2021. dec 10.

Huawei Nova 9 teszt: A vlogkirály

írta: 1nsanat1
Huawei Nova 9 teszt: A vlogkirály

black_1_3.png

   Bár a Huawei helyzete a mobilpiacon egyre reménytelenebbnek tűnik, a valóság az, hogy a kínai óriás a háttérben eddig példátlan mértékű és gyorsaságú fejlesztést visz véghez és igyekszik teljesen függetlenedni a szankciók miatt sok esetben elérhetetlen amerikai technológiáktól. Mivel azonban a teljes megújulás még az gyors reagálás ellenére is évekbe telhet, a gyártó kénytelen szükségmegoldásokhoz folyamodni, hogy a felszínen, azaz a köztudatban maradhasson. Egyik ilyen vízbe vetett mentőöv a teszt alanya, a nemrégiben megjelent Nova 9, ami a még közösen elkezdett fejlesztési folyamat okán nagyon hasonlít a Honor 50-re, azonban a szankciók miatt elszenvedett hátrányok nagyját a Nova gond nélkül képes kompenzálni flagship kategóriás Sony főszenzorával és parádés képalkotó algoritmusaival. A valódi kihívást persze nem a házon belüli(?) konkurencia, hanem a Google szolgáltatásokkal felvértezett, hasonló áron beszerezhető Xiaomi, Samsung és Realme modellek jelentik, így érdemes ilyen szemszögből vizsgálni a Huawei felső-középkategóriás üdvöskéjét.

Külső:

   A Huaweit megbénító korlátozások elég szerteágazóak, azonban ha van terület amit nem érintenek, az bizony a külső. Ennek megfelelően a Nova 9 külsőleg a prémium megtestesülése. A készüléket a keret alsó és felső részét kivéve mindenhol lekerekítettség jellemzi, a hátlap és az előlap a kéznek kellemes ívben van az ezt követő keretbe illesztve, ráadásul mai mércével egy könnyű(175g) és visszafogottabb méretű eszközről van szó. A kamerasziget is meglehetősen egyedi, így könnyen felismerhető mobilról beszélünk, amit tovább segít a feketét kivéve mindegyik színvariánson(csillámos kék, fényes lila és matt zöld színekben érhető még el, bár itthon csak a kék és a fekete kapható) jelen lévő, négyzet alakban felírt Nova szócska. Ezt leszámítva a típus mellőzi a manapság divatos hátlapra írt marketing kisregényt, így a kamerát méltató felirat is jól elrejtve, a főszenzort körülvevő dekorgyűrűn kapott helyet.

  Ami viszont talán a legörömtelibb a Nova 9 kapcsán az az, hogy végre sikeresen megoldotta egy gyártó, hogy kameralyukas kialakításnál azonos legyen az alsó és a felső káva vastagsága és a sarkok íve, így fektetett helyzetben a szimmetriát kedvelő szemnek sokkal kellemesebb a tartalomfogyasztás, hiszen nincs az az érzése az embernek, hogy kicsit el van tolva a kép. Összességében tehát elmondható, hogy így kellene, hogy kinézzen egy felső-középkategóriás telefon amit kellő maximalizmussal terveznek meg.

Minőség:

   Közel 200.000 forintért bizony már elvárható egy mobiltól, hogy anyaghasználat és összeszerelés terén kiemelkedőt nyújtson. Szerencsére a Huawei már rég nem az a gyártó, aki áron alul kínálja készülékeit, melyek cserébe sérülékenyek és kisebb esések hatására is súlyos károkat szenvednek. A Nova 9 ennek megfelelően nem hajlik, szorítás vagy a hátlap nyomkodásának hatására sem produkál zavaró zajokat, gombjai stabilak, nem lötyögnek és az anyaghasználat is kategóriának megfelelő, elől és hátul üveg(bár a kék színváltozat egyedi felületkezelése miatt az S21 Ultrához hasonlóan néha kifejezetten műanyag szerű hatást kelt), a keret pedig alumínium.

  Tökéletesnek azonban mégsem nevezhető a mobil kialakítása, ugyanis nem csak az IP67/68 plecsni hiányzik, amit például az olcsóbb Galaxy A52 már kínál(viszont műanyag hátlappal), de még az IP53-as cseppállósági tanúsítványt sem kapta meg a készülék, bár precíz összeszerelése okán azért az esős időjárásnak és az izzadtságnak gond nélkül ellenáll.

Képernyő:

   Viszonylag sok, egyébként nem feltétlenül jogos kritika érte a Huaweit, amikor először a P40 Pro, majd a Mate 40 Pro is "megrekedt" a 90hz-es képfrissítésnél, hiszen a konkurencia már rég 120hz-et kínált. Elsőre furcsa módon a kívánt előrelépést végül nem egy flagship, hanem a Nova 9 hozta el hazánkba. Csodálkozásra azonban valójában nincs okunk, ugyanis ez a típus kijelző fronton állja a versenyt a nagyobbakkal is egy hiányosságot kivéve. A készülék árából persze következtetni lehet, hogy a beépített panel "csak" FullHD+ felbontást kínál, azonban a remek fényerő, a 120hz, a színhelyesség, a jó kontraszt, az AMOLED élmény adott, és ha ez nem lenne elég a kijelző bizony alaposan le van kerekítve, ami bár nem feltétlen a legpraktikusabb, de mindenképpen növeli a prémium hatást. 

  Ötletes extra továbbá az a nem mindenhol fellelhető funkció is, hogy annak ellenére, hogy nem LTPO panelről van szó(tehát nem képes teljesen szabadon variálni az 1 és a 120hz közti tartományban), a készülék képes helyzettől függően képes visszaváltani 60hz-es módba automatikusan a jobb üzemidő érdekében. Meg kell említeni azonban a már említett hiányosságot is nevezetesen azt, hogy a kijelző csak Widevine L3-as, tehát például a Netflix esetén le kell mondani a magas felbontásról.

 Hangzás:

  Ha már szóba került a Netflix és a tartalomfogyasztás vizuális része meg kell említeni, hogy a Nova 9 a hangok terén sem lett bajnok. Bár a mikrofonok remekelnek, a telefonbeszélgetések során pedig mindent tisztán hallani, sőt a készülék hangminősége is árának megfelelő lenne, az összkép mégsem tökéletes. Ennek oka nagyon egyszerű: Amíg egy-két éve még teljesen egyértelmű volt, hogy csak a flagship készülékek rendelkeznek sztereó hangzással, addig manapság már 100.000 forintos középkategóriás modellek is megkapják a maguk(néha nem túl acélos) hangszórópárjaikat, a középkategória felsőbb szegletében pedig már csak néhány gyártó meri kihagyni ez és sajnos ezek egyike láthatóan a Huawei, hiszen a Nova 9-ből kizárólag alul távozik hang ha filmet nézünk, zenét hallgatunk, vagy éppen játszunk.

  A mono hangzást és a jack hiányát egyedül az képes kompenzálni, hogy az egyszerm hangszóró a jobbik fajtából való, így a mindennapokra bőven megfelel egy ilyen hangrendszer is, hiszen a torzításmentes hangzás sok esetben fontosabb, mint önmagában a hangerő, vagy a kezdetleges térhatás.

Teljesítmény:

   Ha számításba vesszük, hogy a piacot teljesen leuralták az 5G chipek, a 4G-s lapkából pedig már alig van a piacon combosabb darab, felmerülhet a kérdés, hogy mégis mi lapulhat egy felső-középkategóriás készülékben, aminél fontos kritérium, hogy ne legyen képes csatlakozni a legújabb mobilinternet hálózatokhoz. A válasz amilyen meglepő, épp olyan logikus. A Huawei konkrétan a kifejezetten sikeres és már több mobilban is bizonyított Snapdragon 778 egy 5G modem nélküli verzióját rendelte meg a Qualcommtól, így bármiféle szabályszegés nélkül képes a Nova 9 a 6nm-es SoC segítségével produkálni a 460-470.000 pontos eredményeket Antutun, amivel ugyan rekordot nem dönt, sőt jelentősen le is marad a Realme GT-hez hasonló Snapdragon 888-al felvértezett nagyvadaktól, azonban ezzel együtt sokkal kevésbé melegszik és az étvágya is kisebb, ereje pedig épp elég a jelenlegi nagyobb címek futtatásához is.

   Az árhoz képest inkább elfogadható, mintsem remek chipet minden esetben 8GB RAM és 128, vagy 256GB tárhely egészíti ki, ami alapvetően elég, azonban a kisebbik kiszerelés a bővíthetőség hiánya miatt hamar betelhet azoknál, akik ki akarják használni a típus lentebb vázolt fő erényét, így vásárlás előtt érdemes mérlegelni, ha valaki hosszú távra tervez a típussal.

 

Szoftver:

   Ha Huawei, akkor HarmonyOS. Legalábbis az utóbbi évben minden azzal volt tele, hogy az újdonsült rendszer teljesen leváltja az alap Androidhoz jobban hasonló EMUI felületet. Ehhez képest a Nova 9 az Android 11-en alapuló EMUI 12-t kapta meg. Alapvető különbség viszont meglepő módon nem látszik a HarmonyOS 2.0-hoz képest, ez is egy  az iOS és az Android  megoldásait és dizájnelemeit ötvöző rendszer, ennek megfelelően jól optimalizált, gördülékeny és könnyen szokható. Ne kerülgessük azonban a forró kását, a Google ugyanis továbbra is hiányzó elem, azonban ez mostanra korántsem akkora érvágás, mint mondjuk a Mate 30 Pro megjelenésekor.

   Azóta például a Petal Search-AppGallery kombóval a szükséges alkalmazások szinte kivétel nélkül beszerezhetők, sőt nem egy fizetős alkalmazás esetén az AppGallery kedvezőbb ajánlatot kínál, mint a Play áruház, az olyan, szinte megkerülhetetlen applikációkra, mint a Gmail, vagy épp a Google Maps, pedig megérkezett a Huawei válasza a Petal térképek, vagy a Petal mail képében, melyek felépítése erősen emlékeztet a Google megoldásaira egy-két hasznos plusz funkcióval kibővítve, így az ezekre történő kényszerből történő átszokás hamar megtörténhet. További jó hír, hogy ezek az alkalmazások rendszeresen frissülnek, így belátható időn belül nem lehetetlen, hogy teljes értékű alternatívát jelenthetnek, amennyiben a Huawei a bezuhant eladásokból képes lesz a felszínen maradni.

   Sajnos azonban az igyekezet önmagában néha nem elég és a befektetett hatalmas mennyiségű energia és pénz sem térül meg azonnal, így a szemrevaló megjelenés és az önmagában véve remek felhasználói élmény jelen pillanatban még kevés ahhoz, hogy teljesen semmissé tegye az éveken át megszokott applikációk és kezelőfelületek hiányát. 

Akkumulátor:

   A Huaweinek hatalmas szerepe volt abban, hogy a mobilgyártók egyre nagyobb méretű akkumulátorokat pakoltak készülékeikbe, majd később a gyorstöltés fontosságát is remekül prezentálták a nyugati piacnak. Ezek után hatalmas öngól lett volna, ha a Nova 9 nem remekel ezen a téren, azonban szerencsére a gyártó nem felejtette el korábbi tapasztalatait. Ennek megfelelően egy 4300 mAh-s telep került a készülékbe, aminél tény, hogy láttunk már nagyobbat is de egy ilyen, aránylag kezelhető méretű és prémium anyaghasználata ellenére könnyű telefon esetén ez bőven jó érték.

  Főleg, ha mellé tesszük a típus egyik fő erősségét, a gyorstöltést, ami 66W-os maximális teljesítményt engedélyez és az új divattal ellentétben még az erre képes adaptert is mellékelték a dobozban, így igazából az egyetlen panasz az lehet, hogy a vezeték nélküli opció kimaradt, de ez is csak addig zavarhat bárkit, amíg rá nem jön, hogy a reggeli rutin alatt a gyári töltő gond nélkül belepumpál a készülékbe annyi energiát, hogy utána az a hatékony rendszerchip és a jó optimalizáció okán 1-2 napig gond nélkül használható legyen. 

Kamera:

   A Huawei neve az évek során fokozatosan kezdett egyet jelenteni a piacvezető mobilfotózással, a tökéletes minőség azonban érthető okokból csak a legdrágább árkategóriában érhető el, a Nova 9-hez hasonló gazdaságosabb mobilok esetén a gyártók kénytelenek kompromisszumokat kötni. Ezek egyik verziója az, amikor a gyártó az összes szenzoron spórol egy keveset, ami jellemzően elég univerzális, de nem kiemelkedő eredményt szül és van a Nova 9-nél is látható megoldás, nevezetesen az, hogy oldalanként egyetlen kamerára fókuszál a gyártó, amit alacsonyan funkcionáló kiegészítőkkel vesz csak körül.

  Jelen esetben a két szerencsésebb modul egyike egy 32MP-es, 4K-s videófelvételekre is képes, HDR támogatással is felvértezett szelfikamera, ami garantáltan főnyeremény lesz a vloggerek és a közösségi média fanatikusai számára, a mobil egyetlen gyengéje ezen a téren a csoportképek készítése, ugyanis a látószöge "csak" a már megszokott és nem kapta meg a Pro verzió hasonló felbontású, de ultraszéles látószögű másodlagos szelfikameráját.

  A másik csúcskategóriás képalkotó a hátlapon figyelhető meg egy jókora gyűrűvel határolva a kamerasziget felső részén. A figyelmet a Huawei mérnökei okkal irányítják ide, hiszen az üveglap és a lencsék mögött bizonya P40 Proból már ismert gigantikus 50MP-es Sony szenzor kapott helyet, ami a Leica optika és az OIS hiánya ellenére is képes minőségit alkotni még gyér fényviszonyok közt is és videókat is kifejezetten jó minőségben rögzít. Ezenfelül az is kellemes csalódás, hogy a nagy felbontás és a szenzor méretéből adódóan nagy méretű pixelek okán a Nova 9 nagyjából 3x-os értékig egész korrekt módon képes a digitális zoomra, így nem annyira fájó a rendes telefotó egység hiánya. A gondok akkor kezdődnek, amikor a nagyobb látószögre vagy a makrófotózásra lenne szükség.

  A típus ugyanis a kamerasziget alsó felében 3, szinte felesleges szenzort hordoz. A 8MP-es ultraszéles még nappal csak-csak elmegy, azonban a 2MP-es makró-mélység páros egyszerűen viccnek is rossz, hiszen a főkamera képeibe nagyítva sokkal jobb "makró" fotók készíthetők, a szelfikamera remek háttérelmosása pedig megmutatja, hogy valójában a szoftver bőven többre képes már, mint amit egy ilyen elavult hardver nyújtani képes. Kamerás fronton tehát erős kettősség figyelhető meg, azonban ha őszinték akarunk lenni, akkor ki kell mondani, hogy a legtöbb helyzetben az emberek a főszenzort használják, így érthető, hogy a Huawei úgy gondolta, hogy a többség szívesen feláldozna néhány megapixelt a segédszenzorok felbontásából, ha cserébe a telefonja képes lenne normál látószögön csúcskategóriás teljesítményre.

 

Extra funkciók:

   Sok készülék van, amit a különleges funkciói, vagy hiánypótló hardveres tulajdonságai tesznek slágertermékké, a Nova 9 viszont nincs ezek között, ehelyett itt is a prémium vonalat követi. Ez annyit jelent, hogy nincs lehetőség a bővítésre, a jack csatlakozóról is le kell mondani és az USB 2.0-ás szabvány sem éppen csúcstechnológia. Ellenben adva van az NFC chip, a Bluetooth is 5.2-es, a fordított töltés, a kijelző alá épített, kellően precíz és gyors ujjlenyomatolvasó, valamint a jól működő arcfelismerő rendszer is és ezen tulajdonságok bizony képesek elérni, hogy a hiányosságai ellenére is korrekt funkcióbőséggel lássák el a Nova 9-et.

 

Ár/Érték arány:

   A kezdetben kifejezetten remek ár-érték arányú készülékekkel hódító Huawei, már nagyon régóta nem bajnok ezen a téren, ehelyett egyre inkább az összeszerelési minőség és a prémium felhasználói élmény terén kezdtek irdatlan tempóban fejlődni, ami a Nova 9 esetén is feltűnő lehet. Ennek "köszönhetően" nem is egy megérősebb mobilt kapni a piacon. 190.000 forintért ugyanis már elérhető néhány beesett árú, Snapdragon 888-as rendszerchippel, sztereó hangszóróval szerelt típus is, sőt optikai zoom és 12MP-es ultraszéles kamera is fellelhető több riválisban is hasonló áron, szóval a Huawei ezen típusa abszolút nem egy kötelező vétel a többség számára. Az éremnek azonban van egy másik oldala is.

  A Nova 9 ugyanis a felhasználók egy részének igenis ideális választás lehet. Méghozzá azoknak, akik számára a mobil nem pusztán funkcionális eszköz, hanem dizájnos kiegészítő is, hiszen ha létezik felső-középkategóriás mobil, amiről el lehet hinni, hogy flagship, akkor az ez. Továbbá ott van az a nem titkoltan megcélzott, elég széles réteg, akik a telefonjukat vlogolásra, vagy instázásra használják az erőforrás igényes játékok futtatása helyett. Nos számukra is tökéletes társ lehet egy Nova 9, hiszen itt a korábban már tesztelt Xiaomi 11T Pro-val ellentétben a két legfontosabb kamera esetén legalább valóban érzékelhető a kamerás képességekre fordított pénz és energia.

 

 

Külső: 10/10

Minőség: 8/10 

Képernyő: 9/10 

Hangzás: 7/10 

Teljesítmény: 7/10

Szoftver: 8/10 

Akkumulátor: 9/10 

Kamera: 8/10 

Extra funkciók: 7/10 

Ár/Érték arány: 7/10

Összesítve:80/100

80-89:Ajánlott megvenni!

Szólj hozzá

Teszt Huawei Midrange