt és sajnos mint oly sokszor a kényszer most is kifejtette negatív hatásait.

 

Az Exynos jelenség

 

   Az európai Samsung felhasználók a tech témában járatosabb része már biztosan találkozott azzal a sokat emlegetett jelenséggel, amikor a gyártó által kiadott csúcskészülék saját, Exynos chippel szerelt változata minden téren gyengébben szerepel, mint a Snapdragonos verzió, ennek ellenére azonos áron, azonos tudásúnak hazudva kerül a boltok polcaira a két verzió. Ez az üzleti megoldás pedig érthető okokból évről-évre egyre több vásárlót háborít fel, így logikus lenne a jelenség visszaszorítása, azonban a gyakorlat nem mindig követi a logikát. A Xiaominak persze látszólag nem sok köze van a dologhoz, ők ugyanis kizárólag a Qualcomm és a MediaTek lapkáit használják a készülékeikben, azonban  a Xiaomi 11 Lite 5G valami egészen hasonló dolognak esett áldozatául, mint némely Samsung készülék.

 

Amikor szembejön a realitás

 

   A Xiaomi ezen készülékének létjogosultságát nem lehet megérteni, ha nem vizsgáljuk meg, a Mi 11 Lite 5G egyik tulajdonságát, nevezetesen a SoC-t. A típus ugyanis egy 5nm-es Snapdragon 780G lapkát kapott, amit azonban a hagyományoktól eltérő módon nem a TSMC, hanem a Samsung gyártott le. A kifejezetten modern, felső-középkategóriás lapka komolyabb melegedés, vagy mérhetetlen étvágy nélkül hozta egy nagyjából 2 éves csúcslapka teljesítményét és mostanra sem gyengült el, azonban a globális chiphiány miatt az 5nm-es chipeket készítő gyártósorokat a nagy igény miatt egyre inkább átcsoportosították a több profitot hozó flagship lapkák előállítására, így a 780-asokból csak korlátozott példányszám áll rendelkezésre. Ezzel szemben a Mi 11 Lite 5G-t vitték és viszik mint a cukrot, a két tény pedig együttesen azt jelenti, hogy előbb utóbb a kínálat nem tud lépést tartani a kereslettel, ha nem lép valamit a Xiaomi. A gyártó pedig lépett, méghozzá azt, hogy áttervezte a már piacon lévő készülékét és néhány új színvariációban piacra dobta egy másféle chippel felszerelve.

 

Alternatívák

 

   Mint arról már a bevezetőben is volt szó, a Mi 11 Lite 5G nem mentes a kompromisszumoktól, azonban még a legszigorúbb bírálók sem tudtak érdemben fogást találni a típus lelkét adó lapkakészleten. Bár vannak hasonló áron Poco mobilok jobb benchmark eredményekkel, de a Snapdragon 5nm-es kialakítása ezért bőségesen kárpótolhat bárkit. A szintén említett chiphiány miatt azonban pont ezt a makulátlan részt kellett kicserélnie a gyártónak és itt rögtön két jó opció is a rendelkezésükre állt. Lehetőség lett volna a teljesítménynövelésre egy Snapdragon 870 segítségével, ami 7nm-es technológiája ellenére brutális erőt képvisel, a Poco F3 példájából pedig tudhatjuk, hogy nem is feltétlen emeli az egekbe egy készülék árát, így minimális felárral az NE parádés vétel lehetett volna. Ez esetben azonban talán kisebb lett volna a tudásban jelentkező szakadék a Lite és a sima verzió között, mint amekkorát a nagyjából kétszeres ár indokolttá tesz.

  Persze ott lett volna spórolós megoldásként az is, hogy egy kicsit gyengébb, de jóval olcsóbb MediaTek lapkát szerelnek a készülékbe ezzel létrehozva egy pénztárcakímélőbb változatot, azonban a Xiaominál ezt az ötletet is elvetették és magabiztosan bólintottak rá a két szék közt a padlóra esést garantáló harmadik opcióra.

 

A rossz megoldás

 

  A felhasználóknak általában kedvező ajánlatokat kínáló kínai gyártó tehát se erősíteni, se olcsósítani nem kívánt igazán helyette megpróbált létrehozni egy a régivel azonos képességű telefont ezért az elnevezésben a 780-hoz nagyon közel álló Snapdragon 778G 5G mellett tette le a voksát, ami önmagában véve egy remek chip. 6nm-es csíkszélessége bár nem piacvezető, de a középkategóriában még bőven a jobbak közt van, ráadásul amíg a 780-ast a Samsung, addig ezt a TSMC gyártja, ami az első tesztek alapján komoly üzemidőtöbbletet jelent az új verzió számára. Ráadásként nyers erő terén sem marad szégyenben, hiszen hátránya alig néhány százalékos az Antutun vagy a Geekbenchen.

  A probléma azonban az, hogy akárhogyan nézzük, kevésbé modernt, épp ezért kevésbé vonzó chipről van szó, a készülék viszont friss modell lévén magasabb nyitóárat kapott, mint amennyiért jelenleg egy Mi 11 Lite 5G kapható, egy márciusban bemutatott típus gyengített verziójáért viszont senki sem szívesen fizetne ki nagyobb összeget, így várhatóan a vásárlók nem fognak kapkodni az "új" mobilért, helyette a készletek teljes kifogyásáig az eredeti változatot fogják venni, ami erősen megkérdőjelezi a Xiaomi stratégiájának helyességét.

   

Szólj hozzá

Vélemény Xiaomi